Už naują policijos komisariatą Kaune milijonai eurų statytojams byrės 12 metų | Kas vyksta Kaune

Už naują policijos komisariatą Kaune milijonai eurų statytojams byrės 12 metų

"Kas vyksta Kaune" montažas

Antradienį Kauno savivaldybės ir policijos atstovams įkasus simbolinę kapsulę oficialiai pradėtos naujo komisariato statybos Radvilėnų plente. Pastato kontūrai čia jau ryškėja – jį užbaigus, tai bus bene pirmas valstybinės institucijos pastatas, atitinkantis A++ energinės efektyvumo klasės reikalavimus. Viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) principu įgyvendinamą projektą, kurio vertė – daugiau nei 23 mln. eurų baigti planuojama 2022-ųjų pradžioje.

„Džiugu matyti kylant šį pastatą, ypač išgirdus, kad jis naudos atsinaujinančius energijos išteklius. Kaip miesto vadovas noriu pasigirti: šiandien įgyvendiname netoli 80 projektų su saulės baterijomis ant visų vaikų darželių ir mokyklų. Ačiū, kad ir jūs prisijungėte gerindami orą Kaune“, – į buvusius kolegas kreipėsi ceremonijoje apsilankęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Jis džiaugėsi, kad tai jau antras naujai kylantis policijos pastas meru būnant V. Matijošaičiui ir pareigūnų darbo sąlygos gerėja: „Anksčiau policija buvo nepelnytai pamiršta. Džiaugiuosi ne tik pastatais, gerėjančiomis darbo sąlygomis, bet ir jūsų išvaizda, apranga, elgesiu, morale, fiziniu pasiruošimu. Policija keičiasi neatpažįstamai.“

Energiją šildymui ir vėsinimui pasigamins pats

Kaip žurnalistams pasakojo projektą įgyvendinančios bendrovės „Merko statyba“ generalinis direktorius Saulius Putrimas, pastatas bus skirtas 450 policijos darbuotojų, komisariato plotas – 6400 kv. m, buvęs nurodytas konkurso sąlygose.

„Manau, svarbu paminėti patį užsakovą iškėlus reikalavimą, kad pastatas būtų draugiškas aplinkai. Turėdami daug patirties sau taip pat išsikėlėme labai ambicingą tikslą – kad statinio šildymui, vėdinimui ir vėsinimui būtų naudojama atsinaujinanti elektros energija, kurią generuos ant stogo sumontuota 300 kW saulės jėgainė, taip pat bus naudojama geoterminė energija. Mūsų tikslas – kad šildymo ir vėsinimo kaštai būtų lygūs nuliui eurų. Tikime, kad po dvejų metų tai įgyvendinsime“, – kalbėjo S. Putrimas.

S. Putrimo teigimu, tikslai naujam komisariato pastatui iškelti aukšti / R. Tenio nuotr.

Viešojo ir privataus sektorių partnerystė (VPSP), kuria įgyvendinamas šis projektas, nurodė jis, yra vienas iš viešojo pirkimo būdų – tiesa, Lietuvoje jis pakankamai retas. Tai antras bendrovės „Merko statyba“ tokiu metodu šalyje įgyvendinamas projektas.

„Didžiausias patrauklumas iš perkančiosios organizacijos pusės yra tas, kad visa projektavimo, statybų, investavimo atsakomybė atitenka privačiam subjektui Tada užsakovas neturi tų problemų, apie kurias dažnai girdime, kai atskirai perkamas projektavimas, statyba, priežiūra ir tai ne visada įvyksta taip, kaip visiems norėtųsi. Išsitęsia projektų trukmė, kartais sandoriai nutrūksta – PPP (angl. Public Private Partnership – „Kas vyksta Kaune“) to padeda išvengti“, – aiškino „Merko statyba“ generalinis direktorius.

Kauno pareigūnų darbo sąlygos nustebino

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pareigas laikinai einantis Elanas Jablonskas prisiminė, kad atvykęs į Kauną nusistebėjo kai kurių pastatų būkle, pareigūnai, anot jo, dirba nekomfortiškomis sąlygomis, kurias būtina gerinti.

„Prašome tik vieno – porą metų pakentėti ir tarnybą bus galima tęsti oriai, patogiai eiti į darbą ir galbūt iš jo net nenorėti išeiti“, – optimistiškai į netolimą ateitį žiūrėjo E. Jablonskas, pažymėjęs, kad Radvilėnų plente įsikurs tam tikri specializuoti Kauno apskrities VPK padaliniai, bus atkelti Žaliakalnio, Dainavos ir dar vienas komisariatas, dėl kurio nenuspręsta, dirbs apie 450 miesto komisariatų pareigūnų.

Anot E. Jablonsko, kai kurių Kauno pareigūnų darbo sąlygų geromis nepavadintum / R. Tenio nuotr.

„Tai efektyvus skaičius, iki 30 proc. visos Kauno policijos. (…) Atrodys puikiai, gerai, galės ateiti interesantai, pajusiantys kitokį lygį – dabar kai kuriuose Kauno komisariatuose tikrai nelabai malonu lankytis ir dirbti. Erdvės tikrai bus modernios, tai pirmas Lietuvoje policijos pastatas, kuris atitiks A++ energinio naudingumo klasę“, – sakė laikinasis Kauno apskrities VPK vadovas, pridūręs, kad seni policijos pastatai bus perduoti valstybės Turto bankui.

Tuo metu centrinis Kauno apskrities VPK pastatas Vytauto prospekte liks policijos žinioje, tačiau jis bus rekonstruojamas, statybos darbus numatoma pradėti artimoje ateityje. „Procesai jau vyksta, pirkimai baigti, dar derinamos sąlygos ir bus galima imtis veiksmų“, – dėstė E. Jablonskas.

Už naują pastatą mokės 12 metų

Kaip pastebėjo Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla šie pokyčiai svarbūs ne tik policijai, bet ir visiems Lietuvoje žmonėms. Pirmiausia, gerės pareigūnų darbo sąlygos, o tuo pačiu ir aptarnavimo sąlygos klientams, kurių sulaukiama kasdien – generalinis komisaras įžvelgė abipusę naudą.

„Gavę pastato raktus, 12 metų už jį kasmet turėsime mokėti po 2,4 mln. eurų. Toks sprendimas priimtas viską pasvėrus. Jau du tokio tipo projektai yra realizuoti Vilniaus mieste. Išlošiame po dvejų metų turėdami darbo vietas, o finansinius įsipareigojimus vykdome ilgiau. Jeigu lauktume ir pirmiausia spręstume finansinius klausimus, negalėtume dirbti – tikriausiai nei mūsų klientas būtų patenkintas, nei darbuotojas labai džiaugtųsi“, – bendradarbiavimo su privačiu sektoriumi naudą įvardijo R. Požėla.

Pasak R. Požėlos, rengti projektus viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu ketinama ir toliau / R. Tenio nuotr.

Kadangi tai, nurodė jis, ne pirmas VPSP projektas ir ankstesnieji yra pasiteisinę, svarstoma tęsti statybas tokiu būdu. Kol kas tai yra vizijų, planavimo stadijose, tačiau neatmestina, kad tokie projektai gims ir ateityje. O senų pastatų pardavimas, pabrėžė R. Požėla – nebe žinybinis policijos galvos skausmas, jie patenka į Turto banką, kuris rūpinasi tolesniu objektų likimu.

Naujo viršininko jau ieškoma

R. Požėla taip pat patikino, kad Kauno apskrities VPK gana greit turės nuolatinį viršininką: „Paskelbta atranka, liepos 2 d. baigiasi dokumentų pridavimas. Įvertinsime surinktą medžiagą, bus sudaryta atrankos komisija, paskelbta data ir komisijai teks nelengvas uždavinys atrinkti geriausią iš geriausių.“

Generalinio komisaro žiniomis, dėl buvusio komisariato viršininko Dariaus Žukausko laukiama teisminio proceso, tarnybiniai patikrinimai į pabaigą – šitų klausimų nagrinėjimas, tikėtina, bus perkeltas į teismo posėdžių sales.

„Mūsų sprendimas žinybinis, visada yra tikimybė, kad teismas priims kitokius sprendimus, mes tuo tarpu turime galvoti apie organizacinius policijos bendruomenės klausimus ir nuolatinio vadovo paskyrimas – vienas tų klausimų“, – reziumavo R. Požėla.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA