Prie Kauno soboro planuojamas viešbutis keičia rūbą: labiausiai kliūva viena detalė | Kas vyksta Kaune

Prie Kauno soboro planuojamas viešbutis keičia rūbą: labiausiai kliūva viena detalė

G. Natkevičius ir partneriai nuotr.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) apsvarstė Nepriklausomybės aikštėje planuojamo statyti dviejų korpusų viešbučio projektą. Užduotis šioje vietoje suprojektuoti apartamentus iš pradžių teko Gražinai Janulytei–Bernotienei, o jos projektą Kauno architektams smarkiai sukritikavus, užsakovai atsigręžė į Gintautą Natkevičių. Tiesa, kolegos nemažai pastabų turėjo ir žinomo architekto pateiktai vizijai.

Kaip nurodoma bendrovės „Architektų biuras G. Natkevičius ir partneriai“ parengtame projekte, ketinama rekonstruoti Nepriklausomybės a. 3 esantį administracinės paskirties pastatą ir 1,1 tūkst. kv. m ploto sklype įrengti 5,7 tūkst. kv. m bendro ploto viešbutį – jame turėtų būti 46 apartamentai.

Pirmuosiuose dviejų korpusų viešbučio aukštuose ketinama įrengti 685,9 kv. m komercines patalpas, o po pastatais – dviejų aukštų 1,8 tūkst. kv. m ploto automobilių saugyklą, kurioje tilptų 58 transporto priemonės.

Siūlo komponuoti du skirtingo aukščio pastatus

„Suprantame, kad keitėsi vystytojų, akcininkų sudėtis, pamanė, kad reikia į viską pažvelgti kitu kampu. Šitaip atsiradome šiame projekte su dar vienu bandymu išspręsti tos vietos lygtį“, – perėjimą nuo G. Janulytės-Bernotienės projekto paaiškino G. Natkevičius, pridūręs, kad matė paskutinę jo versiją, tačiau su komanda iš naujo bandė pergalvoti, kas tiktų šiai vietai.

„Teritorija atrodo maža, viskas lyg ir paprasta, nėra daug variantų, kaip jos likimą spręsti. Pagal detalųjį planą, visas plotas užstatytas, leidžiami rodikliai aukšti – užstatymo intensyvumas, aukštingumas, tačiau susiduriame su viena problema.

Esamas administracinės paskirties pastatas yra urbanistinės struktūros, tad negalima keisti nei jo aukščio, nei tūrio, nors fasadai gali būti keičiami. Galima griauti, tačiau reikia atstatyti tokios pat formos. Situacija tokia, kad čia nelabai yra variantų – yra žemas esamas pastatas ir naujas tam tikro aukščio, tūrio pastatas“, – dėstė architektas.

Ankstesniam projektui „nepraėjus“, užduotis perleista G. Natkevičiui, tuo metu projektas svarstytas nebe Kauno RAT, o KAUET / R. Tenio nuotr.

Pagal G. Natkevičiaus biuro pasiūlymą, viešbutis susidėtų iš mažesnio trijų aukštų ir mansardą turinčio pastato bei aukštesnio korpuso giliau sklype, kuris būtų septynių aukštų.

„Siūlome statinius atsieti, juos jungtų tik du požeminiai automobilių stovėjimo aikštelės aukštai, tarp objektų – gatvelė, kuri galėtų tapti nauju traukos centru. Naujamiesčiui ir būtent šiai teritorijai būdinga, kad kiemų gilumoje atsiradę antriniai tūriai, kurie yra aukštesni. Mums pasirodė, kad mūsų bandymas antrame plane statyti aukštą pastatą yra logiškas“, – argumentavo G. Natkevičius.

Pasigedo tolygumo

Visgi palei aikštės perimetrą stovinčiam Rusijos imperijos laikų pastatui taikomų reikalavimų nulemta dvilypė kompozicija KAUET nariams sukėlė dvejonių. Jolita Kančienė konstatavo, kad antrame plane esantis pastatas yra tiesiog per aukštas.

„Nors Gintas viską darė pagal reglamentus, kurie, mano galva, yra neteisingi – detalusis planas leidžia per didelį aukštingumą – yra abejotinų niuansų“, – kalbėjo architektė, pastebėjusi, kad pastaruoju metu estetinės visų Naujamiestyje kylančių pastatų savybės panašios.

Asta Kiaunienė antrino, kad dviejų tūrių kompozicija suprantama, bet santykio ir mastelio prasme proporcija iškreipta, arčiau aikštės projektuojamas pastatas per žemas, o toliau – per aukštas.

„Jeigu reglamentas tikrai toks griežtas ir Nepriklausomybės aikštėje būtinai reikia išlaikyti pirminio pastato tūrį, fone esantis pastatas, manau, turėtų būti aukštu žemesnis. (…) Neries viešbutis yra per toli, kad būtų galima pateisinti tokį aukštingumą, nors apskritai pritariu, kad Kauno centre reikia didinti užstatymo intensyvumą ir pastatų aukštį“, – komentavo A. Kiaunienė, pridėjusi, kad balti projektuojamo viešbučio fasadai gali būti pernelyg tapatūs Soborui.

KAUET manymu, abu viešbučio korpusai turėtų būti panašaus aukščio / G. Natkevičius ir partneriai nuotr.

Architektai apskritai nutarė, kad išspręsti priekinio pastato pakėlimo šiuo momentu praktiškai neįmanoma. Netgi nuskambėjo siūlymas pradėti statyti giliau esantį korpusą ir tuo metu sulakti, kol teisiškai bus leista aukštinti ties aikštės perimetru projektuojamą statinį.

Pernai pateiktas projektas neįtiko

Sklypas Nepriklausomybės a. 3 yra valstybės saugomoje kultūros paveldo vietovėje – Kauno istorinėje dalyje, vadinamoje Naujamiesčiu. Ši aikštė yra viena iš miesto urbanistinės kompozicijos, erdvinės struktūros formančių. Joje esantis ir norimas rekonstruoti Gubernijos laikų pastatas yra pažymėtas sutartiniu ženklu „urbanistinės struktūros statinys“.

Architektės G. Janulytė–Bernotienė ir Guoda Zykuvienė „Kauno komprojekto“ su bendraturčiais valdomą statinį, kuris 2008 m. įvertintas kaip avarinės būklės, praėjusiais metais siūlė beveik pilnai nugriauti ir jo tūrį atstatyti iš naujo, naujomis medžiagomis.

Kauno regioninės architektūros tarybos (RAT) vertinimu, nors tai daryta dėl funkcinių sumetimų, prasilenkė su tvarumo principais. Įmonės „Conangym“ užsakymu parengti rekonstrukcijos planai, anot Kauno RAT, buvo urbanistiškai nepatrauklūs ir negerbiantys reprezentacinės Nepriklausomybės aikštės funkcijos – rekomenduota parengti kitą projektą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA