Vieną I. Strazdauskaitės budelių ginantis advokatas: merginos likimą nulėmė neplanuotas įvykis | Kas vyksta Kaune

Vieną I. Strazdauskaitės budelių ginantis advokatas: merginos likimą nulėmė neplanuotas įvykis

BNS 2020/06/11 15:25
Kaltinamieji I. Strazdauskaitės nužudymu / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliaciniame teisme per uždarą Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos posėdį apklaustas nužudytosios tėvas Vytautas Strazdauskas. Tuo metu abiejų procese dalyvaujančių šalių advokatai paaiškino, ko siekia apeliacinės instancijos teismui pateiktais skundais.

„Šiandien vyko uždaras posėdis, buvo nukentėjusiųjų atstovo prašymas apklausti nukentėjusįjį Strazdauską ir teismas tenkino šį prašymą“, – sakė teismo atstovė Vilma Budėnienė.

Pasak jos, Apeliacinis teismas yra gavęs visų bylos šalių skundų dėl Kauno apygardos teismo balandžio 3 dieną priimto nuosprendžio.

„Lietuvos apeliaciniame teisme gauti skundai nuteistųjų prašant sušvelninti bausmes, gautas skundas prokuratūros, (…) taip pat gauti skundai yra keturių nukentėjusiųjų asmenų ir dviejų suinteresuotų asmenų, tai yra – nuteistųjų artimųjų“, – sakė teismo atstovė.

Žemesnės instancijos teismo nuosprendžiu trys pusbroliai Bieliauskai pripažinti kaltais dėl 2017-aisiais įvykdyto plungiškės I. Strazdauskaitės nužudymo, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo bei neteisėto laisvės atėmimo. Teismas skyrė Leonui Bieliauskui laisvės atėmimą iki gyvos galvos, Karoliui Bieliauskui – 17, o Mantui Bieliauskui – 16 metų laisvės atėmimo bausmes.

Nužudytos merginoms tėvams iš trijų pusbrolių solidariai priteisti 4510 eurų turtinei žalai atlyginti ir po 30 tūkst. eurų kiekvienam neturtinei žalai atlyginti, nužudytosios seseriai ir sužadėtiniui – po 15 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Merginos artimieji iš trijų kaltinamųjų prašė solidariai priteisti per 400 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Byloje nukentėjusiais pripažintiems I. Strazdauskaitės tėvams, sesei ir buvusiam sužadėtiniui atstovaujantis advokatas Marius Liatukas sakė, kad prašoma skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmes visiems dėl nužudymo nuteistiems pusbroliams Bieliauskams ir padidinti priteistos neturtinės žalos dydį.

„Mano visi keturi atstovaujami klientai prašo pakeisti sprendimo dalis dėl neturtinės žalos dydžio ir taip pat ginčija dviejų nuteistųjų atveju skirtų bausmių dydį. Konkrečiau kalbant, prašo priteisti po 100 tūkst. eurų neturtinės žalos ir prašo dviem iš trijų kaltinamųjų skirti maksimalias bausmes, iki gyvos galvos (…) tai yra abu tėvai, sesuo ir buvęs sužadėtinis“, – po teismo posėdžio sakė M. Liatukas.

Jo manymu, pirmosios instancijos teismas nepakankamai įvertino bylos aplinkybes, netinkamai sumažino prašomos neturtinės žalos dydį ir netinkamai priteisė skirtingas sumas nukentėjusiesiems.

„Man sunku pasakyti ar nusivylę, ar nesupratę, bet iš tikrųjų tikėjomės šiek tiek kitokio sprendimo, dėl to ir apeliacija yra pateikta (…) Manome, kad gal nepakankamai įvertintos tam tikros aplinkybės ir kai kurie klausimai mums liko neatsakyti – kodėl žalų dydžiai išdiferencijuoti, nes, mūsų manymu, visi nukentėjusieji vienodai patyrė skausmą, negalima skirstyti į tėvus ar seserį, ar sužadėtinį“, – sakė advokatas.

„Mes manome, kad tai yra pagrįsta suma, juo labiau teismų praktikoje panašių sumų yra sutinkama. Suprantat, 100 tūkst. eurų, tai negali būti įvertinama gyvybės kaina, tai labiau simbolinis dalykas (…) Mes manome, kad ji tikrai yra vertingesnė nei neseniai nuskambėjusi istorija apie stumbrą ir stumbriuką, kur valstybė teigė patyrusi 30 tūkst. eurų žalos. Tai ar mes galim tuos dalykus sulyginti? Mano manymu, ne“, – tvirtino M. Liatukas.

Septyniolikos metų laisvės atėmimo bausme nuteisto Karolio Bieliausko advokatas Adomas Liutvinskas teigė apeliaciniu skundu siekiantis savo kliento išteisinimo dėl nužudymo. Anot jo, K. Bieliauskas pripažįsta kaltę dėl kitų nusikaltimų.

„Mes neprašom visiško išteisinimo, mes matome reikalą objektyviai“, – sakė nuteistojo advokatas.

„Motyvai tokie, kad jis nedalyvavo atimant gyvybę, ir organizuotos grupės aspektu konkrečių įrodymų nuosprendyje tikrai neradau (…) Nuosprendį skaičiau, medžiagą žiūrėjau bylos, tai organizuota grupė yra… na šiaip, kad būtų sunkiau jiems“, – teigė A. Liutvinskas.

Advokato teigimu, dėl I. Strazdauskaitės nužudymo kaltas Leonas Bieliauskas. „Nužudė kitas, Leonas, tas, kuris nuteistas iki gyvos galvos (…) Jis (K. Bieliauskas – BNS) buvo prieš nužudymą. Jis norėjo nuvežti pusbrolius į Kėdainius ir paleisti, o tą merginą nuvežti. Bet tas Leonas, kažkas galvoj pasidarė“, – aiškino advokatas.

„Jo (K. Bieliausko – BNS) iniciatyva buvo važiuojama link Lenkijos sienos, vežė tą merginą, ten norėjo ją paleisti kuo toliau (…) užklimpo kažkur kaime, nuėjo, pasiėmė kastuvą pas žmogų, atsikasė ir išvažiavo. Įsidėjo kastuvą, o tas kastuvas ir nulėmė likimą. Žodžiu, nesąmonių rinkinys“, – pasakojo nuteistojo gynėjas.

Nukentėjusiesiems atstovaujančio advokato M. Liatuko nuomone, visų nuteistųjų kaltė dėl nužudymo yra bendra.

Kauno apygardos teismo sprendimą apskundusi Generalinė prokuratūra siekia, kad už įvykdytus nusikaltimus įkalinimas iki gyvos galvos būtų skirtas visiems trims šioje byloje kaltinamiems pusbroliams Bieliauskams.

Šioje byloje taip pat buvo nuteisti marijampolietis Algimantas Stankevičius ir kėdainietis Tomas Zagurskas. Jiems skirtos atitinkamai dvejų metų ir dviejų mėnesių bei dvejų metų laisvės atėmimo bausmės už dalyvavimą plėšime, neteisėtą šaunamojo ginklo turėjimą ir jo panaudojimą.

Apeliaciniam teismui pateiktame skunde prokuratūra prašo T. Zagurskui skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o A. Stankevičių įkalinti keturiems metams ir dvejiems mėnesiams.

Taip pat apeliaciniu skundu prašoma pilnai tenkinti pareikštus civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo, konfiskuoti nusikaltimų metu panaudotus automobilius ir iš kaltinamųjų išieškoti nerastų pagrobtų daiktų vertę atitinkančias sumas.

I. Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone. Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I. Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Po šio posėdžio byloje paskelbta pertrauka, nagrinėjimas toliau bus tęsiamas liepos 2 dieną, tuomet bus sakomos baigiamosios kalbos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA