S. Skvernelis: minimali mėnesio alga gali didėti mažiau nei tikėtasi (papildyta) | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: minimali mėnesio alga gali didėti mažiau nei tikėtasi (papildyta)

BNS 2020/06/29 13:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba pirmadienį pradeda svarstymus dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo kitąmet. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija siūlo MMA didinti 48 eurais iki 655 eurų (su mokesčiais), Vyriausybės ir verslo atstovai teigia kol kas neturintys siūlymų. Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis sako, kad minimali alga didės, tačiau ne tiek, kiek tikėtasi anksčiau.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė sakė, jog norima sulaukti Finansų ministerijos ekonomikos prognozių ir tik tuomet svarstyti konkretų MMA dydį.

„Kol kas nėra (MMA siūlymo – BNS), nes nėra liepos mėnesio prognozių. Liepos viduryje Finansų ministerija paskelbs prognozes ir mes siūlome bent jau jų sulaukti, kadangi ekonominė situacija šiuo metu yra pakankamai sudėtinga, todėl manome kad jų reikėtų sulaukti ir tada diskutuoti dėl dydžio“, – BNS sakė viceministrė.

Anot jos, pirmadienį Trišalės tarybos posėdyje ekonominę ir atlyginimų situaciją apžvelgs Lietuvos banko ir „Sodros“ atstovai.

Anot profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės, konfederacija siūlo laikytis anksčiau Trišalėje taryboje sutartos formulės.

„Kol kas konfederacija valdyboje apsvarstė ir mes priėmėme sprendimą laikytis sutartos formulės, pagal ją kitais metais MMA turėtų būti 655 eurai“, – BNS sakė I. Ruginienė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis teigė, jog apie MMA pokyčius būtų galima kalbėti rudenį, nes šiuo metu neaiški nei būsima ekonominė situacija, nei koronaviruso scenarijai.

„Mes išlaikome tą pačią poziciją, kad neturime būti pigaus atlyginimo šalis, o formulė yra geriausias būdas susitarti, bet darbo vietų išsaugojimas ir neskubėjimas dabar yra svarbiausias, reikia įvertinti visus scenarijus“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Anot jo, šiuo metu pagrindinis prioritetas yra ne atlyginimų kėlimas, o darbo vietų išsaugojimas.

S. Skvernelis: MMA gali didėti mažiau nei tikėtasi

„Bus pokytis, tik gal ne tokio dydžio, kokie buvo lūkesčiai metų pradžioje. Bus atsižvelgta į kriterijus, kuriuos turėsime realiai po šios pandemijos. Tai (minimalus atlyginimas – BNS) yra siejama su vidutiniu darbo užmokesčiu, tam tikra procentinė dalis“, – žurnalistams pirmadienį sakė S. Skvernelis.

„Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė praėjusią savaitę sakė, jog bendras darbo užmokestis, nuo kurio skaičiuojamos „Sodros“ įmokos, šiemet bus 0,8 proc. mažesnis nei pernai.

Prezidento Gitano Nausėdas patarėjas Simonas Krėpšta anksčiau yra sakęs, jog Europos Komisija prognozuoja, kad atlyginimai Lietuvoje šiemet gali kristi daugiausiai Europoje – 8 procentais.

Minimali alga nuo sausio padidėjo 52 eurais – nuo 555 iki 607 eurų, o „į rankas“ – 41 euru – nuo 396 iki 437 eurų.

Papildyta 14.53 val.
Lietuvos bankas siūlo atidėti diskusijas

Trišalei tarybai pirmadienį pradedant diskusijas dėl minimalios algos (MMA) didinimo nuo kitų metų, Lietuvos bankas (LB) siūlo atidėti jas bent iki rugsėjo.

Pasak LB Ekonomikos departamento direktoriaus Aurelijaus Dabušinsko, dabartinė situacija yra pernelyg neapibrėžta.

„Siūlytume kiek galima toliau atidėti sprendimą, kurį aptarinėjate, laukti bent rugsėjo, kurio pradžioje turėtume matyti antrojo ketvirčio faktinį vidutinio darbo užmokesčio įvertį arba jeigu pirmo pusmečio nepakanka, atidėti šitą sprendimą dar tolėliau“, – posėdyje sakė A. Dabušinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA