FNTT pakratė šešėlinius prekeivius, mėsos laikymo sąlygos nustebino | Kas vyksta Kaune

FNTT pakratė šešėlinius prekeivius, mėsos laikymo sąlygos nustebino

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos pareigūnai atliko kratas pas nelegalius mėsos ir jos produktų prekybininkus. Kratų metų rastas įspūdingas kiekis atvėsintos mėsos, įsigytos šešėliniais pinigais.

Kaip rašoma FNTT pranešime žiniasklaidai, įtariama, kad per pastaruosius dvejus metus savo buhalterinėje apskaitoje įmonė nedeklaravo dviejų trečdalių įsigijimų, siekiančių 384 tūkst. eurų. Ikiteisminis tyrimas vyksta dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūra. Įtarimai šiuo metu dar niekam nepareikšti.

Bendradarbiaujant su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento specialistais, įmonės patalpose, prekybos vietoje, automobiliuose bei gyvenamosiose vietose Jonavoje ir Klaipėdoje buvo atliktos kratos.

Jų metu paaiškėjo, kad prekyba atvėsinta paukštiena, kiauliena ir mėsos gaminiais vyko nelegaliai, neturint tam reikiamo VMVT leidimo. Pareigūnai išsiaiškino, kad nuomojamose patalpose iš tiesų veikia ne viena, bet dvi įmonės, užsiimančios tokia pat veikla. Taip pat nustatyta, kad sandėlyje dirbo nelegalus darbuotojas.

Kratos metu sandėliavimo patalpose rastas didžiulis kiekis atvėsintos mėsos, kurios bendras svoris – per 784 kg. Rasta ir įvairių mėsos gaminių, jų priskaičiuota daugiau kaip 241 kg, jų atsekamumo specialistams nustatyti nepavyko. Taip pat rasta 60 kg sūdytų lašinių bei 8 kg skirtingų rūšių prieskonių be ženklinimo etikečių.

Mėsa ir jos produktai buvo laikomi netvarkingose ir nešvariose patalpose su pašaliniais daiktais, neužtikrinta reikiama temperatūra. Patikrinus mėsai vežioti skirtą transporto priemonę, nustatyta daug higienos pažeidimų: ji neturėjo šaldymo įrangos, buvo netvarkinga, mėsa ir jos gaminiai buvo kraunami aukštoje temperatūroje, kartu vežiojami ir pašaliniai daiktai.

Patalpoje esančioje šaldymo kameroje, greta tinkamo galiojimo mėsos gaminių ir atvėsintos mėsos, buvo laikoma ir 250 kg pasibaigusio galiojimo produktų, kurie neva buvo skirti utilizuoti. VMVT nustatė didelę kryžminės taršos tikimybę.

Pareigūnams pradėjus tikrinti apskaitos dokumentus paaiškėjo, kad įmonė per pastaruosius porą metų įsigijo produkcijos už 384 tūkst. eurų, tačiau to niekur nedeklaravo ir tyrėjams pateikė tik mažą dalį produkcijos įsigijimą pagrindžiančių sąskaitų faktūrų. Rasti ir paimti tikrieji prekių įsigijimo dokumentai, nurodantys kiekius bei tikrąsias mokėjimo sumas, ir šešėlinį produktų įsigijimą įrodančios sąskaitos.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros II baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Griežčiausia įmanoma bausmė už apgaulingą apskaitos tvarkymą – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA