Situacija Šančiuose kartojasi: galimai užterštos nuotekos vėl teka į Nemuną | Kas vyksta Kaune

Situacija Šančiuose kartojasi: galimai užterštos nuotekos vėl teka į Nemuną

Skaitytojo nuotr.

Penktadienio rytą Kaune užfiksuotos vėl į Nemuną tekančios galimai užterštos nuotekos. Panašu, kad „Kauno vandenų“ administruojamų lietaus išleistuvų gedimai jau tampa gana dažnu įvykiu, o Aplinkos apsaugos departamentas nebespėja tirti galimos Nemuno taršos.

Penktadienio rytą į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi keli kauniečiai, pastebėję keistos spalvos nuotekas, kurios keliauja tiesiai į Nemuną.

„Mažeikių gatvė, vėl nuotekos neaiškios į Nemuną leidžiamos. Buvo nesenai jau ten nuotekų reikalai nuskambėję ir vėl kartojasi“, – situaciją nupasakojo nuotraukas atsiuntęs kaunietis.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ nurodė Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Konstantinas Šumskas, avarinė situacija Šančiuose tikrai įvyko ir į Nemuną plūstelėjo nuotekos, tikėtina, kad sugedo „Kauno vandenų“ administruojamas lietaus vandens išleistuvas.

„Situacija žinoma, jeigu pasitvirtins, kad nenormatyvinė tarša arba nuotekos bėga per lietaus išleistuvą, bus paimti mėginiai, o „Kauno vandenims“ surašyti įspėjimai, kad tarša turi būti nutraukta“, – teigė K. Šumskas.

Keistos spalvos nuotekos Nemune / Skaitytojo nuotr.

Pasak specialisto, „Kauno vandenys“ buvo atlikę remonto darbus ties Vokiečių gatve, tikėtina, kad per lietų vėl kažkas atsitiko. Tuo tarpu „Kauno vandenų“ atstovės Vilmos Garlinskienės teigimu, bendrovės „Kauno vandenys“ avarinė tarnyba tikrina ir aiškinasi nuotekų patekimą į Nemuną.

„Tikrinami lietaus nuotekų tinklai, bus nustatinėjama neaiški patekusio į paviršinių nuotekų išleistuvą turinio kilmė“, – komentavo V. Garlinskienė. Pasiteiravus, ar nuotekų patekimas į Nemuną jau sustabdytas, redakcija atsakymo nesulaukė.

Kaip nurodė K. Šumskas, visus lietaus išleistuvus Kauno mieste administruoja „Kauno vandenys“, jeigu matoma tarša, jie yra įpareigojami taršą nutraukti.

„Mes duodame privalomą nurodymą, o jie vykdo ir duoda mums atsiskaitymą, kiek padarė ir ką padarė. Jei tarša išeina į aplinką, jie už tai turi atlyginti žalą valstybei“, – dėstė specialistas.

K. Šumskas pabrėžė, kad žalos atlyginimas už taršą valstybei nėra visiškai tas pats, kas administracinė nuobauda asmeniui, tai yra Aplinkos apsaugos įstatyme numatytos sankcijos juridiniams asmenims. Vis dėlto, aplinkosaugininko teigimu, minimalios taršos išleidimas yra išduotas visiems vandens išleistuvams.

„Pavyzdžiui, gatvė nėra švari, jeigu palijo ant gatvės, viską suplovė, o nešvarumai iškeliavo per lietaus išleistuvą. Jeigu per jį bėga kažkas daugiau, kita tarša, tada yra taikomos nuobaudos, nes kažkur, tikriausiai, įvyko netikėta avarija ar persipylimas. Tuomet yra skaičiuojama viršnormatyvinė tarša, kurią metų pabaigoje „Kauno vandenys“ apsimoka valstybei“, – paaiškino K. Šumskas.

Vis dėlto lietaus vandens išleistuvas Mažeikių gatvėje sugenda ne pirmą kartą. Dar gegužės pradžioje Šančiuose buvo sugedęs tas pats lietaus išleistuvas, o „Kauno vandenims“ surašytas privalomasis nurodymas iki gegužės 4 dienos nutraukti taršą. Pasak Aplinkos apsaugos departamento, tąkart Nemuno upė buvo teršiama buitinėmis-komunalinėmis nuotekomis.

Keistos spalvos nuotekos Nemune / Skaitytojo nuotr.

„Kaip ir pirmą kartą padarėme, taip ir antrą padarysime. Po to įvykio „Kauno vandenys“ buvo sutvarkę viską, patikrinimo metu tarša buvo sustojusi. Jeigu paaiškės, kad ir dabar tikrai bėga užterštos nuotekos, bus lygiai taip pat taikomos sankcijos ir bus skaičiuojama viršnormatyvinė tarša, žinoma, su įpareigojimu taršą nutraukti kuo skubiau“, – sakė K. Šumskas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad dar savaitės pradžioje „Kauno vandenys“ tai pat atsidūrė po padidinamuoju Aplinkos apsaugos departamento stiklu, kai dėl gausaus lietaus sulūžo vandens valymo įrenginių grotos ir nuotekos apsėmė „Kauno vandenų“ patalpas.

Tąkart Aplinkos apsaugos departamentas nurodė, kad dėl įvykusios nuotekų tinklų avarijos į Nemuną pradėjo tekėti galimai užterštas vanduo, bet vėliau buvo patikslinta, kad nuotekos į aplinką nepateko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA