Tradicinės Joninių linksmybės drebins Jonavą nuo ankstaus ryto | Kas vyksta Kaune

Tradicinės Joninių linksmybės drebins Jonavą nuo ankstaus ryto

Asociatyvi / Š. Kubiliaus nuotr.

Trumpiausia naktis metuose ir mistiško paparčio žiedo paieškos jau čia pat. Tradicinę Joninių šventę kviečia pasitikti Jonavoje, kur netruks nuotaikingų programų ir papročių šiai gamtiškai dienai paminėti. Nuo Jonų Respublikos vėliavos iškėlimo iki orientacinių žaidynių ir vakaro kulminacijos – veiklos bus apstu tiek mažiem, tiek dideliem. Šalyje atšaukus karantiną, dėl ateinančios šventės kelis pastebėjimus bei patarimus turi ir epidemiologė Rolanda Lingienė.

Birželio 23 d. Jonavoje jau nuo ankstaus ryto šventės lankytojus pasitiks prekybinė mugė, kurioje bus galima rasti užkandžių, grožio, dizaino zonų, taip pat amatų ir tautodailės erdvių bei šeimai ir vaikams pritaikytų prekybos vietų. Prekybinė mugė dirbs nuo 10 iki 22 val.

Šventės metu mieste bus įkurtos net keturios koncertinės vietos, o jose nuo vidurdienio iki vėlaus vakaro vyks įvairūs žaidimai, ceremonijos ir tradicinės Joninių pramogos. Lygiai vidurdienį Joninių slėnyje bus iškilmingai pakelta Jonų Respublikos vėliava.

Vėliau svečiai kviečiami susitikti Jonų sodyboje, kurioje nuo 12 iki 22 valandos miesto svečiai galės smagiai papramogauti, o pritrūkus jėgų pasistiprinti šalia esančioje maisto zonoje.

Dienos eigoje, tarp 16-19 val., Jonuko kiemelyje skambės vaikų kolektyvų koncertinė programa, o atėjus vakarui, nuo 19 valandos, Joninių slėnyje pasirodys rajono, bei kviestiniai kolektyvai, kurie užlies Jonavos gatves muzikos ir šokio pasirodymų emocijomis, o jau 22 val. Sąjūdžio aikštėje nuskambės Eurovizijos atrankoje dalyvavusių „Queens of Roses“ koncertas.

Be koncertų ir pasirodymų, vakarui įsibėgėjus, iš anksto užsiregistravusiųjų laukia orientacinis žaidimas „Atrask Jonų Respubliką!“, kurių metu dalyviai ne tik ieškos paparčio žiedo, bet ir pažins Jonavos apylinkes. Geriausiai pasirodžiusieji taip pat bus apdovanoti Jonavos kultūros centro įsteigtais prizais.

Vakaro programoje taip pat numatytas atmosferą kaitinantis šokio ir ugnies reginys „Vasarvidžio nakties belaukiant“, o iškart po jo – muzikinis šviesų ir lazerių šou visame mieste. Lankytojus taip pat stebins Baltiškų simbolių uždegimo ceremonija, bei ugnies fakyrų šou Joninių slėnyje.

Vakarą vainikuos net trijose vietose dangų virš Jonavos nušviečiantys šventiniai fejerverkai.

„Joninės Jonavoje 2020“ renginio žemėlapis / JKC Jonavos kultūros centro „ Facebook“ nuotr.

Prašo elgtis atsakingai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė, epidemiologė Rolanda Lingienė pabrėžia, kad Joninių šventės metu svarbu laikytis saugumo rekomendacijų.

„Saugumo rekomendacijos išlieka tos pačios – svarbu laikytis saugaus atstumo, nebendrauti ilgai su kitais žmonėmis, laikytis asmens higienos, pasirūpinti nosies ir burnos apsauga. Planuojant švęsti, patarčiau būti kūrybingiems ir verčiau švęsti atokesnėje vietoje, kurioje susirenka mažiau žmonių, nevykti į patį sambrūzdį“, – DELFI sakė R. Lingienė.

Anot jos, prieš vykstant švęsti, svarbu įsivertinti savo individualią riziką – atitinkamai, daugiau saugumo priemonių turėtų imtis asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis.

„Žinoma, kad viruso paveiktas žmogus šventėje dalyvauti tikrai negali, nes virusas gali greitai išplisti, tačiau niekada negali žinoti, ar šalia esantis žmogus neserga. Vis dėlto, gyvenimas po karantino pamažu atsiveria, tad jei jau tikrai norime dalyvauti šventėje, galime dalyvauti.

Tačiau, jei joje susirinks daug žmonių, nepamirškime laikytis saugaus atstumo, įsimesti į kišenę rankų dezinfekantą, nes plauti rankas galimybių bus mažiau. Taip pat rekomenduojama turėti kaukę, jei tektų būti tarp daug žmonių – tai ypač svarbu rizikos grupei priklausantiems asmenims“, – pabrėžia R. Lingienė.

Vis dėlto, epidemiologė rekomenduoja šią šventę verčiau sutikti nedideliame pažįstamų žmonių rate – tai būtų saugiausias sprendimas.

„Svarbiausia pasistengti nelįsti į žmonių knibždėlyną, geriausia Jonines sutikti mažesnėse žmonių grupelėse, kur mažiausia šansų, kad aplinkiniai galėtų būti infekuoti. O jei grįžome iš šalies, kurioje epidemiologinė situacija yra prastesnė ir nesame išsityrę, tai gerai pagalvokime, ar tikrai reikia eiti į tą šventę.

Jei jau einame, tai labai rekomenduočiau prisidengti nosį, burną, bendrauti tik su pažįstamais žmonėmis. Žinoma, Joninės – graži šventė, kurią reikia švęsti, tačiau kitaip, nei visada. Šiuo metu situacija tikrai dėkinga, viskas yra gerai, tiesiog reikia būti atsakingiems ir galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus“, – pataria R. Lingienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA