Iš pareigų atleidžiamas Kelių direkcijos vadovas V. Andrejevas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Iš pareigų atleidžiamas Kelių direkcijos vadovas V. Andrejevas (papildyta)

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/07/03 11:40
DELFI nuotr.

Susisiekimo ministerija informuoja, kad siekiant sklandaus ir efektyvaus Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos darbo, ministro įsakymu nuo šiandien iš einamų pareigų atleidžiamas šios įstaigos direktorius Vitalijus Andrejevas.

Kelių direkcijos vadovas V. Andrejevas atleidžiamas iš pareigų vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymo 51 straipsnio 1 dalies 9 punktu, Kelių įstatymo Nr. I-891 4, 5, 7, 9, 10, 18 ir 20 straipsnių pakeitimo įstatymu, Vyriausybės 2019 m. liepos 10 d. nutarimu Nr. 720 „Dėl biudžetinės įstaigos Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos pertvarkymo į valstybės įmonę“. Š. m. birželio 1 d. V. Andrejevui buvo įteiktas pranešimas apie pareigybės panaikinimą.

Kaip rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime žiniasklaidai, nuo šiandien laikinai Kelių direkcijos direktoriaus pareigas eis šios įstaigos Administravimo departamento direktorius Remigijus Lipkevičius.

Šiuo metu Susisiekimo ministerija yra patvirtinusi Kelių direkcijos pertvarkymo veiksmų planą, pagal kurį iki rugsėjo 1 d. biudžetinė įstaiga Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos turi būti pertvarkyta į valstybės įmonę.

Pagal šį planą Kelių direkcija yra atsakinga už tokius skubius darbus, kaip pertvarkai reikiamų norminių teisės aktų projektų parengimas, Kelių direkcijos Darbo tarybos informavimas ir konsultacijos, valstybės įmonės įstatų projekto pateikimas tvirtinti Susisiekimo ministerijai ir kt.

Papildyta 12.44 val.

V. Andrejevas: nesu supažindintas su atleidimo motyvais

Penktadienį atleistas Kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas sako kol kas nebuvęs supažindintas su motyvais, kuriais remiantis ministras Jaroslavas Narkevičius priėmė sprendimą jį atleisti, ir žada atleidimą skųsti teismui.

V. Andrejevas teigė apie sprendimą jį atleisti iš pareigų sužinojęs iš žiniasklaidos, dalyvaujant „Lietuvos geležinkelių“ naujo prekės ženklo pristatymo renginyje.

„Iš spaudos pranešimo suprantu, kad sprendimas yra priimtas, turiu susipažinti su sprendimo priėmimo motyvais. Atleisti valstybės tarnautoją iš pareigų be priežasties negalima, įstatymas to nenumato“, – BNS sakė V. Andrejevas.

„Nesu padaręs jokių man žinomų pažeidimų ir jeigu sprendimas (dėl atleidimo – BNS) bus dėl kažkokių tariamų pažeidimų, tai be abejonės, kad skųsiu“, – pridūrė jis.

V. Andrejevo teigimu, jo siekis kreipiantis į teismą dėl atleidimo bus apginti savo reputaciją.

„Mūsų principinės vertybės yra būtent skaidrumas ir kai mes skirstome valstybės lėšas, mes turime aiškiai nurodyti, kaip mes tą darome ir su politinių užsakymų stalu mes nesitaikstysime (…) Jeigu dabar priimtas sprendimas, kad netinka tokia mūsų kryptis, tai mano vienintelis siekis yra teismo sprendimu apginti savo reputaciją“, – teigė atleistas Kelių direkcijos vadovas.

Ministras J. Narkevičius ketvirtadienį savo santykius su Kelių direkcijos vadovu pavadino „konfliktu“, V. Andrejevas savo ruožtu teigė, kad jokio konflikto nėra.

Penktadienį V. Andrejevas teigė, kad jo pozicija nesikeičia – pasak jo, tarp šalių yra ne konfliktas, o išsiskiriantys požiūriai į vertybes.

„Aš toliau teigiu, kad konflikto kaip tokio nėra, yra vertybinis išsiskyrimas, vertybinio pagrindo. Kadangi mes skirstome valstybės lėšas, o tą, ką pats ministras pacitavo, kad jie nusprendžia kur lėšas skirti, neva tai atsižvelgiant į gyventojų prašymą, tai aš vakar ir pasakiau, kad gyventojų prašymai yra praktiškai visiems kelio ruožams Lietuvoje“, – sakė jis.

„Tai aš manau, kad tai yra labiau nuomonių išsiskyrimas ir atstovavimas šitų vertybių, o ne konfliktas. Ministro priimtas sprendimas yra jo atsakomybės ribose. Jeigu teismas priims kitokį sprendimą, čia galima tik samprotauti, kad jis buvo neteisėtas, tai atitinkamai ir bus pasekmės“, – kalbėjo V. Andrejevas.

Susisiekimo ministerija apie Kelių direkcijos vadovo atleidimą pranešė penktadienį. Įstaigai laikinai vadovauja Administravimo departamento direktorius Remigijus Lipkevičius.

V. Andrejevas anksčiau teigė atleidimo lapelį gavęs dar birželio pradžioje, tačiau jį buvo planuota atleisti nuo rugsėjo, kuomet Kelių direkcija bus pertvarkyta į valstybės įmonę.

Kelių direkcija praėjusį mėnesį skelbė, kad skirstydamas lėšas susisiekimo ministras galimai apėjo Vyriausybės nustatytas taisykles. V. Andrejevas sakė, jog kai kurių projektų Trakų ir Šalčininkų rajonuose, kuriems buvo skirtos lėšos, net nebuvo Kelių direkcijos paraiškoje, be to, jie neatitiko paties ministro nustatytų kriterijų.

Tuo metu Susisiekimo ministerija kritikavo direkcijos metodiką sudarant remontuotinų kelių ir asfaltuotinų žvyrkelių sąrašą. Ministro teigimu, bendradarbiavimas tarp ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų tampa ne darbinis, o politinis. J. Narkevičius kaltino V. Andrejevą meluojant ir žeminant Susisiekimo ministerijos reputaciją.

Kaip skelbta žiniasklaidoje, ministerija, dalindama lėšas iš 150 mln. eurų paketo, skirto paskatinti kelių verslą pandemijos kontekste, itin dosni buvo Trakų ir Vilniaus rajonams – jiems skirta apie 16 mln. eurų.

Anot direkcijos, lėšos buvo skirtos apeinant taisykles, nes šiems keliams net nebuvo pateikta paraiška, jie nebuvo prioritetų sąraše, kai kurie keliai neatitiko ir kitų reikalavimų. Tačiau J. Narkevičius kėlė klausimą, kodėl Kelių direkcija neprašė finansavimo keliams Vilniaus regione.

Kelių direkcijos vadovu V. Andrejevas buvo paskirtas 2018-ųjų lapkritį, laimėjęs Susisiekimo ministerijos skelbtą konkursą į šias pareigas. Prieš tai jis metus dirbo laikinuoju direkcijos vadovu, kai iš šių pareigų pasitraukė Egidijus Skrodenis.

Civilinės ir statybos inžinerijos mokslus baigęs V. Andrejevas yra dirbęs „Šiaulių plento grupės“, „Žemaitijos kelių“ valdybose, vadovavęs „Mažeikių automobilių keliams“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA