Nuo trečiadienio kaukės nebeprivalomos, bet kai kurie reikalavimai išliks | Kas vyksta Kaune

Nuo trečiadienio kaukės nebeprivalomos, bet kai kurie reikalavimai išliks

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Po pirmadienį vykusios Vyriausybės spaudos konferencijos, Visuomenės informavimo dėl COVID-19 grupės vadovas Giedrius Surplys priminė, kad nuo birželio 17 d. Lietuvoje atšaukiamas karantinas, o su šiuo pasikeitimu kaukių dėvėjimas taps tik rekomendacija. Tam tikri reikalavimai išlieka uždariems ir atviriems renginiams, taip pat toliau bus draudžiama įvažiuoti kai kurių valstybių gyventojams.

„Rytoj yra paskutinė karantino diena, tačiau iki tol tebegalioja keli reikalavimai. Nešioti apsaugines kaukes privaloma asmenims nuo 6-erių metų amžiaus, kai jie yra viešose prekybos vietose, renginiuose, dalyvauja ekskursijose, laukia viešojo transporto stotelėse ar važiuoja visuomeniniu transportu“, – kalbėjo G. Surplys.

Jis pažymėjo, kad pasibaigus karantinui kaukės nebebus privalomos, tačiau smarkiai rekomenduojama jas dėvėt jaučiant, kad tai būtina dėl aplink esančių žmonių skaičiaus ar norint saugoti save ir kitus.

Taip pat vis dar galioja apribojimai viduje maitinimo paslaugas teikiančioms įstaigoms – jos gali dirbti nuo 8 iki 23 val. Pasibaigus karantinui, tų apribojimų nebeliks.

Galiausiai, šiandien dar galioja žiūrovų skaičiaus renginiuose ribojimas – viduje leidžiama būti iki 100 žmonių, o lauke – iki 300. Rytoj tas reikalavimas keičiasi: viduje organizuojamuose renginiuose galės dalyvauti ne daugiau kaip 150 žmonių, o lauke – ne daugiau kaip 500.

„Būtina tarp žiūrovų išlaikyti bent 2 m atstumą, o viduje vykstančiuose renginiuose būtina užtikrinti ne daugiau kaip 30 proc. sėdimų vietų užpildymą“, – pabrėžė G. Surplys.

Renginių apribojimai išlieka ir pasibaigus karantinui, kaip ir ribojimai kelionėms. Kiekvieną pirmadienį skelbiamas sąrašas valstybių, iš kurių į Lietuvą draudžiama atvykti.

„Įvažiuoti į šalį vis dar negali Švedijos, Portugalijos ir Jungtinės Karalystės gyventojai, išskyrus mūsų piliečius. Jiems grįžus, bus privaloma dviejų savaičių izoliacija. Iš Belgijos atvykti galima, tačiau bus privalu 14 dienų praleisti izoliacijoje. Taip pat negalima įvažiuoti iš valstybių, kurios nepriklauso Europos ekonominei erdvei. Primenu, kad pasibaigus karantinui, saviizoliacija bus nebe privaloma, o tik rekomenduojama“, – sakė G. Surplys.

Nuo šiandien jau galima kreiptis ir dėl laikinos darbo išmokos tiems, kurie darbo neturi. „Kas vyksta Kaune“ primena, kad ši siekia 200 eurų, jei žmogus negauna jokios nedarbo išmokos, ir 42 eurus – gaunantiems tokią išmoką. Anot Užimtumo tarnybos, pinigai bus mokami šešis mėnesius, bet ne ilgiau nei iki šių metų pabaigos, pranešė Užimtumo tarnyba.

Vyriausybė nuo birželio 17 d. atšaukti dėl koronaviruso pandemijos įvestą karantiną nusprendė praėjusį trečiadienį, po minėtos dienos liks galioti vasario pabaigoje šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Karantinas Lietuvoje įvestas kovo 16 d., pastarąjį kartą jis buvo pratęstas iki birželio 16 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA