Priklausomybės konsultantai: profesionali pagalba nuo alkoholio problemų kenčiantiems kauniečiams | Kas vyksta Kaune

Priklausomybės konsultantai: profesionali pagalba nuo alkoholio problemų kenčiantiems kauniečiams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į įprastą darbo ritmą sugrįžo didžioji dalis miesto įstaigų bei institucijų. Viena jų – ypatingai reikšmingą pagalbą su alkoholio problemomis susiduriantiems kauniečiams teikiantys priklausomybės konsultantai.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure dirbantys specialistai jau keletą metų kauniečiams padeda kovoti su alkoholio ir psichotropinių medžiagų sukeliamų priklausomybių žala.

Anonimiškai ir profesionaliai teikiamų reguliarių konsultacijų pagalba nuo priklausomybės kenčiantis asmuo gali gauti įvairiapusišką jam reikalingą informaciją, patarimus, motyvaciją ar net palaikymą sprendžiant savąsias priklausomybės problemas.

Taip pat priklausomybės specialistų konsultacijose laukiami ir visi tie, kurie kenčia nuo alkoholio problemą turinčio šeimos nario.

Konsultacijos grindžiamos konfidencialumu, pagarba, supratimu

„Svarbu suprasti, kad priklausomybė yra lėtinė liga, kurią sukelti gali įvairūs biologiniai, psichologiniai ar net socialiniai veiksniai. Kaip ir kitos lėtinės ligos, priklausomybė alkoholiui ar psichotropinėms medžiagoms išsivysto per ilgą laiko tarpą, tad kuo anksčiau tai pastebėjęs žmogus ar jo artimieji kreipiasi pagalbos, tuo lengviau būna ateityje“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Macaitienė.

Pagalba kauniečiams / Organizatorių nuotr.

Priklausomybės konsultantų užduotis – suteikti visapusišką pagalbą tiesiogiai ar savo aplinkoje nuo alkoholio kenčiantiems žmonėms. Specialistai informuoja, motyvuoja, stebi, skatina, palaiko, o esant poreikiui – ir tarpininkauja tarp alkoholizmo problemą turinčio asmens ir kitų jam padėti galinčių institucijų ar bendruomenių.

„Priklausomybės konsultavimo paslaugos visuomenės sveikatos biure teikiamos tik vadovaujantis mokslu grįstais metodais. Griežtai laikomės konfidencialumo principų, o bendravimas su pagalbos ieškančiu asmeniu visada yra grindžiamas pagarba, tarpusavio supratimu ir susitarimu. Dėl šios priežasties, žmogus neturėtų drovėtis ar baimintis užsirašyti į pirmąją konsultaciją – visuomenės sveikatos biure jį pasitiks nuoširdžiai ir profesionaliai konsultuojantys specialistai“, – teigia G. Macaitienė.

Sudaromas individualus konsultavimo planas

Konsultacijų turinys kiekvienu atveju priklauso nuo individualių žmogaus poreikių ir situacijos. Pirmojo susitikimo metu Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro priklausomybės specialistas įvertina teiktinos pagalbos poreikius ir atsižvelgiant į juos sudaro individualų konsultavimo paslaugų planą.

„Pagal poreikį pagalbos ieškančiam asmeniui priklausomybės konsultantai gali teikti informavimo apie alkoholio keliamą žalą paslaugas, motyvuoti ir raginti atsisakyti alkoholio ar keisti jo vartojimo sukeltą elgseną, skatinti kreiptis pagalbos ir išmokti ją priimti. Galiausiai, skatinti ir palaikyti alkoholio vartojimą nutraukusių arba sumažinusių asmenų motyvaciją gauti atkryčių prevencijos paslaugas bei tarpininkauti gaunant kitą specializuotą pagalbą“, – sako visuomenės sveikatos specialistė.

Pagalba kauniečiams / Organizatorių nuotr.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro priklausomybės konsultantai dirba du kartus per savaitę. Pirmadieniais – nuo 17:00 iki 19:00, ir penktadieniais – nuo 15:45 iki 17:45.

Visuomenės sveikatos biuro specialistė pažymi, jog siekiant susitikti su priklausomybės konsultantu, būtina išankstinė registracija telefonu +37061687188. Tiek registracija, tiek konsultacija yra anoniminė, tad vardo, pavardės ar kitų asmens duomenų nurodyti nereikės.

Daugiau informacijos galima rasti ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA