V. Landsbergis įvertino G. Nausėdos kritiką politikams: aš norėčiau tikėti, kad dugnas jau pasiektas | Kas vyksta Kaune

V. Landsbergis įvertino G. Nausėdos kritiką politikams: aš norėčiau tikėti, kad dugnas jau pasiektas

BNS, DELFI 2020/06/18 13:36
DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Prezidento Gitano Nausėdos pirmojo metinio pranešimo Seime išklausę politikai negailėjo nei pastabų, nei pagyrų šalies vadovui. Vytautas Landsbergis pasigedo dėmesio Astravui ir įvertino G. Nausėdos kritiką politikams. Kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė nuo kritikos susilaikė, ir linkėjo savo įpėdiniui stiprybės, o Valdas Adamkus sako suprantantis, kad prezidentas nusprendė daugiau dėmesio skirti viltims, o ne nusivylimams.

V. Landsbergis pasigedo dėmesio Astravui

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis labiausiai prezidento kalboje pasigedo didesnio dėmesio Astravo atominės elektrinės (AE) problemai, kurią vadino gyvybine.

„Aš matau padėtį taip – Lietuvą kaip gražią mergaitę, kuri stovi savo darželyje, o iš už tvoros jai užmesta kilpa. Ir ją smaugia, bet sako: „mes iš savo suverenios teritorijos tą darome“. Kitas virvės galas yra užsienyje: „tai jūs nieko negalite padaryti“. Aš manau, kad mes galime padaryti, ir galime daryti daugiau. Ir reikia daryti šiandien. O mintys apie tai, kad klaidų buvo prieš dvylika metų, tai jų visada būna. Prieš metus taip pat buvo klaidų“, – metaforiškai kalbėjo V. Landsbergis.

Konservatorių patriarchas teigė norįs matyti didesnę pasipriešinimo valią.

„Turbūt prezidentas vienas negali to įkūnyti. Turi būti ir Vyriausybės, ir Seimo vienybė. Tos vienybės trūksta. Kitais klausimais – taip pat, bet čia yra gyvybinis klausimas, kuris man labiausiai rūpi, ypač toje distancinio smaugimo situacijoje. Laiškai nėra pats blogiausias dalykas, tylėjimas yra daug blogiau“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jis nebuvo toks optimistiškas kaip G. Nausėda, kuris sakė, kad „politinės atsakomybės kartelę nuleidome iki visiško dugno“.

„Jau keletą kartų galvodavome, kad blogiau būti negali, o paskui pasirodo, kad gali. Aš norėčiau tikėti, kad jau pasiektas dugnas, ir prasidės kilimas aukštyn. Bet bus tikrai didelių pastangų, kad liktume dugne. Tai yra visų atsakomybė, žiniasklaidos – taip pat, (kad taip nebūtų)“, – sakė V. Landsbergis.

D. Grybauskaitė: prezidentas pirmuosius metus atlaikė

Prezidentas G. Nausėda pirmuosius metus atlaikė, o šie buvo ypatingai komplikuoti, vertindama šalies vadovo pirmąjį metinį pranešimą sako kadenciją baigusi prezidentė D. Grybauskaitė.

„Sveikinu prezidentą su pirmuoju metiniu pranešimu, pirmieji metai visada yra sunkesni, ir šie pasitaikė ypatingai komplikuoti, su pandemija ir ekonomine situacija, bet manau, kad prezidentas pirmuosius metus atlaikė“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

„Tiesiog norėčiau jam palinkėti stiprybės, nes puikiai žinau, koks tai darbas, ir kaip kolegė prezidentė linkiu jam viso ko geriausio“, – pridūrė buvusi šalies vadovė.

V. Adamkus: suprantama, kad G. Nausėda po pirmų metų kalba apie viltis, o ne nusivylimus

Kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus sako suprantantis, kad pirmąjį metinį pranešimą perskaitęs G. Nausėda nusprendė daugiau dėmesio skirti viltims, o ne nusivylimams, ir paragino šalies vadovą toliau laikytis savo principų.

„Po pirmųjų metų sunku daugiau ką ir pasakyti“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Adamkus.

„Manau, kad prezidentas išreiškė savo pasiekimus ir savo viltis, nepasakyčiau, kad jis turėjo daug ką kalbėti apie kažkokius nusivylimus“, – teigė V. Adamkus.

G. Nausėdai jis teigė linkįs ir toliau laikytis principinių nuostatų ir neperžengti savo įsitikinimų ribos.

„Jo rankose atsakomybė, jam suteiktas tautos pasitikėjimas ir vienintelis linkėjimas – laikytis savo principų ir nenuvilti tautos“, – teigė buvęs šalies vadovas.

S. Skvernelis kritikos nemato

Premjeras S. Skvernelis išklausęs šalies vadovo pirmąjį metinį pranešimą sako matantis prezidento G. Nausėdos norą vienyti ir telkti – tiek tautą, tiek politikus.

„Aš matau norą ir tikslą, ko siekė prezidentas nuo kadencijos pradžios, vienyti ir telkti tiek tautą, tiek politikus“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Jis taip pat teigė neįžvelgiantis kritikos Vyriausybei, o komentuodamas prezidento pasisakymą dėl „iki visiško dugno“ nuleistos politinės atsakomybės kartelės tvirtino, kad „tai ne vien šitos kadencijos diskusijų klausimas ir vertinimų dalykas“.

„Neįžvelgiu jokių kritikų. Kas bendrai sistemai buvo pasakyta, kiekvienas gali prisitaikyti, manau, ir prisitaikė politikai. Aš manau, kad šitas pranešimas yra apžvelgiantis visas svarbiausias prezidento sritis, telkiantis ir duodantis pakankamai peno pamąstymui ateičiai“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Prezidentas G. Nausėda per pirmąjį metinį pranešimą pareiškė, kad valdžios pareigūnų politinės atsakomybės kartelė Lietuvoje nuleista iki visiško dugno.

„Gėdinga, kad aukšto rango valdžios pareigūnų politinės atsakomybės kartelę nuleidome iki visiško dugno. Atseit, visi veiksmai, kurie nebaudžiami sodinimu už grotų, yra teisingi ir teisėti“, – kalbėjo G. Nausėda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA