Braškių sezonas eina į pabaigą: perspėja, kad kainos gali kilti | Kas vyksta Kaune

Braškių sezonas eina į pabaigą: perspėja, kad kainos gali kilti

delfi.lt / Arūnas Milašius, Kotryna Dagenytė 2020/07/05 17:55
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Braškių derliui einant į pabaigą, augintojai prognozuoja, kad uogų kainos tikrai kils, tačiau kol kas, pasak jų, uogų neįprastai daug ir žmonės už derlių moka mažiau nei pernai.

Pirkėjai šiemet noriai naudojasi proga braškių įsigyti ir kiek neįprastu bei pigesniu būdu – patys jas skinasi tiesiai iš lauko. Taip nutiko nes sunku rasti pakankamai sezoninių darbuotojų. Kainų kilimas prasideda, kai baigiasi masinis derlius, uogų nebeskina mėgėjai ir vėlyvų veislių derliumi prekiauja tik pramoniniai ūkiai.

Prekybos tinkluose šios uogos buvo truputį brangesnės nei pernai.

„Braškių sezonas šiemet panašus į pernai metų – iki šiol lepino saulė, todėl derlius buvo geras. Toliau viskas priklausys nuo orų. Šiuo metu uogos dėl vėlyvo pavasario yra nežymiai brangesnės, palyginti su pernai, bet stebime tendenciją, kad kainos nuosekliai mažėja.

Prognozuojama, kad lietuviškų braškių sezonas, kuris šiemet prasidėjo balandžio paskutinėmis savaitėmis, tęsis bent iki rugpjūčio, bet būdavo metų, kai mūsų šalyje užaugintomis braškėmis buvo galima mėgautis ir iki spalio. Pasibaigus lietuviškoms uogoms, braškes importuojame iš kitų šalių. Jų kaina priklauso nuo sezono ir orų – jei sezonas palankus, daug uogų, kaina būna mažesnė,“ – apie padėtį pasakoja Marius Tilmantas, „Maximos“ Pirkimų departamento vadovas.

Įdomu ir tai, kad šių metų braškių skonis kiek kitoks nei mums įprasta.

„Derlius šiemet bus gana didelis. Tie, kurie turėjo laistymo sistemas, kiekiu gali džiaugtis, tačiau uogoms trūksta skonio, jos neįprastai rūgščios. Nors saulės daug, tačiau, greičiausiai, pavasarį pritrūko šilumos“, – šio sezono rezultatus apibūdina Lietuvos verslinės sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys ir sako, kad kainos šiemet panašios kaip pernai.

Kiek ūkininkai priskins iš hektaro neaišku, nes tai priklauso nuo kvalifikacijos ir auginimo būdo bei chemikalų naudojimo. Derlius gali svyruoti nuo 3 t iš hektaro ekologiškame ūkyje ir iki 18 t intensyviame pramoniniame.

Braškės / DELFI nuotr.

Šiemet derlius ypač didelis

Anykščių rajone įsikūrusio „Braškių ūkio“ savininkė Danguolė Lingienė tikina, kad sezono pradžioje atrodė, jog derliaus visai nebus. Pasak jos, dėl šalčių ir sausros braškės tiesiog neaugo ir buvo prilipusios prie žemės. Palijus ir sušilus orams, uogos labai staigiai patrigubino derlių.

„Braškes prižiūriu kaip savo vaikus, tačiau šiemet nesuprantu kas darosi. Užaugo labai didelis derlius ir didžiulės uogos. Pirmą savaitę jos buvo beveik nevalgomos, labai neskanios nuo šalčio, o dabar visos gero skonio bei išvaizdžios. Galiu pasakyti, kad uogų net per daug, bet jos nebeturi prekinės išvaizdos.

Žmonės perka noriai. Kas skinasi patys, labai džiaugiasi ir atvyksta vėliau dar kelis kartus. Duodame pasiskinti labai gražių uogų kilogramą už 1,5 euro, o parduodame jau nuskintas po 2 – 2,5 euro už kilogramą“, – pasakoja ji.

Derlių išgelbėjo lietus

Anot pašnekovės, pirkėjų atsiranda, tačiau šiemet ūkininkė susidūrė su problema, kai kitos uogos pardavinėjamos Vilniuje jos ūkio vardu. D. Lingienė pasakoja, kad derlius lyginant su praėjusiais metais yra 10 kartų geresnis.

„Jeigu nebūtų užėjęs tas stebuklingas lietus kelias dienas, būtų buvę blogai. Ir vėl dabar buvo sausra, o visą naktį palijus jos atsigavo. Pernai metais uogų beveik nebuvo, o kainos šiemet didesnės, žmonės mato gerą produktą ir už jį moka. Galėtų būti daugiau tų pirkėjų, bet esame provincijoje“, – tikina pašnekovė.

Sezono pabaigoje kaina smarkiai šoka į viršų

Jos teigimu, į sezono pabaigą braškių kainos labai smarkiai šoka į viršų. D. Lingienė prisimena, kad pernai kainos siekė 1,7-2,5 euro už kilogramą, o paskui kilo iki 3-3,5 euro už kilogramą.

„Dar turime vėlyvų braškių. Šie metai ir tos baisios kaitros viską pakeitė, dabar dar neskiname pačios ankstyviausios veislės, tačiau tuo pačiu metu skiname vėlyvą veislę. Kas neturi vėlyvų, sezonas baigsis ir garantuoju, kad kainos kils visiems „miegaliams“.

Sezono pabaiga priklauso nuo oro, jeigu atvės ir nebegausime saulės, tai braškės pasilaikys, bet jeigu bus tokie karščiai, tai ilgai netruks, gali būti ir 10 dienų. Mūsų braškes perka tikrai gerai, atvažiuoja žmonės daug kartų. Šiemet pagal mūsų galimybes derlius net per didelis“, – sezoną komentuoja ji.

Braškės / DELFI nuotr.

Kainos mažesnės nei pernai

Anot Kazlų Rūdoje ūkininkaujančio Vido Juodsnukio, lyginant su praėjusiais metais, derlius daug didesnis, nes nebuvo šalnų. Jo teigimu, sausra truko nuo kovo 12 iki gegužės 12, tačiau ūkyje įdiegtos laistymo sistemos, tad derlius nesumažėjo.

„Šaltos gegužės naktys ir vėsios dienos lėmė tai, kad uogos šiemet truputį rūgštesnės. Daugelis pastebėjo tai, bet čia daug priklauso ir nuo rūšies. Yra tokių, kurios ir tokiomis sąlygomis yra pakankamai saldžios.

Kainos yra stabiliai neaukštos, žemesnės nei praėjusiais metais. Tai galbūt lemia ir viruso įtaka, žmonių pajamos šiek tiek sumažėjo. Kainas galime rašyti kokias tik norime, bet vartotojas pasako galutinį žodį šitoje vietoje. Pirmosios braškių kainos iš šiltnamių buvo labai aukštos, galbūt net ir per didelės.

O vėliau kainos susilygino su praėjusių metų, dabar jos net šiek tiek mažesnės. Gražios ir didelės braškės kainuoja 3-4 eurus už kilogramą, priklausomai nuo jų kokybės. Sezono pabaigoje kainos liko tokios pačios, bet kadangi braškių pasiūla labai mažėja, savaime aišku, kad kainos pradės kilti. Labai daug negalima užkelti kainos, daugiausia iki 6 eurų“, – kainų pokytį aiškina jis.

Sezonas beveik baigėsi

Pasak pašnekovo, sezonas jau beveik baigėsi, ūkyje skinamos vėlyvosios uogos ir po poros savaičių lietuviškos braškės pasibaigs. Anot jo, tada beliks laukti kitų sezoninių uogų, kaip šilauogės ar avietės. V. Juodsnukis tikina, kad šiemet uogų sezonas buvo trumpesnis beveik 2 savaitėmis.

„Uogos prasidėjo vėliau dėl vėsių orų, kai atėjo karščiai su liūtimis, uogos labai greitai pradėjo nokti. Klientai pakankamai noriai jas perka, leidžiame skintis patiems atvažiavus į dirvą. Žmonės labai patenkinti, išvažiuoja prisiskynę, mums nereikia sukti galvos, kur ieškoti skynėjų ar nuvežus parduoti.

Kainas maždaug pasiskaičiuojame, kad būtų nuostolingos. 1 litras braškių kainuoja 1,20 euro, tai 10 litrų kibiras atsieis vos 12 eurų. Kaina žmones tenkina, jie patys ir paskanauja, pabūna gamtoje. Šviežios braškės pirkėjams yra didžiulė vertybė“, – džiaugiasi jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA