Konservatorių lyderiai pristatė Seimo rinkimų programą | Kas vyksta Kaune

Konservatorių lyderiai pristatė Seimo rinkimų programą

BNS 2020/06/22 13:16

Didžiausia opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratija (TS-LKD) Seimo rinkimuose ketina dalyvauti užsibrėžę tikslą kurti pasitikėjimą valstybe. Anot konservatorių, jų rinkimų programa orientuota į kokybiškos politikos, generuojančios ekonomikos ir šiuolaikinių viešųjų paslaugų kūrimą.

„Normali politika – tokia politika, kuri neskuba, kai nereikia, įsiklausanti, diskutuojanti, siekianti kompromiso“, – esminę programinę nuostatą pirmadienį žurnalistams apibūdino TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, konservatorių siekis – veikianti ir laisva valstybė, kai žmogus nesijaučia prispaustas ir meldžiantis paramos. TS-LKD programos rengimo darbo grupės vadovės Jurgitos Šiugždinienės teigimu, būtų siekiama radikaliai sumažinti priimamų įstatymų skaičių, nebeleisti projekto iš esmės koreguoti priėmimo stadijoje, supaprastinti priėmimą į valstybės tarnybą.

Programoje užsibrėžta po penkerių metų pasiekti, kad pagal valstybės tarnybos efektyvumo indeksą Lietuva patektų į Europos šalių dešimtuką. Šiuo metu ji užima 20 vietą.

Konservatoriai iš 2016 metų Seimo rinkimų programos perkėlė sumanymą įkurti Lietuvos strateginių investicijų fondą. Pasak TS-LKD kandidatų sąrašo lyderės Ingridos Šimonytės, tai panaši idėja į prezidento siūlomą valstybinį banką. Fondas valstybės ir ES lėšas – apie 10 mlrd. eurų – investuotų į svarbiausius šaliai projektus.

Kaip vieną svarbiausių porinkiminių prioritetų konservatoriai išskiria švietimą. „Valstybė užtikrintų visiems vaikams vienodą starto poziciją“, – sakė J. Šiugždinienė.

Numatyta kiekviename rajone, išskyrus didmiesčius, įsteigti po vadinamąją tūkstantmečio gimnaziją, kuri būti aprūpinta šiuolaikine švietimo infrastruktūra. Mokytis tokioje gimnazijoje būtų sudarytos sąlygos visiems gabiems vaikams.

Žadama pasirūpinti ir mokytojų atlyginimais. Programoje nurodyta, kad jie 2025 metais turėtų būti 30 proc. didesni nei šalies vidurkis. Šiuo metu vidutinis mokytojų darbo užmokestis siekia apie 94 proc. vidutinės algos.

Sveikatos apsaugos srityje planuojama stiprinti šeimos gydytojų savarankiškumą, suteikiant daugiau sprendimo teisių ir nuimant nuo jų dalį biurokratinės naštos. Rajonų ligonines ketinama ne uždaryti, o perprofiliuoti, plečiant globos, slaugos, palaikomojo gydymo, terapijos, psichosomatines, priklausomybių ligų gydymo paslaugas.

TS-LKD programoje taip pat išskirtas pasirengimas krizėms valdyti. Siūloma kiekvienoje ministerijoje įdarbinti po tarnautoją, atsakingą už grėsmių stebėseną, specialistų sutelkimą, pasirengimą galimoms krizėms ir jų valdymą.

Anot konservatorių, nacionalinio lygmens krizių, ekstremalių situacijų valdymui turėtų vadovauti premjeras, o ne sričių ministrai. Vyriausybėje jie numato steigti centrinį nacionalinio lygmens ekstremalių situacijų ir krizių valdymo centrą, tiesiogiai atskaitingą ministrui pirmininkui.

„Tik valdymas aukščiausiu Vyriausybės lygiu leidžia sutelkti geriausius išteklius, priimti horizontalius, o ne tik sektorinius sprendimus“, – rašoma programoje.

TS-LDK šiuo metu Seime turi 36 narius. Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA