Radiacinės saugos centras: padidėjusios radioaktyvios spinduliuotės Lietuvoje nebuvo (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Radiacinės saugos centras: padidėjusios radioaktyvios spinduliuotės Lietuvoje nebuvo (papildyta)

BNS 2020/06/29 11:15
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Švedijoje veikiančioms stotims praėjusią savaitę užfiksavus Baltijos regione padidėjusią radioaktyviųjų izotopų koncentraciją, stebėtojai Lietuvoje teigia, kad šaliai jokio pavojaus kilę nebuvo.

Spinduliuotė buvo apibūdinama kaip padidėjusi, tačiau žmonių sveikatai nepavojinga. Radiacinės saugos centro (RSC) laikinoji direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė sakė, kad padidėjusią radionuklidų koncentraciją nešęs debesis Lietuvos nepasiekė.

„Lietuva tikrai visiškai saugi ir mes stebime tą informaciją, kai ji tik pasirodė oficialiai šeštadienį, iš karto pradėjome žiūrėti kitų šalių tinklalapius. Lietuvoje nieko tikrai nebuvo“, – BNS sakė R. M. Stasiūnaitienė.

„Nieko nefiksavome, nes pagal Nyderlanduose atliktas radionuklidų sklaidos prognozes, pagal vėjo kryptį, tas debesis, kuris nešė mažus kiekius radionuklidų, Lietuvos nelietė“, – pridūrė ji.

Anot laikinosios RSC vadovės, Lietuvoje veikiančios ankstyvo perspėjimo stotys padidėjusios radiacijos neaptiko, nes taršos kiekiai buvo itin maži.

„Kiekiai buvo itin maži ir jie buvo tikrai aptikti ne ankstyvo perspėjimo stočių, tokių, kokias turime mes. Turbūt buvo imti oro filtrai, jie buvo tirti ir nustatyti tie nedideli kiekiai“, – svarstė ji.

Nepaisant to, R. M. Stasiūnaitienė atkreipė dėmesį į tai, kad padidėjusi tarša buvo fiksuota dirbtiniais radionuklidais.

„Nerimą kelia tai, kad netgi ir fiksavus tokį nedidelį padidėjimą, buvo užfiksuoti dirbtiniai radionuklidai, kurių paprastai gamtoje nebūna“, – sakė ji.

Tuo metu Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) BNS teigė, kad pagal ankstyvojo perspėjimo stočių duomenis radiacinis fonas Lietuvoje yra nepakitęs.

Anot AAA, tik birželio 22 dieną Lazdijuose bei birželio 27 dieną Turgeliuose ir Lazdijuose buvo užfiksuotas labai nežymus radionuklido – cezio (CS-134) padidėjimas.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) BNS taip pat sakė, kad nustatyti radionuklidų kiekiai ore yra maži ir pavojaus žmonių sveikatai ir aplinkai nekelia.

VATESI taip pat pažymėjo, kad artimiausiais mėnesiais Lietuvos pašonėje planuojama paleisti Astravo atominė elektrinė neturėtų būti padidėjusios taršos priežastimi.

„Atsakydami į visuomenei susirūpinimą keliančius klausimus, informuojame, kad Baltarusijos AE iki fizikinio paleidimo pradžios, kuris numatomas liepos mėnesį, dar neturėtų būti tokio išmetimo priežastimi“, – BNS komentavo VATESI.

Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacija (CTBTO) penktadienį pranešė, kad stotis SEP63 birželio 22–23 dienomis užfiksavo „didesnio nei įprasta lygio (bet žmonių sveikatai nepavojingą)” radioaktyviojo cezio (Cs-134, Cs-137) ir rutenio (Ru-103) izotopų, susijusių su branduolinio skilimo reakcijomis, koncentraciją.

Rusija pareiškė nenustačiusi jokios padidėjusios radioaktyvių medžiagų koncentracijos.

Savo ruožtu Nyderlandų nacionalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas penktadienį nurodė išanalizavęs Šiaurės šalių surinktus duomenis, ir „šie skaičiavimai rodo, kad radionuklidai atkeliavo nuo vakarų Rusijos“.

Rusijos valstybinė branduolinės energetikos įmonė „Rosenergoatom“ šalies žiniasklaidai sakė, kad nė viena iš dviejų Rusijos šiaurės vakarinėje dalyje veikiančių atominių jėgainių nepranešė apie jokius sutrikimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA