Pateikta išvada dėl praėjusią savaitę užfiksuotos padidėjusios radiacijos | Kas vyksta Kaune

Pateikta išvada dėl praėjusią savaitę užfiksuotos padidėjusios radiacijos

BNS 2020/07/03 21:21
TATENA, L. Zerbo „Twitter“ paskyros nuotr.

Nežymiai padidėjusi radionuklidų koncentracija, praeitą savaitę užfiksuota šiaurės Europoje, veikiausiai yra susijusi su kuriuo nors atominiu reaktoriumi, penktadienį pranešė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), bet pabrėžė, kad šis incidentas žmonėms jokio pavojaus nesukėlė.

Jungtinių Tautų agentūra nurodė vis dar negalinti nustatyti, iš kurio reaktoriaus nutekėjo radioaktyvių medžiagų, kai kelios šiaurės Europos šalys, įskaitant Suomiją ir Švediją, praeitą savaitę užfiksavo ore šiek tiek padidėjusią radioaktyviojo jodo, cezio, kobalto ir rutenio koncentraciją.

Vienas Nyderlandų institutas kėlė prielaidą, kad taršos šaltinis yra vakarų Rusijoje. Taip pat buvo spėliojama, jog incidentą galėjo nulemti Latvijoje deginta mediena, užteršta radionuklidais, pasklidusiais per 1986 metų Černobylio atominės elektrinės katastrofą.

Rusijos branduolinės energetikos įmonė „Rosenergoatom“ tvirtino, kad jos dviejose jėgainėse jokių incidentų nebuvo. Tuo metu viena Prancūzijos nevyriausybinė organizacija atmetė teoriją dėl Latvijos, nes ją esą paneigia užfiksuotas vienos rūšies radioaktyvus izotopas.

Padidėjęs radioaktyvumas „tikriausiai susijęs su branduoliniu reaktoriumi, kuris šiuo metu veikia arba atliekama jo techninė priežiūra – tokiais atvejais gali nutekėti labai nedideli radioaktyvių [medžiagų] kiekiai“, – sakoma TATENA pranešime.

Vienoje įsikūrusi organizacija nurodė, kad daugiau kaip 40 šalių, įskaitant Rusiją, pranešė neužfiksavusios savo teritorijose jokių anomalijų.

„TATENA atmetė prielaidą, kad šis pasklidimas susijęs su netinkamų radioaktyviojo šaltinio valdymu, – pažymėjo agentūra. – Taip pat mažai tikėtina, kad jis susijęs su branduolinio kuro perdirbimo įmone, panaudoto kuro baseinu arba radiacijos naudojimu pramonėje ar medicinoje.“

Agentūra pridūrė, kad jos narių pateikti duomenys rodo, jog stebėta radionuklidų koncentracija „buvo labai maža ir nekėlė jokio pavojaus žmonių sveikatai ir aplinkai“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA