Teisėsaugos įtarimų dėl šešėlinės veiklos galimai sulaukė restoranų tinklas „Grill London“ | Kas vyksta Kaune

Teisėsaugos įtarimų dėl šešėlinės veiklos galimai sulaukė restoranų tinklas „Grill London“

BNS, DELFI 2020/07/01 14:07
Bendrovės nuotr.

Trečiadienį teisėsauga paskelbė išaiškinusi maitinimo paslaugų bendrovę ir sporto asociaciją, manoma, besivertusią šešėline veikla, siekiant nuslėpti mokesčius. Kaip „Delfi“ patvirtino du nesusiję šaltiniai, tai – „Grill London“ restoranų tinklas.

Redakcija bandė susisiekti su restoranų tinklo vadovais, tačiau ragelio jie nekėlė, buvo teigiama, kad su asmenimis nėra galimybės susisiekti. Portalui „Kas vyksta Kaune“ maitinimo įstaigos vadovai taip pat nepanoro kelti telefono ragelio, vėliau buvo pranešta, kad vadovai susirinkime.

Delfi.lt prisiskambinus nurodytu įmonės numeriu ir telefono ragelį pakėlus moteriai, ši žurnalistui prisistačius telefono ragelį numetė.

Vienas šaltinių „Delfi“ teigė, kad užvakar ir vakar kai kurie „Grill London“ ir tinklui „Dinner Map“ priklausantys restoranai buvo uždaryti. Buvo teigiama, kad įmonėje buvo apklausinėjami ir salės darbuotojai, pareigūnai paėmė kompiuterius.

Redakcija taip pat susisiekė su Kauno Laisvės alėjoje įsikūrusiu restoranu „Grill London“ atstovais, tačiau jie komentuoti situaciją atsisakė. „Komentaro neteiksime“, – teigė jie.

„Schema buvo pridengiama civiliniais santykiais, tariamai sudarytomis įvairiomis sutartimis. Buvo išgryninami pinigai ir, įtariame, kad grąžinami paramos davėjams“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Laimonas Petreikis.

„Verslas, paremdavo, gaudavo atskirą dalį pinigų grynaisiais pinigais, o asociacijos prezidentas, tuos pinigus galimai išsigryninęs, pasilikęs galbūt dalį procentų, duodavo pinigus, taip sukurdami šešėlinę ekonomiką“, – sakė laikinasis Kauno apskrities policijos vadovas Elanas Jablonskas.

Šioje byloje įtarimai pateikti dviem asmenims – asociacijos ir įmonės vadovams, gimusiems 1983 ir 1978 metais – ir vienam juridiniam asmeniui. Asmenys sulaikyti, vienas jų suimtas mėnesiui, kitą taip pat prašoma suimti.

„Pirminiais duomenimis, įtariame, kad išvengta apie 200 tūkst. eurų mokesčių, tačiau renkami, naujai gaunami duomenys rodo, kad tos sumos galimai išvengtų mokesčių bus gerokai didesnės“, – sakė prokuroras.

Teisėsaugos duomenimis, viešojo maitinimo paslaugas teikiančio tinklo vadovas bei kitos įstaigos prezidentas, iš anksto susitarę, nuo 2017 metų sausio 1 dienos iki 2019 metų gruodžio 31 dienos iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų.

Tokiu būdu paramos davėjas išvengė mokesčių, susidariusių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų pateikimo apie paramos teikimą.

Apie daromą nusikalstamą veiką nežinantiems bendrovių apskaitą tvarkantiems asmenims, pasak teisėsaugos, buvo pateikta įrašyti į deklaracijas galimai neteisingus duomenis apie aukščiau paminėtų bendrovių pajamas, pelną, turtą ir paramos teikimo ataskaitas ir pateikti mokesčių inspekcijai.

Turimais duomenimis, parama galėjo būti išgryninama ir dalinai grąžinama.

Atliekant ikiteisminį tyrimą vykdyta didelė teisėsaugos operacija, joje dalyvavo daugiau kaip 130 pareigūnų penkiose apskrityse, Kriminalinės policijos biuras, Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikta per 40 kratų, apklausta šimtas liudytojų.

Asociacija, pasak Kauno policijos viršininko, yra „susijusi su sportine veikla“, tačiau daugiau duomenų jis nepateikė, motyvuodamas tebevykdomais tyrimo veiksmais. Ši asociacija, pasak prokuroro, vykdo ir realią veiklą.

Kauno maitinimo įstaiga įtariama nuslėpusi šimtus tūkstančių eurų / Kauno apskr. VPK nuotr.

Pasak E. Jablonsko, pas vieną iš verslininkų per kratą grynaisiais rasta 800 tūkst. eurų.

„Bendra suma – šiuo metu mes saugome milijoną eurų“, – sakė jis.

Kratų metu taip pat rasta ir paimta daugiau nei 41 tūkst. JAV dolerių (36,3 tūkst. eurų), paimti įvairūs dokumentai, užrašai, telefonai, kompiuteriai, laikmenos, 350 šoviniai, prabangūs laikrodžiai ir kiti juvelyriniai dirbiniai.

Manoma, kad maitinimo įstaiga buvo paramos teikėja, asociacija gautą paramą galbūt išgrynindavo ir dalį lėšų grąžindavo įmonei. Pasak prokuroro, manoma, kad maitinimo įstaigose iš šių pinigų galėjo būti mokami atlyginimai „vokeliuose“.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai pateikti dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir melagingų duomenų teikimo mokesčių administratoriui, siekiant išvengti mokesčių. Neatmetama galimybė, kad įtarimų gali daugėti tiek esamų įtariamųjų atžvilgiu, tiek atsirasti naujų įtariamųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA