Naujausias koronaviruso atvejis – įvežtinis: medikas grįžo iš Kazachstano | Kas vyksta Kaune

Naujausias koronaviruso atvejis – įvežtinis: medikas grįžo iš Kazachstano

BNS 2020/06/30 11:45
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Praėjusią parą koronavirusas patvirtintas iš Kazachstano į Lietuvą grįžusiam medicinos darbuotojui. Apie tai BNS antradienį informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Naujas atvejis vėl yra įvežtinis. Tai yra Klaipėdos rajono gyventojas, kuris birželio 24 dieną grįžo iš Kazachstano per Amsterdamą į Vilniaus oro uostą. Šis asmuo Kazachstane dirbo keturis mėnesius, yra sveikatos priežiūros specialistas“, – kalbėjo ji.

„Informacija apie užsikrėtimą perduota Kazachstano atsakingom institucijom“, – pridūrė NVSC atstovė.

Anot G. Megelinskienės, užsikrėtusysis į Vilnių atskrido „Air Baltic“ lėktuvu, o į Klaipėdą važiavo „Ollex“ autobusu.

„Atvykęs į Klaipėdą jis išsityrė mobiliajame punkte, nors simptomų nejautė. Pirmuosius simptomus pajuto 28 dieną. Tai reiškia, kad tiek lėktuvo, tiek autobuso keleiviai nėra laikomi didelės rizikos sąlytį turėjusiais asmenimis, nes užkrečiamasis laikotarpis yra trys dienos prieš pirmuosius simptomus“, – kalbėjo NVSC atstovė.

„Be to, asmuo teigia, kad visos kelionės metu dėvėjo respiratorių, laikėsi saugaus atstumo, tačiau vis tiek šiuo metu aiškinamės sąlytį turėjusius asmenis“, – pridūrė ji.

Ligoninėse – aštuoni žmonės

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi aštuoni žmonės, du iš jų yra reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

„Iš aštuonių ligoninėse esančių žmonių su deguonies kaukėmis gydomi penki, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam asmeniui“, – sakė G. Megelinskienė.

Antradienio duomenimis, koronavirusas iš viso nustatytas 1817 žmonių, tebeserga 214 asmenų, 1515 – pasveiko, 86 žmonės yra izoliacijoje.

Nuo koronaviruso mirė 78 žmonės, dar dešimt koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 27 įvežtiniai atvejai.

Gyventojai raginami stebėti situaciją užsienio šalyse

Pirmadienį neformaliame Vyriausybės pasitarime apžvelgus koronaviruso plitimo tendencijas Europoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina gyventojus atkreipti dėmesį į sergamumo rodiklius užsienio šalyse ir atsargiai rinktis keliavimo kryptis.

Nors situacija trijose Baltijos valstybėse gėrėja, sergamumas kaimyninėse šalyse tebėra aukštas, o kai kuriose pietryčių Europos šalyse fiksuojamas spartus naujai nustatytų koronaviruso (COVID-19) atvejų kilimas.

SAM primena, kad visi atvykusieji iš užsienio turi galimybę išsitirti, net jeigu nejaučia simptomų. Norintys turėtų skambinti trumpuoju numeriu 1808 ir registruotis.

Pirmadienį vyriausybėje pristatyti epidemiologiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje naujų nustatomų COVID-19 atvejų skaičius stabiliai mažėja. Mažėjimo tendencija pastebima ir kaimyninėse šalyse, tačiau Rusijoje ir Baltarusijoje naujai nustatomų atvejų skaičius išlieka aukštas, ir atvykimas iš šių šalių kol kas yra ribojamas.

Naujų atvejų kreivė lėčiau leidžiasi ir Lenkijoje, nors ji jau atitinka kriterijus, leidžiančius atvykti iš šios šalies į Lietuvą be jokių apribojimų.

Tendencijos kaimyninėse šalyse / VIG nuotr.

Skandinavijos regione naujų atvejų daugiausia nustatoma Švedijoje, kuri viena iš nedaugelio Europos valstybių netaikė griežtų karantino ribojimų. Ji tebėra įtraukta į koronaviruso labiausiai paveiktų šalių sąrašą, todėl šios šalies piliečiai ir joje teisėtai gyvenantys asmenys kol kas negali atvykti į Lietuvą. Iš Švedijos arba per ją grįžtantiems Lietuvos piliečiams yra privalomas 14 dienų karantinas.

Tendencijos Skandinavijoje / VIG nuotr.

Situacija kai kuriose Pietryčių Europos valstybėse rodo, kad atšaukus karantino ribojimus atsipalaiduoti nevalia. Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Šiaurės Makedonijoje, Kroatijoje ir Juodkalnijoje atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis pradėjo sparčiai augti.

Atvejų augimas Pietryčių Europoje / VIG nuotr.

Iš Vidurio Europos valstybių didesnis naujų atvejų skaičiaus kilimas užfiksuotas Čekijoje, kur pastarųjų dienų COVID-19 susirgimo atvejai vėl skaičiuojami nebe dešimtimis, o šimtais.

Tendencijos centrinėje Europoje / VIG nuotr.

Airijoje naujų atvejų skaičius išlieka stabiliai žemas. Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje išlieka stabilus, o Portugalijoje pastaruoju metu stebimas atvejų augimas.

Airija, JK, Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija / VIG nuotr.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA