Teismas leido suimti galimai šimtus tūkstančių eurų nuslėpusius „Grill London“ ir „ESmotorsport“ vadovus | Kas vyksta Kaune

Teismas leido suimti galimai šimtus tūkstančių eurų nuslėpusius „Grill London“ ir „ESmotorsport“ vadovus

BNS 2020/07/01 15:53
Restorano „Grill London“ soc. tinklo „Facebook“ profilio ir Kauno apskr. VPK nuotr.

Kauno apylinkės teismas trečiadienį vienam mėnesiui leido suimti maitinimo įstaigų „Grill London“ vadovą Andrių Lavrinavičių ir asociacijos automobilių sporto klubas „ESmotorsport“ vadovą Ernestą Staponkų, įtariamus šešėline veikla.

„Apsvarsčius, šiandien paskelbiau pagal abu prašymus nutartis. Priimtos dvi nutartys, prokuroro prašymą tenkinau iš dalies ir buvo nutarta abiem įtariamiesiems skirti kardomąją priemonę – suėmimą vieno mėnesiu terminui“, – žurnalistams trečiadienį sakė teisėja Violeta Miceikienė.

Abu įtariamuosius prašyta suimti trims mėnesiams. Pasak teisėjos, teismas pripažino, jog įtariamieji gali trukdyti procesui ir daryti naujas nusikalstamas veikas.

„Tam tikrų duomenų prokuroras pateikė, kad nuo sulaikymo momento iš tiesų gana aktyviai šitie daiktai, tai yra, kompiuterinė technika, yra slepiama ir naikinama. Tai tuo pagrindu buvo nutarta skirti suėmimą ir antrą pagrindą – kad darys nusikalstamas veikas“, – sakė ji.

Pasak teisėjos, yra tam tikrų duomenų, kad įtariamieji iš nusikalstamos veikos gavo pakankamai dideles pajamas ir tai galėjo būti jų pragyvenimo šaltinis.

Įtariamieji savo kaltės nepripažįsta. „Jie abu savo kaltės nepripažįsta. Mano, kad jie nieko nusikalstamo nedarė“, – sakė teisėja.

„Vienas iš įtariamųjų parodymų kol kas nedavė, kitas įtariamasis – jo nuomone, tai, kas vyko, jis pateikė savo tam tikrą versiją, kad tai nėra nusikalstama veika“, – sakė V. Miceikienė.

BNS žiniomis, įtariant šešėline veikla ir vengiant sumokėti mokesčius, suimtas restoranų tinklo „Grill London“ vadovas A. Lavrinavičius ir Lietuvos automobilių sporto federacijos viceprezidentas bei automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ vadovas E. Staponkus.

Federacijos generalinis sekretorius Tadas Vasiliauskas BNS sakė, jog federacija minimame teisėsaugos tyrime nefigūruoja.

Kaip pranešė teismas, automobilių sporto klubo valdybos narys ir prezidentas E. Staponkus įtariamas nuo 2019 metų gegužės 6 iki 15 dienos vykdęs apgaulingą įmonės buhalterinę apskaitą ir gegužės 6 – lapkričio 27 dienomis užsienio bendrovei, esančiai Jungtinėse Amerikos Valstijose, Floridoje, pervedęs daugiau nei 200 tūkst. eurų už su įmonės veikla nesusijusias paslaugas. Taip, pasak teisėsaugos, nepagrįstai padidintos įmonės išlaidos, siekiant išvengti beveik 35 tūkst. eurų mokesčių.

E. Staponkus taip pat įtariamas tuo, kad vienuolikos įmonių faktiniam vadovui A. Lavrinavičiui padėjo organizuoti neteisingų duomenų įrašymą į deklaracijas ir jų pateikimą valstybės įgaliotai institucijai, kai bendrais veiksmais sugrąžino E. Staponkaus automobilių sporto klubui nuo 2017 metų sausio 10 dienos pervestas pinigines lėšas už tariamai suteiktą iš A. Lavrinavičiaus vadovaujamų įmonių gautą paramą.

V. Miceikienė / Kauno apylinkės teismo nuotr.

A. Lavrinavičius įtariamas tuo, kad jis, siekdamas išvengti mokesčių, būdamas vienuolikos įmonių faktiniu vadovu, bendrininkaudamas su kitu įtariamuoju susigrąžino automobilių sporto klubui nuo 2017 metų sausio 1 dienos pervestas lėšas už tariamai suteiktą paramą – viso už daugiau kaip 418 tūkst. eurų.

Už neoficialiai sutartą mokestį jis iš E. Staponkaus grynaisiais pinigais susigrąžino automobilių sporto klubui kaip paramą pervestas lėšas.

Tokiais veiksmais, pasak teisėsaugos, buvo siekiama išvengti mokesčių, kurių suma ne mažiau kaip 125 tūkst. eurų ir dėl to Valstybinei mokesčių inspekcijai buvo pateikti žinomai neteisingi duomenys.

A. Lavrinavičius nurodomas ir kaip bendrovės „Grovitas“ vadovas, paskambinus viešai prieinamais kontaktais, BNS susisiekė su advokatų profesinės bendrijos „JurisConsultus“ advokatu Gilbertu Kinderevičiumi.

Jis, paklaustas, ar bendradarbiauja su A. Lavrinavičiumi, teigė, kad tai – kliento ir advokato paslaptis. „Mano yra kaip advokato ir kliento paslaptis ir aš jums negaliu nieko komentuoti“, – teigė advokatas.

Jis taip pat teigė negalintis pakomentuoti, ar šiuo metu A. Lavrinavičius yra sulaikytas, ir, ar jam pareikšti įtarimai.

„Nieko aš šiuo metu negaliu pakomentuoti, vyksta ikiteisminis tyrimas“, – sakė G. Kinderevičius.

Teisėsauga trečiadienį paskelbė išaiškinusi maitinimo paslaugų bendrovę ir sporto asociaciją, manoma, besivertusias šešėline veikla, siekiant nuslėpti mokesčius.

Teisėsaugos duomenimis, viešojo maitinimo paslaugas teikiančio tinklo vadovas bei kitos įstaigos prezidentas, iš anksto susitarę, nuo 2017 metų sausio 1 dienos iki 2019 metų gruodžio 31 dienos iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA