Lietuva oficialiai baigė karantiną – gyvensime ekstremaliosios situacijos sąlygomis | Kas vyksta Kaune

Lietuva oficialiai baigė karantiną – gyvensime ekstremaliosios situacijos sąlygomis

BNS 2020/06/17 08:46
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Lietuvoje baigė galioti karantino režimas, šalis mažiausiai mėnesį gyvens ekstremaliosios situacijos sąlygomis.

„Tas karantinas yra labiau žodis, kuris visus erzina, atsibodęs, negu kokia nors ypatinga priemonė. Mes ir taip labai daug ką atlaisvinome, pakeitėme, atšaukėme, apribojimų labai nedaug belikę. Tai labiau simbolinis dalykas, kai atsibudus ryte sudėtinga pamatyti kažką stebuklingai kitaip“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paklaustas, kuo skirsis ekstremali situacija nuo karantino.

Dėl koronaviruso infekcijos plitimo karantino režimas šalyje galiojo tris mėnesius – nuo kovo 16-osios iki birželio 16-osios.

Jam pasibaigus, truputį švelnėja reikalavimai asmens apsaugos priemonėms – jos nebėra privalomos, o tik rekomenduojamos parduotuvėse, viešajame transporte, biuruose, lankantis renginiuose.

„Tikimės, kad žmonės laikysis rekomendacijų ir atsakingai vertins, bet turbūt pamatysime ir tokių žmonių, kurie bus be kaukės įsidrąsinę. Tai vienas dalykas, ką žmonės pajus. Kitas – naujame nutarime nebėra laiko ribojimo dėl naktinio viešojo maitinimo įstaigų darbo laiko“, – teigė A. Veryga.

Kaip ir buvo iki šiol, reikia laikytis saugaus atstumo – kavinėse, restoranuose tebetaikomas dviejų metrų atstumas tarp stalų.

Ministro teigimu, nebebus privalu izoliuotis, net turėjus kontaktą su sergančiuoju COVID-19.

„Tai irgi bus rekomendacija, išskyrus išimtinius atvejus. (…) Žmogus gali eiti kur nors, kur žmonių aplink nėra, vaikštinėti, jeigu niekam rizikos ir grėsmės nekelia, dėl to nėra didelės bėdos. Bet jeigu gavęs tokią rekomendaciją, jos nesilaikys, nueis į kolektyvą, užkrės kitą žmogų, jam bus už tai taikoma atsakomybė“, – teigė A. Veryga.

Nuo trečiadienio atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose gali dalyvauti iki 700 žiūrovų, uždarose – iki 150. Nuo liepos 1-osios iki 16-osios šie skaičiai bus didesni – atitinkamai iki 1000 ir 200 žiūrovų.

Uždaros erdvės negali būti užpildytos daugiau kaip 50 proc., dalyvių, o žiūrovų vietos turi būti išdėstomos šachmatiniu principu.

Sveikatos priežiūros įstaigos ir toliau turi reguliuoti pacientų srautus, skatinamos nuotolinės paslaugos.

[susije_video kurie=””]

Iki liepos 16-osios 24 val. pratęsta ir laikina vidaus sienos kontrolė tarptautiniuose oro uostuose, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, pasienyje su Rusija ir Baltarusija.

Lieka draudimas į Lietuvą atvykti iš 45 šalių, tarp jų – Švedijos, Portugalijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Baltarusijos gyventojams, nes šiose valstybėse dar didelis sergamumas koronaviruso infekcija. Iš šių valstybių grįžę Lietuvos piliečiai per 48 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams. Jiems rekomenduojama izoliacija.

Nuo trečiadienio atvykėliams iš Belgijos nebetaikoma buvusi privaloma 14 dienų izoliacija.

Antradienio duomenimis, šalyje iš viso nustatyti 1776 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, mirė 76 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA