Ministras apie avariją „Kauno vandenyse“: tai kainuos pačiai bendrovei | Kas vyksta Kaune

Ministras apie avariją „Kauno vandenyse“: tai kainuos pačiai bendrovei

R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Antradienį įvykus avarijai, kurios metu nuotekos apsėmė „Kauno vandenų“ patalpas Marvelės gatvėje, šiandien mieste lankęsis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigė, kad bendrovė tokioms situacijoms turėtų ruoštis atidžiau. Ministras su savivaldybės atstovais taip pat narpliojo individualių teršėjų klausimus bei apžiūrėjo Vičiūnų vandenvietėje statomus vandens gerinimo įrenginius.

Turėjo pasiruošti geriau

„Kas vyksta Kaune“ K. Mažeikos pasiteiravus, kaip vertina aplinkosaugininkus ant kojų sukėlusį incidentą „Kauno vandenyse“, ministras pastebėjo daugelį žmonių į savo telefonus gavus žinutes, kad artinasi stichija.

„Ko gero, ir įmonės vadovybė turėjo planuotis, prognozuoti tą situaciją. Tai kainuos pačiai bendrovei, nors, kiek šiandien išgirdau, taršos mastas nėra didelis ir žala aplinkai didžiulėmis sumomis neatsilieps“, – kalbėjo K. Mažeika.

Anot jo, ateityje tokius dalykus reikėtų planuoti ir turėti budintį personalą, kad tarša būtų kuo mažesnė. „Tuos klausimus aptarėme, įmonė prisiima atsakomybę ir tikimės, kad ateityje to bus išvengta“, – pridūrė ministras.

Į Nemuną nuotekos nepateko

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ antradienį aiškino Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Konstantinas Šumskas, dėl gausaus lietaus sulūžo vandens valymo įrenginių grotos ir nuotekos apsėmė „Kauno vandenų“ patalpas. Vis dėlto į Nemuną nuotekos, anot specialisto, nepateko, o avarija yra vidinė bendrovės problema.

„Viskas, kas buvo nugulę vamzdžiuose, per lietų pasidavė į „Kauno vandenų“ patalpas. Stambūs nešmenys sulaužė vadinamas grotas, kurios atlieka pirminį, mechaninį, nuotekų valymą. Nuotekos pasipylė į „Kauno vandenų“ vidines patalpas, dalis iš jų pateko į kiemą, bet įmonė suvaldė avariją ir vandenį vėl nukreipė atgal į valymą. Į Nemuną nuotekos nepateko“, – situaciją komentavo K. Šumskas.

Pasak specialisto, „Kauno vandenys“ sugebėjo bėdas išspręsti savo jėgomis, nebuvo svarstoma atidarinėti avarinį vandens išleistuvą. Visgi Aplinkos apsaugos departamentas žada kontroliuoti bendrovę, kol ši grįš į savo ritmą – bus stebima, kaip valomas vanduo. „Jei „Kauno vandenys“ pilnai neišvalo vandens ir išleidžia per pagrindinį išleistuvą, jie susimokės baudą už normatyvinę taršą“, – dėstė K. Šumskas.

Vandentvarkos klausimus siūlo spręsti drauge

Tuo metu K. Mažeika trečiadienį apsilankė Vičiūnų vandenvietėje, kur verda naujų vandens gerinimo įrenginių statybos – šie iš vandens šalins manganą. Teigiama, kad įgyvendinus 6,5 mln. eurų vertės projektą, vandens kokybė pagerės pietinės Kauno dalies ir priemiesčių gyventojams, vamzdžiuose nebesusidarys juodos nuosėdos.

Tiesa, žvelgdamas į milijonines „Kauno vandenų“ investicijas K. Mažeika svarstė, kad įmonė ar savivaldybė negali vien savo lėšomis pagerinti vandens visose vandenvietėse. Dėl to miestui ir Kauno rajonui ministerija pasiruošusi ištiesti pagalbos ranką sprendžiant vandentvarkos bendrovių plėtros klausimus.

„Jeigu tam pritartų tiek miesto, tiek rajono savivaldybės, galėtume surasti nemažą pinigų sumą – kalbame apie keliasdešimt milijonų eurų – kuria prisidėtume ir prie vandens kokybės gerinimo investicinių projektų. Kiek žinau, Kauno savivaldybė tam pačiam tikslui suplanavusi dar 6,5 mln. investicijas kitoje vandenvietėje, bet vidiniams sprendimams tai jau nepakeliama našta, todėl turime ieškoti sprendimų“, – sakė K. Mažeika.

Nori griežčiau tvarkytis su teršiančiais kauniečiais

Be to, kaip skelbta savivaldybės pranešime, su aplinkos ministru susitikusi Kauno valdžia įvardijo poreikį peržiūrėti įstatyminę bazę dėl atsakingų kontrolę atliekančių specialistų patekimo į privačias valdas.

„Poreikis peržiūrėti teisinę bazę iškeltas atsižvelgiant į tai, kad ne į visas gyventojų valdas pavyksta prisibelsti, o jiems siunčiami kvietimai atvykti ir suteikti reikiamą informaciją bei dokumentaciją apie vietines nuotekų sistemas ar atliekų tvarkymą labai užvilkina procesus. Vien per šiuos metus parengta daugiau kaip 4 tūkst. tokių laiškų“, – nurodoma pranešime.

„Kauno vandenų“ atstovams, savivaldybės duomenimis, šiuo metu žinoma per 5 tūkst. namų ūkių, kurie vis dar naudojasi individualiomis nuotekų sistemomis. Miestiečiai raginami nedelsti ir prisijungti prie miesto komunalinių nuotekų tinklų tik atsiradus galimybei, kaip numato Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA