Po karantino tūkstančiai vis dar prastovose: darbo inspekcija tikrins priežastis | Kas vyksta Kaune

Po karantino tūkstančiai vis dar prastovose: darbo inspekcija tikrins priežastis

delfi.lt / Kristina Pocytė, laida „DELFI diena“, Agnė Vasiliauskaitė 2020/07/04 17:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Po karantino įmonės grįžta į įprastą darbą, tačiau vis dar yra nemažai įmonių, kurios yra paskelbusios prastovas. Šis faktas verčia sunerimti Valstybinę darbo inspekciją (VDI), kuri žada vykdyti vis intensyvesnius tikrinimus – ar tikrai tos prastovos paskelbtos dėl objektyvių priežasčių?

Laidoje „Delfi diena“ VDI atstovas taip pat patikslino prastovų skaičių karantino metu ir dabar, pasakė, kokie patikrinimai laukia ateityje bei kokių skundų sulaukta karantino laikotarpiu.

Beveik 7700 darbuotojų vis dar prastovose

VDI darbo teisės skyriaus vadovas Šarūnas Orlavičius tikina, kad po karantino situacija su prastovomis ženkliai pasikeitė, tačiau vis dar kelia nerimą tai, kad dalis įmonių dar yra paskelbusios prastovas. Anot jo, nuo pat karantino paskelbimo iki liepos 1-osios dienos Valstybinė darbo inspekcija gavo daugiau nei 25 tūkstančius pranešimus apie paskelbtas prastovas.

Šarūnas Orlavičius / DELFI nuotr.

„Mes stebime, kad įmonių, paskelbusių prastovų skaičių, mažėja ir apskritai prastovose esančių darbuotojų skaičius mažėja. Iš viso galima skaičiuoti, kad nuo pat karantino paskelbimo iki liepos 1-osios dienos Valstybinė darbo inspekcija gavo daugiau nei 25 tūkstančius pranešimus apie paskelbtas prastovas“, – teigė Š. Orlavičius.

„Pamažu tie skaičiai vis mažėjo ir mažėjo, nes, kaip žinome, Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija griežtus reikalavimus švelnino ir liepos 1 dieną turime tik, o galbūt net beveik 700 įmonių, kurios dar turi galiojančias prastovas ir beveik 7700 darbuotojų, kuriems yra paskelbtos prastovos arba dalinės prastovos.

Kodėl aš sakau „tik“ arba „net“, tai dėl to, kad mes suprantame, kad sąlygos veikti, ko gero, visoms paslaugų sritims yra pilnai aktyvuotos ir tikrai galima tęsti tiek gamybą, tiek tiekimą, bet kai kurios įmonės dar yra paskelbusios prastovas, todėl mums objektyviai kyla klausimas, ar objektyviai tos prastovos egzistuoja, ar tikrai darbdaviai negali suteikti darbo darbuotojams“, – sako Š. Orlavičius.

Patikrinimų daugės

Anot jo, ir ateityje žadama tikrinti įmones, kurios vis dar yra paskelbusios prastovas.Tai reiškia, kad 25 tūkstančiai įmonių pateikė pranešimus darbo inspekcijai, kad jose yra prastovos. Susumavus buvo apie 200 tūkst. darbuotojų, kuriems buvo paskelbtos prastovos.

„Taip, tikrinsime, nes mums kyla klausimas, kodėl. Mūsų žiniomis, nėra jokio uždrausto verslo ar paslaugų teikimo. Ar tikrai tos prastovos yra susijusios su karantinu ir ekstremalia situacija – mums kyla klausimas ir mes tai žiūrėsime. Valstybinė darbo inspekcija netoleruos, kai siekiama pasipelnyti mūsų visų ir valstybės pinigais“, – patikino pašnekovas.

Pasiteiravus apie tas įmones, kurios vis dar yra paskelbusios prastovas, pašnekovas tikino, kad tarp jų yra įvairių įmonių – nuo turizmo iki gamybos.

„Tiek, kiek aš pažiūrėjau į tą paskelbtų įmonių sąrašą, tai įvairios įmonės, o mane tai būtent ir nustebino. Sakykime nuo turizmo iki kažkokios gamybos netgi. Tai ir sukėlė tam tikrų abejonių, bet mes tikrai atsižvelgsime ir pasižiūrėsime, galbūt ten objektyviai paskelbtos prastovos. Tikrai kol kas nieko nenoriu kaltinti, bet yra toks įtarimas.“

Pažeidimai – daugybėje įmonių

Karantino metu taip pat sulaukta nemažai skundų. Didžioji dalis jų būtent ir buvo susijusios su prastovomis, arba tuo, kad per prastovas vis tiek tekdavo dirbti.

„Nuo pat karantino pradžios sulaukiame skundų, nors tikslaus skaičiaus negaliu pasakyti. Mūsų statistika dar nespėjo visko sugeneruoti, bet karantino metu sulaukėme skundų būtent dėl prastovų, taip pat dėl to, kad prastovų metu buvo dirbama.

O tai yra griežtas pažeidimas, kurio mes negalime toleruoti. Mes vykdėme patikrinimus tų įmonių ir tikrai yra ne viena dešimtis įmonių, kur buvo rasta pažeidimų.

Buvo atvejų, kai prastovų metu darbuotojai dirba. Tai reiškia, kad buvo fiktyviai paskelbtos prastovos, siekiant gauti pinigų iš valstybės“, – sako jis.

Patikrinimai laukia ir kurortuose

Vasaros laikotarpiu didesnis dėmesys gali būti skiriamas kurortiniams miestams. Pavieniai patikrinimai, anot pašnekovo, jau yra vykdomi, o labiausiai atkreipiamas dėmesys į sezoninius darbus, nepilnamečių įdarbinimą.

„Vasaros metu mes galbūt daugiau žiūrėsime į nepilnamečių įdarbinimą, į sezoninius darbus, kokie darbai atliekami, ar laikomasi reikalavimų mūsų kurortiniuose miestuose – Palangoje, Druskininkuose, Birštone ir kitur.

Taip pat, kaip jau minėjau, bus tikrinamos įmonės, kurios vis dar yra prastovose, tiksliau yra paskelbusios, kad darbuotojams yra prastovos. Kažkokių pažeidimų, kuriuos galėčiau išryškinti per vieną mėnesį, kol kas negaliu sakyti, nes jų tiesiog nėra ryškus skaičius, turbūt galėsime pasakyti rugpjūčio pabaigoje arba rudens pradžioje.“

„Bet stambesnė akcija yra planuojama per liepos ir rugpjūčio mėnesius“, – pridūrė jis.

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA