Po 3 mėnesių Lenkija atvėrė sieną: kokiomis kainomis pasitinka atvykstančius lietuvius | Kas vyksta Kaune

Po 3 mėnesių Lenkija atvėrė sieną: kokiomis kainomis pasitinka atvykstančius lietuvius

delfi.lt / Romas Sadauskas – Kvietkevičius 2020/06/13 19:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Mes jūsų laukėme tik šeštadienį. Labai pasiilgome pirkėjų iš Lietuvos“, – kartojo Seinų ir Ogrodnikų pardavėjos pirmiesiems lietuviams, penktadienį suskubusiems pasinaudoti galimybe be patikrinimų ir karantino apribojimų išvykti į kaimyninę šalį.

Sienos atsivėrė penktadienį

Vos spėjo Lenkijos ir Lietuvos premjerai užbaigti savo susitikimą Kalvarijos-Budzisko pasienio kontrolės punkte, pasienio gyventojai, išgirdę žinią, kad valstybių siena jau atverta, suskubo į Suvalkų, Seinų ir Ogrodnikų parduotuves, kurių negalėjo aplankyti nuo kovo vidurio.

Dzūkai į Lenkiją važinėja per Lazdijų-Ogrodnikų punktą, kuris dar neseniai buvo užtvertas betono blokais. Lenkų pasieniečiai pakelėje tebebudi ir dabar, tačiau tik žvilgsniais palydi vis gausėjantį keliautojų iš Lietuvos srautą. O jų kolegų Lietuvos pusėje išvis nesimato.

Iškart už sienos, abipus kelio įsikūrę du valiutos keitimo kioskai, bet ten pinigus keičia tik važiuojantieji pirmą kartą, nes Seinuose keitimo kursas visada būna keliais grošais geresnis. Taip ir šį kartą – pasienyje už eurą būčiau gavęs 4,38 zloto, o kioskelyje prie Seinų „Biedronkos“ prekybos centro išsikeičiau kursu 1:4,40.

Parduotuvės prieigose braškėmis prekiaujanti moteris vos spėja suktis – perka ir vietiniai, ir atvykėliai iš Lietuvos. Uogos užaugintos Lenkijoje, kainuoja po 10 zlotų (2,27 euro) už kilogramą.

Teko atleisti pardavėjas

Nedidelėje Seinų parduotuvėlėje išsirenku lenktinį grybavimo peilį už 15 zlotų (3,41 euro) ir 4 litrus universalaus skysto skalbiklio „Power Wash“ už 16,99 zloto (3,86 euro), o pardavėja, išgirdusi, kad su žmona šnekame lietuviškai, neraginama pradeda pasakoti, kaip pasiilgo pirkėjų iš Lietuvos.

„Mes jūsų laukėme tik šeštadienį, net nežinojau, kad sieną jau atidarė. Labai pasiilgom, o dar labiau pasiilgo „Biedronkos“ pardavėjos, nes per karantiną jų daug atleido iš darbo, kai negalėjo atvažiuoti lietuviai“, – skambia Seinų krašto lietuvių tarme kalbėjo moteris.

„Biedronkos“ aikštelėje vis daugėja automobilių ir motociklų lietuviškais numeriais, kažkas atvyko taksi automobiliu, bet tokio pirkėjų antplūdžio, kokius matydavau prieš Kalėdas arba Velykas, dar nėra.

Zlotas atpigo, kainos nepasikeitė

Nors zlotas per karantiną gerokai nuvertėjo, svarbiausių maisto produktų kainos liko nepakitusios. Keptas viščiukas kaip kainavo 11,90 zloto (2,70 euro) už kilogramą vasarį, taip tebekainuoja ir dabar, „Kaizerio“ bandelės vis dar po 0,29 zloto (0,07 euro), 1 litro butelis 2 proc. riebumo pasterizuoto pieno – 2,15 zloto (0,49 euro).

Šviežių daržovių geriau dairytis turguje, nors pomidorai su šakelėmis „Biedronkoje“ kainuoja po 2,99 zloto (0,68 euro) už kilogramą. Neatsispiriu pagundai įsigyti net dvi pakuotes po 250 g jautienos tartaro, kainuojančio net po 6,99 zloto (1,59 euro), nes Dzūkijos prekybos centruose jo kažkodėl nerandu. Prisimenu, kad tebepykstu už užterštas Kuršių marias ant lietuviško tualetinio popieriaus gamintojo, todėl likusią parduotuvės vežimėlio erdvę užpildo „Queen Bialy“ pakuotės po 8 rulonėlius už 3,99 zloto (0,91 euro).

Dėl kaukių iš parduotuvių neveja

Kitas Seinų prekybos centras, kuriame pavyko apsilankyti – vos prieš Kalėdas prie išvažiavimo iš miesto į Suvalkų pusę atidaryta lietuviško kapitalo „Stokrotka“. Ten savo atsargas papildžiau šešiais 1,5 litro buteliais gazuoto geriamo vandens po 0,79 zloto (0,18 euro). Šviežios lenkiškos bulvės „Stokrotkoje“ kainuoja po 3,99 zloto (0,91 euro) už kilogramą, kiaulienos sprandinė – 11,99 zloto (2,72 euro) už kg.

Tame pačiame pastate įsikūrusioje elektronikos prekių parduotuvėje „Media Expert“ lietuviai emocingai rinkosi robotą dulkių siurblį, telefonu garsiai konsultuodamiesi su gimtinėje likusiais artimaisiais. Vos spėjau pačiupinėti kelias prekes, kai pripuolė pardavėjai, primygtinai jas siūlydami, todėl teko sprukti į lauką. Pakeliui dar sustojau pasižiūrėti pačiame Seinų centre, parduotuvės kieme išeksponuotų žoliapjovių, bet nuo jų kone per jėgą atitraukė žmona, priminusi, kiek sodo technikos jau esame prisikaupę ir nekreipdama dėmesio į aimaną „Taigi čia su Kawasaki varikliu…“.

Seinai per karantino laikotarpį beveik nepasikeitė, smulkūs verslai, kone kiekviename pastate veikę metų pradžioje, tebedirba iki šiol. Gyventojai miesto gatvėmis vaikšto be kaukių, bet įeidami į parduotuves jas užsideda, nors tų, kurie neturi kuo prisidegti, apsauga lauk neveja.

Lenkijoje vykstančios prezidento rinkimų kampanijos plakatais nukabinėta kiekviena tvora, ant valstybės įstaigų fasadų – tik dabartinio valdančiosios partijos prezidento portretai ir šūkiai. Skelbimų lentose pakabinti plakatai liudija, kad 5G tinklo fobija pasiekė ir šį atokų Lenkijos pakraštį, nors kada juos pasieks pats tinklas, čiabuviai teigia dar nė neįsivaizduojantys.

Lietuviška mėsa grįžta namo

Pakeliui į namus, jau visai pasienyje, bet dar Lenkijos pusėje, dauguma lietuvių sustoja išleisti lenkiškų pinigų likučių „Vynotekos“ tinklo parduotuvėje. O lazdijiečiai iki karantino į ją važiuodavo kone kasdien, vos pristigę namie mėsos arba alaus. Per karantiną jai buvo nelengva, bet užtat dabar pardavėjos plačia šypsena pasitinka kiekvieną lietuvį ir nevengia pasakyti, kaip jų pasiilgo.

„Vynotekos“ patalpose veikiantis „Krekenavos“ mėsos gaminių skyrius vilioja akcija kiaulienos nugarinei po 9,99 zloto (2,27 euro) už kilogramą. 750 g. pakuotė virtų „Mokinių“ dešrelių kainuoja 5,99 zloto (1,36 euro), o kilogramas virto kiaulienos kepenų slėgtainio – 9,99 zloto (2,27 euro). Apie alaus ir alkoholinių gėrimų kainas nė neužsiminsiu, bet pirkėjai iš Lietuvos juos krovęsi į bagažines su tokia išraiška veide, tarsi būtų gavę dykai.

Daugiau naujienų galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA