Buvusiems politikams svarstoma steigti naują apdovanojimą | Kas vyksta Kaune

Buvusiems politikams svarstoma steigti naują apdovanojimą

BNS 2020/06/14 14:52
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seime svarstoma steigti naują apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę, ji būtų skiriama buvusiems politikams už demokratijos plėtrą.

Apdovanojimas steigiamas įvertinus, kad šiemet minimas Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos šimtmetis.

Jo idėją pasiūlė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Anot jo, apdovanojimas „padėtų atkreipti dėmesį į naudą ir laisvę, kurią mūsų visuomenei suteikia demokratinė valstybės valdymo forma ir galimas grėsmes jai“.

„Pilietiški žmonės kasdien dirba, kad Lietuvoje neplistų korupcija, būtų užtikrinama žodžio laisvė ir teisės viršenybė. Kasdien vyksta įvairios pilietiškumą, lygybę ir atsakomybę stiprinančios iniciatyvos. Visos tokios ir panašios veiklos yra įprastos, beveik rutininės, bet jos mūsų visuomenę daro teisingesne ir dėl to nusipelno dėmesio ir įvertinimo. Tai būtų geriausias parlamentarizmo Lietuvoje įprasminimas, švenčiant Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmetį“, – BNS perduotame komentare sakė parlamento pirmininkas.

Jis siūlė įsteigti A. Stulginskio medalį, tačiau Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija, pasitarusi su ekspertais, mano, kad tai turėtų būti ne medalis, o žvaigždė.

„Komisija nusprendė, kad galbūt tai galėtų būti ne medalis, o žvaigždė, nes tai aukštesnio nominalo apdovanojimas“, – BNS sakė komisijos narys, Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Anot jo, pagal sumanymą, minėtas apdovanojimas veikiantiems politikams neturėtų būti skiriamas.

„Nuspręsta, kad turėtų būti apdovanojami ne veikiantys politikai, ne Seimo nariai, ne Vyriausybės nariai, tačiau buvę politikai, kurie ženkliai prisidėjo prie demokratijos vystymo regione, Lietuvoje, galbūt Europoje“, – teigė A. Nekrošius.

Planuojama, kad speciali komisija parinktų apdovanojimo vertą asmenį ar organizaciją. O jis būtų įteikiamas kasmet gegužės 15 dieną, taip pažymint Steigiamojo Seimo darbo pradžią.

Šiuo metu rengiami apdovanojimo nuostatai ir specialus jam skirtas įstatymas.

„Tai būtų institucinis, ne valstybinis apdovanojimas. Seimas turi ir daugiau apdovanojimų, tačiau tokio rango apdovanojimo dar neturi“, – teigė parlamento vicepirmininkas.

Seimas yra įsteigęs tris apdovanojimus.

Laisvės premija teikiama už indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą bei suverenitetą.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“ skiriamas už darbą valstybės labui ir jos gerovei, reiškiant ir įgyvendinant pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA