Lietuvoje nuspręsta blokuoti 29 piratines muzikos ir knygų svetaines | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje nuspręsta blokuoti 29 piratines muzikos ir knygų svetaines

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trečiadienį priėmė 19 sprendimų blokuoti 29 interneto svetainių kopijas, kuriose yra neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys – muzikos, audiovizualiniai kūriniai ir knygos. LRTK pirmininkas Mantas Martišius posėdyje pabrėžė, kad komisija pagal įstatymus gina pažeistas autorių teises ir toliau tęsia kovą su piratavimu internete.

„Piratinių svetainių blokavimas yra nuolatinis LRTK darbas, kuris duoda vaisius – neabejotinai mažėja šių svetainių žiūrėjimas“ – komisijos pranešime cituojamas LRTK pirmininkas.

LRTK savo iniciatyva atliko stebėseną dėl pirminių svetainių naujų interneto domenų, identifikuojančių interneto svetaines, kurios suteikia prieigą prie tos pačios veiklos kaip ir pirminės interneto svetainės.

Sprendimus dėl prieigos prie šiuo metu tikrintų interneto svetainių kopijų pirminių svetainių blokavimo LRTK buvo priėmusi anksčiau ir juos sankcionavo Vilniaus apygardos administracinis teismas. Interneto svetainės buvo įtrauktos į LRTK interneto svetainių, naudojamų neteisėtai viešai paskelbti autorių teisių saugomą turinį, sąrašą.

Stebėsenos metu nustatyta, kad tikrinamose interneto svetainėse neteisėtai viešai paskelbtas autorių teisių saugomas turinys yra pasiekiamas naujais interneto domenų vardais nežymiai pakeičiant pirminės interneto svetainės pirmojo ar antrojo lygio domenus: pridedamos arba pašalinamos kelios raidės, skaičiai, kiti ženklai, pasikeičia domeno galūnė ar pan. Anot LRTK, interneto svetainių kopijų vizualinė išraiška ir jų vartotojo sąsajos yra beveik tapačios pirminėms interneto svetainėms.

„Atsižvelgusi į stebėsenos išvadas ir vadovaudamasi Privalomų nurodymų taikymo interneto prieigos paslaugų teikėjams tvarkos aprašu (…), LRTK nusprendė užblokuoti 29 interneto svetainių kopijas, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys“, – teigiama pranešime.

LRT nurodo, kad sprendimai dėl naujų interneto domenų vardų blokavimo neturi būti sankcionuojami Vilniaus apygardos administracinio teismo.

Interneto prieigos paslaugų teikėjai ne vėliau kaip per 5 dienas nuo šių sprendimų gavimo dienos privalės panaikinti galimybę pasiekti LRTK įvardytose svetainėse neteisėtai viešai paskelbtą autorių teisių saugomą turinį. Bandantys prisijungti prie blokuotų interneto svetainių kopijų bus nukreipti į LRTK sukurtą informacinį interneto svetainės tinklalapį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA