Bankroto byla užsienyje: ką reikia žinoti apie prievoles kreditoriams Lietuvoje? | Kas vyksta Kaune

Bankroto byla užsienyje: ką reikia žinoti apie prievoles kreditoriams Lietuvoje?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti, ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje inicijuotos fizinio asmens bankroto bylos turi teisinių padarinių prieš kreditorius Lietuvos Respublikoje.

„Jungtinėje Karalystėje buvo išnagrinėta mano, kaip fizinio asmens, bankroto byla. Ar tai, kad aš informavau antstolę apie užsienio valstybėje prasidėjusį savo bankroto procesą, laikytina, kad tinkamai informavau išieškotoją apie prasidėjusį bankroto procesą, todėl mano prievolė kreditoriui (išieškotojui) pasibaigė?“ – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Asmens informavimas apie jo teisėms ir pareigoms teisinių padarinių turėsiantį teismo procesą yra vienas iš teisės į tinkamą procesą pagrindų. Todėl visuotinai pripažįstama, kad teisė į tinkamą procesą reikalauja informuoti asmenį ir tai atlikti tinkamai – tinkamu būdu ir laiku, užtikrinant realų asmens žinojimą apie inicijuotą teismo procesą ir efektyvią galimybę imtis priemonių savo teisėms ir įstatymų saugomiems interesams apginti.

Bet kuris užsienio kreditorius gali bet kokia ryšio priemone, pripažįstama pagal valstybės, kurioje iškelta byla, teisę, pateikti reikalavimus nemokumo byloje. Užsienio kreditorius – kreditorius, įskaitant valstybių narių mokesčių ir socialinio draudimo institucijas, kurio įprastinė gyvenamoji vieta, nuolatinė gyvenamoji vieta ar registruota buveinė yra ne bylos iškėlimo valstybėje narėje.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Tam, kad užsienio kreditorius galėtų įgyvendinti savo teisę pateikti savo reikalavimus, skolininko pareiga yra informuoti užsienio kreditorius pagal atitinkamą šios pareigos įgyvendinimo procedūra. Iškėlus nemokumo bylą valstybėje narėje, jurisdikciją turintis tos valstybės teismas arba to teismo paskirtas nemokumo specialistas nedelsdamas informuoja žinomus užsienio kreditorius.

Valstybės, kurioje iškelta byla, teisė nustato tos bylos iškėlimo sąlygas, jos eigą ir užbaigimą, taip pat taisykles, reglamentuojančias reikalavimų pateikimą, patikrinimą ir pripažinimą. Šios taisyklės apima kreditorių reikalavimų pareiškimo procedūrą, įskaitant pareiškimo terminus, tvirtinimo, apskundimo procedūras, reikalavimų tikslinimą ir pan.

Pagal Didžiosios Britanijos teisę reikalaujama pateikti pranešimus kreditoriams, tai tokia pačia tvarka turi būti pranešama ir užsienio kreditoriams. Tokie pranešimai užsienio kreditoriams pateikiami individualiai, išskyrus atvejus, kai teismas laiko, jog esant tam tikroms aplinkybėms kita pranešimo forma būtų daug tinkamesnė.

Arba jei Didžiosios Britanijos kreditoriams pranešama skelbimu, tai pranešimas žinomiems užsienio kreditoriams taip pat gali būti paskelbiamas užsienio laikraštyje, kurį Britanijos nemokumo tarnyba laiko tinkamiausiu, galinčiu užtikrinti, kad pranešimo turinys taps žinomas užsienio kreditoriams.

Skaitytojos situacijoje aplinkybės dėl kreditoriaus informavimo apie prasidėjusį fizinio asmens bankroto procesą vertintinos tiek, kiek jų pagrindu būtų galima spręsti, ar kreditorius ir jo reikalavimas buvo įtrauktas į Jungtinėje Karalystėje pasibaigusį skaitytojos bankroto procesą.

Kaip minėta, į bankroto procesą įtrauktų ir nepatenkintų kreditorių reikalavimų nurašymas, pasibaigus fizinio asmens bankroto procesui, yra teisinė pasekmė, sudaranti savarankišką bankrutavusio fizinio asmens ir jo kreditoriaus prievolės pasibaigimo pagrindą.

Todėl tik pripažinus, kad kreditoriaus reikalavimas buvo įtrauktas į fizinio asmens bankroto procesą, patvirtinant jo reikalavimą, būtų galima daryti išvadą dėl skaitytojos prievolės kreditoriui pasibaigimo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA