Kauno apskrityje įsikurs dvylika naujų socialinių verslų: nuo emocinio sporto klubo iki prisiminimų parko gyvūnams | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje įsikurs dvylika naujų socialinių verslų: nuo emocinio sporto klubo iki prisiminimų parko gyvūnams

Organizatorių nuotr.

Ne paslaptis, kad koronaviruso krizė pristabdė daugelio įmonių gyvybingumą, kai kurios iš jų apskritai buvo priverstos užsidaryti, tačiau kaip tik pastaruoju metu atsivėrė naujos galimybės socialinio verslo sektoriui. Praėjusį savaitgalį daugiau nei šimtas penkiasdešimt dalyvių ryžosi dalyvauti socialinio verslo programos „Change4Future“ nuotoliniame hakatone, o jiems į pagalbą skubėjo per penkiasdešimt tarptautinio lygio ekspertų.

Kauno apskrityje – dvylika naujų socialinių verslų

Trijų dienų hakatone dėl galimybės dalyvauti „Change4Future“ akseleratoriuje ir pasinaudoti 15 000 EUR finansiniu krepšeliu verslo kūrimui tarpusavyje varžėsi net trisdešimt trys komandos.

Su įvairių sričių ekspertų pagalba jos vystė savo būsimus verslus: dėliojo taktinius žingsnius, prognozavo pelningumą, numatė poveikį visuomenei. Paskutinę hakatono dieną kiekviena iš komandų privalėjo parengti trumpus savo socialinio verslo pristatymus komisijai.

Pasak hakatono organizatorės ir socialinių inovatorių bendruomenės „ChangeMakers‘ON“ įkūrėjos Simonos Šimulytės, daugelio komandų progresas hakatono metu išties stipriai pasijuto.

Simona Šimulytė / Organizatorių nuotr.

„Tikrai nesitikėjome tokio šuolio iš kai kurių komandų. Kai kurios iš jų į hakatoną atėjo tik su pirmine idėja, bet per savaitgalį taip sugebėjo išnaudoti ekspertų siūlomą pagalbą, kad baigiamuosiuose pristatymuose argumentai kviesti jas į akseleratorių kalbėjo patys už save“, – džiaugsmo neslėpė S. Šimulytė.

Rezultatai parodė, kad būtent tos komandos, kurios sugebėjo daugiausiai prisikviesti ekspertų į savo virtualius kambarius, ir išvystė pirminį savo verslo modelį stipriausiai.

Į „Change4Future“ akseleratorių kelialapius laimėjo dvylika komandų su šiomis idėjomis: emocinis sporto klubas „Act on Crisis“, „Programėlė tėvams“, ekologiški užkandžiai „Foodkind“, gamtai draugiškas mados ženklas „UNUM et idem“, edukacinė platforma apie sveikatą ir slaugą „Slauga jums“, tvarių prekės ženklų elektroninė parduotuvė „ETIAM“, virtuali mokykla „Kaunas Groja“, edukacinės kortelės vaikams „Y tėvai“, vyrų savitarpio pagalbos bendruomenė „Gentis“, ekologiškas kraikas katėms „MeowBest kraikas katėms“, bendruomenės parduotuvė „Akademus pasakų miestelis“, humaniško augintinių laidojimo paslauga „Memory Tree“.

Visos šios idėjos šiemet taps juridiniais asmenimis, o šešių mėnesių akseleratoriaus metu su ekspertų pagalba bus įtvirtinti Kauno apskrityje.

„Mūsų komanda „Slauga Jums“ tris dienas intensyviai dirbo kartu ir atskirai, grynino savo socialinio verslo idėją ir visa tai buvo vainikuota laimėjimu – nauju etapu, nauju žingsniu į priekį. Buvo visko: daugybė diskusijų, skirtingų nuomonių, džiaugsmo, laimės ir nuovargio momentų, tačiau buvo verta“, – emocijų neslėpė naują socialinį verslą sveikatos srityje kurianti Živilė.

Nors hakatonas buvo didelis išbandymas, tačiau būtent hakatono ekspertai, kurie kiekvieną kartą rotacijos būdu keitėsi ir konsultavo komandas, padėjo pasiekti norimų rezultatų.

Hakatonas / Organizatorių nuotr.

Prie hakatono jungėsi iš netikėčiausių vietų

S. Šimulytė džiaugiasi, jog vos tik paskelbus apie virtualų „Change4Future“ hakatoną, atsirado daugybė norinčiųjų jame dalyvauti. „Baiminomės, jog nuotoliniu būdu vasarą vykstantis hakatonas nepatrauks socialinių inovatorių dėmesio.

Tačiau kaip tik sulaukėme dvigubai daugiau paraiškų nei buvome planavę. O ir ekspertų, norinčių savanoriškai padėti socialiniams
inovatoriams, registracijų antplūdis būtent ir įvyko pirmąją birželio savaitę“, – prisipažįsta S. Šimulytė.

Anot jos, dalyviai ir ekspertai prie „Google Meet“ programėlės jungėsi iš labai skirtingų vietų. Kai kurios komandos susibūrė vystyti socialinius verslus sodyboje ar pajūryje, kiti jas vystė atskirai savo namuose. O dalis ekspertų netgi nepabijojo laiko skirtumo ir jungėsi konsultuoti komandas net iš Amerikos ir Malaizijos.

Savanoriškai padėti ne tik ekspertine pagalba, bet ir įsteigti prizus visoms komandoms pasisiūlė „Paysera“ viceprezidentas Marius Pareščius ir antivirusinės programos „ESET“ įvaizdžio vadovė Neringa Žemaitė. O suorganizuoti „Change4Future“ hakatoną padėjo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų bei „Kaunas IN“ atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA