Vakcinos nuo koronaviruso laukia ir Lietuva: sukurta gali būti dar šiemet | Kas vyksta Kaune

Vakcinos nuo koronaviruso laukia ir Lietuva: sukurta gali būti dar šiemet

delfi.lt / Dalia Plikūnė 2020/06/25 13:46
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Įsibėgėjant vakcinos nuo koronaviruso (COVID-19) bandymams, Lietuva jau yra oficialiai išreiškusi norą gauti tų vakcinų, kai jos pagamintos. Dar nėra aišku, ar jos gyventojams bus nemokamos.

„Lietuva yra oficialiai išreiškusi savo norą dalyvauti bendrame išankstiniame procese, kuris vyks Europos Sąjungoje. Mes kaip šalis esame išsakę norą gauti vakcinų, kai jos bus pagamintos.

O dėl pačio kompensavimo mechanizmo dar truputį per anksti kalbėti. Bet tikrai stengsimės maksimaliai sudaryti galimybes. Tai priklausys nuo kainos, kokia ji bus. Bet manau, kad ir kiek ji bekainuotų, bet kuri šalis bus suinteresuota ją padaryti prieinama, kad nereikėtų valstybės išjunginėti ir grįžti prie karantino“, – antradienį Seime sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tikimasi vakcinos dar šiemet

Iki šių metų galo gali būti sukurta viena arba dvi vakcinos nuo koronaviruso sukeliamos COVID-19 ligos, pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kurią citavo ELTA.

Vyriausioji PSO mokslininkė Soumya Swaminathan ketvirtadienį Ženevoje teigė, kad iki to laiko gali būti pagaminti keli šimtai milijonų vakcinos dozių, tačiau ji perspėjo, kad numatyti tokius dalykus kol kas dar yra sunku. Spaudos konferencijos metu mokslininkė teigė, kad šiuo metu atliekami tyrimai dėl maždaug 200 potencialių vakcinų nuo COVID-19.

„Net susidūrę su pirmu ar antru pralaimėjimu turėtume nepasiduoti“, – teigė S. Swaminathan.

Vienas iš didžiųjų iššūkių bus rasti būdą masiškai gaminti vakcinas, kurias reikės išplatinti. Tačiau S. Swaminathan taip pat pabrėžė, kad į masinę vakcinų gamybą keletas įmonių investavo itin daug lėšų, taigi ji tikinti, kad iki šių metų galo turėtų būti paruošta jau 2 mlrd. dozių.

PSO bendradarbiauja su vyriausybėmis ir siekia, kad būsimos vakcinos nuo COVID-19 būtų paskirstytos remiantis prioriteto sąrašu, į kurį bus įtraukiami sveikatos darbuotojai, policijos pareigūnai, prekybininkai, vyresnio amžiaus žmonės bei tie, kurie jau turi kitų sveikatos bėdų.

Tokiu būdu siekiama vakciną sukūrusioms valstybėms užkirsti kelią viską pasilikti sau, teigė JT Sveikatos agentūros vyriausioji mokslininkė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA