Seimo pirmininkas V. Pranckietis apsisprendė: rinkimuose dalyvaus su liberalais (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Seimo pirmininkas V. Pranckietis apsisprendė: rinkimuose dalyvaus su liberalais (papildyta)

BNS 2020/06/23 09:13
DELFI nuotr.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paskelbė Seimo rinkimuose dalyvausiantis su opoziciniu Liberalų sąjūdžiu. Seimo pirmininkas tvirtino sulaukęs visų parlamento partijų siūlymų kandidatuoti į parlamentą, išskyrus valdančiuosius „valstiečius“, o liberalus pasirinkęs, nes remia „vertybę būti laisvu ir kalbėti atsakingai“.

„Buvo siūloma man labai daug, gerbiu visus pasiūlymus, bet negaliu visiems pasakyti taip, tik vieniems. Kadangi jų (liberalų) programiniai dalykai, socialiai atsakinga visuomenė, laisvė žodžiui, visos laisvės, sutampa su mano mąstymu, pasirinkau juos. Aš pasirinkau vertybę būti laisvu ir kalbėti laisvai“, – antradienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovas tvirtino manantis, kad jo rinkėjai supras pasirinkimą palikus „valstiečius“ rinkimuose dalyvauti su Liberalų sąjūdžiu.

„Mano rinkėjas puikiai žino, kad aš nesu kokios nors politinės partijos narys ir buvau vertinamas ne pagal tai, kad esu politinės partijos narys, bet pagal tai, kaip aš kalbėjau, ką sakiau, kaip balsavau, kaip įgyvendinau lūkesčius, kuriuos buvau pažadėjęs. Man žmonės sako, kad nenusisuka nuo kitokio pasirinkimo, nes jie nori balsuoti už asmenį“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Premjeras Saulius Skvernelis bei „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis laikosi pozicijos, kad oficialiai opozicinės partijos kandidatu pasiskelbęs V. Panckietis turi palikti Seimo pirmininko pareigas, tačiau šis sako esąs paskirtas visai kadencijai ir atstovaujantis visiems parlamentarams.

„Aš esu įpareigotas dirbti visą kadenciją, paskaitykite protokolą pirmo posėdžio, kad (Seimo pirmininkas) išrenkamas ketverių metų kadencijai. Jei kažkas nelaimingas ar nepatenkintas, kad aš tęsiu tą darbą atstovaudamas visam Seimui, kieno nors deklaravimas, kad aš jiems ar jam neatstovauju, tik atskiri pareiškimai“, – sakė V. Pranckietis.

V. Pranckietis tvirtino, kad kandidatuoti rinkimuose jį kvietė „visos (partijos), esančios Seime, išskyrus LVŽS“.

Savo sprendimą kandidatuoti į Seimą su Liberalų sąjūdžiu V. Pranckietis antradienį pranešė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Praeitą savaitę gavau kvietimą rinkimuose į Seimą dalyvauti kartu su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu. Noriu atstovauti laisvei ir kurti galimybes. Dėl to šiandien atsakau jiems, kad sutinku“, – feisbuke paskelbė V. Pranckietis.

„Kai Kovo 11-ąją teko minėti kiek apribotiems, savo kalboje norėjau akcentuoti, kokia yra mūsų laisvė. Tada sakiau, kad Lietuvoje yra „nuoširdžiai puoselėjamos įvairios pasaulėžiūros, klesti nuomonės. Kiekvienas čia ištartas žodis yra tikrai laisvas, o bandymus nepaisyti demokratijos pasitinka griežta pilietinė sąžinė“, – savo pasisakyme teigia V. Pranckietis.

Parlamento vadovas teigia tokią matantis Lietuvą ir tvirtina manantis, kad „kaip žmonės mes esam sėkmingiausi tada, kai turime laisvę būti savimi“.

Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį komentuodama V. Pranckiečio sprendimą kandidatuoti su liberalais teigė, kad „šis politikas turi stuburą“.

„Kai prie Seimo susibūrę žmonės protestavo dėl gėdingų valdančiųjų sprendimų, Seimo pirmininkas vienintelis iš valdančiųjų išdrįso prisipažinti, kad jam gėda. Tai buvo rimtas pasirinkimas“, – feisbuke antradienį paskelbė V. Čmilytė-Nielsen.

„Akivaizdu, kad V. Pranckietis per pastaruosius pora metų, juolab – nuo kadencijos pradžios, įgijo politinio savarankiškumo. Karai su valdančiaisiais tapo išskirtine mokykla“, – sako liberalų vadovė.

V. Čmilytė-Nielsen BNS praėjusią savaitę patvirtino, kad V. Pranckiečiui siūloma kandidatuoti ir su partijos sąrašu, ir partijos vardu kelti jo kandidatūrą Raudondvario apygardoje. V. Čmilytė-Nielsen pažymi, kad liberalų sąrašą į Seimą, išskyrus pirmąją pirmininko poziciją, reitinguos partijos bendruomenės nariai.

V. Pranckietis į Seimą buvo išrinktas Raudondvario apygardoje Kauno rajone kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas. Po konfliktų su partijos vadovu Ramūnu Karbauskiu jis paliko „valstiečius“, šie nesėkmingai bandė jį išversti iš Seimo pirmininko posto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA