Vienkartinė išmoka visiems Lietuvos vaikams pasieks ne visus: negalėjo patikėti valdžios sprendimu | Kas vyksta Kaune

Vienkartinė išmoka visiems Lietuvos vaikams pasieks ne visus: negalėjo patikėti valdžios sprendimu

delfi.lt / Jogintė Užusienytė 2020/06/13 20:48
R. Tenio nuotr.

Antradienį Seimas pritarė, kad siekiant sumažinti neigiamus ekonominius ir socialinius COVID-19 pandemijos padarinius, visi vaikai, gaunantys vaiko pinigus, gautų papildomą vienkartinę išmoką, kuri sieks 120 arba 200 eurų. Tačiau „Delfi“ parašiusi moteris tikina, kad vis dėlto dalis Lietuvos vaikų bus ignoruojami. „Esu nusivylusi mūsų valdžia ir tiesiog tylėti jau nebegaliu ir nebenoriu“, – teigė ji.

Žinia, kad visi Lietuvos vaikai gaus vienkartinę išmoką, turėjo pradžiuginti ir visus tėvus. Vis dėlto tų šeimų, kur vienas iš jos narių dirba užsienyje ir ten gauna pinigus už vaiką, tokia vienkartinė išmoka gali ir nepasiekti.

„Rašau jums todėl, kad esu nusivylusi mūsų valdžia ir tiesiog tylėti jau nebegaliu ir nebenoriu. Kodėl yra ignoruojami vaikai, kurie gyvena ir mokosi Lietuvos mokykloje? Kodėl jie yra išskiriami vien todėl, kad jų tėtis dirba užsienyje ir gauna ten pinigėlius, pabrėžiu, ne už vaiką, bet kaip kompensaciją vaikui, kad tėtis dirba kitoje šalyje ir negali būti su savo vaiku?“, – klausė viešai prisistatyti nenorėjusi moteris.

Pasak jos, vyras išvažiavo dirbti į užsienį ne iš gero gyvenimo, jei tai kažkam, moters teigimu, vis dar aktualu.

„Rašau ne todėl, kad tie 120 eurų tokie mums reikalingi, rašau todėl, kad pikta viduje, nes mano vaikas lygiai taip pat kentė visus sunkumus prasidėjus karantinui, jis lygiai taip pat mokėsi kaip kiti vaikai ir jo pasiekimai yra geri. Jis verkė, jam buvo sunku, neturėjo kompiuterio. Taip, mes jį nupirkome, kad tik vaikui nenukentėtų mokslai. Gal jis tuos pinigėlius galėtų išleisti kažką nusipirkdamas sau, nes valdžia skyrė juos vaikams? Gal jis jaustųsi laimingas ir įvertintas, kad už visas patirtas naujoves ir įveikęs sunkumus gavo atlygį?“

Moteris svarstė, kad gal tikrai geriau visiems išvykti ir gyventi kartu su tėčiu, kadangi Lietuvoje vis tiek jaučiasi kitokiais.

„Nesvarbu, kad mama dirba Lietuvoje ir daug, bet čia atsižvelgiama į tuos, kurie nedirba! Jiems visur suteikiama pagalba, visi, manau, žino, kad daug tokių šeimų, kurios sako „o kam dirbti, juk „socialinę“ susitvarkai, tada maitinimas nemokamas, kompensacija šildymui ir t.t.“ Kartais pagalvoji – tu stengiesi, o gal iš tikrųjų geriau gyventi iš pašalpų? O gal tikrai išvykti? Taip ir mąstai, kas geriau“, – piktinosi ji.

Ne piniguose laimė, tvirtino vaiko motina, bet tokie įstatymai ją skaudina, taip pat, kad valdžia neatsižvelgia į visus Lietuvos vaikus, nors tai viešojoje erdvėje ir pabrėžia.

„Vaiko pinigai ir yra vadinami kiekvienam Lietuvos vaikui, bet čia tokia pati situacija. Negaunu jų dėl tos pačios priežasties, nesidraskau, viskas gerai. Tik nereikia sakyti, kad jie skiriami kiekvienam Lietuvos vaikui. Tačiau šiuo atveju, manau, jau peržengtos ribos – aš mačiau vaiką, kuriam buvo labai sunku taip mokytis, kuris per ašaras, bet įveikė visus sunkumus ir dabar yra ignoruojamas vėl, nes tėtis dirba užsienyje. Puiku, tiesiog sveikintinas įstatymas!“.

Jos nuomone, kuo daugiau tokių, tuo mažiau šeimų liks gimtinėje.

Paaiškino, kas priklauso

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Lino Kukuraičio patarėja Eglė Samoškaitė „Delfi“ teigė, kad vienkartinė išmoka bus išmokama tiems vaikams, kurie jau šiuo metu Lietuvoje gauna vaiko pinigus arba įgis teisę juos gauti iki šių metų gruodžio 31 d. (pavyzdžiui, jeigu vaikas gims lapkričio mėnesį).

„Kai tėvai dirba, gyvena skirtingose Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybėse, taikomi principai, kurie yra aprašyti vaizdinėje informacijoje. Tai yra, šeima negali gauti viso dydžio išmokos už vaiką ir Lietuvoje, ir kitoje ES ar EEE valstybėje, pirmumo teisė mokėti išmoką priklauso tai šaliai, kur dirba abu tėvai arba vienas jų, jeigu vienas dirba vienoje šalyje, kitas – kitoje, tuomet išmoką moka ta šalis, kurioje vaikas gyvena“, – paaiškino ji.

Iš pateiktos informacijos matyti, sakė E. Samoškaitė, kad vaiko mama dirba ir su vaiku gyvena Lietuvoje, o tėvas dirba kitoje valstybėje narėje: „Todėl pirmenybę mokėti išmoką vaikui turi Lietuva, o valstybė, kurioje dirba vaiko tėvas, jeigu joje mokama išmoka yra didesnė nei Lietuvoje, turi mokėti tik skirtumą tarp Lietuvoje ir kitoje valstybėje mokamų išmokų“.

Patarėjos nurodė, kad pirmiausia vaiko mama turėtų užpildyti ir pateikti prašymą gauti vaiko pinigus tiesiogiai kreipiantis į savo deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybę, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota – į faktinės gyvenamosios vietos savivaldybę, arba elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) www.spis.lt.

„Kai vaiko pinigai bus paskirti Lietuvoje, vaikas turės teisę gauti ir vienkartinę išmoką.“

„Delfi“ primena, kad vienkartinė išmoka susieta su vaiko pinigais, kurie paprastai siekia 60 eurų, bet jeigu vaikas yra neįgalus, iš gausios ar nepasiturinčios šeimos, papildomai jam mokama 40 eurų išmoka. Teisę gauti vienkartinę išmoką turės tie vaikai, kurie nuo 2020 m. kovo 16 d. gauna ar gavo vaiko pinigus ar pradės juos gauti iki gruodžio 31 dienos.

Jeigu vaikas vaiko pinigus jau gauna ar pradės gauti iki birželio 30 dienos, vienkartinę išmoką jis gaus iki liepos 31 dienos. Jeigu vaiko pinigai jam bus paskirti vėlesniais šių metų mėnesiais, vienkartinę išmoką jis gaus su pirmu vaiko pinigų mokėjimu.

Daugiau naujienų galite skaityt čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA