Lietuvos kariuomenė įsigijo gynybinės technikos už daugiau nei 100 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariuomenė įsigijo gynybinės technikos už daugiau nei 100 mln. eurų

Lietuvos kariuomenės nuotr.

Birželio 19 d. Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalioną pasiekė iš Norvegijos įsigytos vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS (angl. National Advanced Surface to Air Missile System). Iš Norvegijos įsigytos modernios oro gynybos priemonės priešiškus orlaivius galės naikinti kelių dešimčių kilometrų atstumu.

„Su šių sistemų atėjimu sustiprėjo Lietuvos oro erdvės gynyba, toliau yra stiprinamas atgrasymas. Apjungiant visus bendros gynybos sistemos komponentus į vieną visumą, mes galime pasiekti gerą rezultatą, kuris privers potencialius priešininkus permąstyti savo ketinimus, o mums tai suteiks daugiau saugumo bei veiksmų laisvės,” – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

NASAMS – plačiausiai naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NATO valstybėse, naudojama net ir Baltųjų rūmų apsaugai. Lietuvos kariuomenės įsigyta sistema yra pati naujausia – trečios kartos NASAMS (NASAMS 3) naudotojai šiuo metu yra tik Lietuvos ir sistemos gamintojų – Norvegijos kariuomenės.

Įsigytąją sistemą sudaro daug komponentų – ugnies valdymo centrai, raketsvaidžiai, ryšio įranga ir kiti, perkant šias sistemas modernizuota ir šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojama artimojo nuotolio oro gynybos sistema RBS-70 – abi sistemos bus integruotos į bendrą Lietuvos oro gynybos skydą.

Specialistų rengimas darbui su naująja sistema pagal Norvegijos kariuomenės ir „Kongsberg Defence & Aerospace” gamyklos sudarytą metodiką ir programas jau pradėtas praėjusių metų pabaigoje, Norvegijoje. Tolimesnis rengimas persikelia į Lietuvą, kur norvegų specialistai su Lietuvos kariais tęs darbą pačiame Oro gynybos batalione. Planuojama, kad iki 2021 m. bus baigtas personalo rengimas ir pradėta ginkluotės integracija į vieningą NATO oro gynybos sistemą.

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva pirko pagal ministerijos ir Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ 2017 metų spalio 26 dieną pasirašytą sutartį, jos vertė – 110 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA