Kauno rajone nutarta įrengti laukinių gyvūnų pagalbos centrą – skirta milijoninė parama | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone nutarta įrengti laukinių gyvūnų pagalbos centrą – skirta milijoninė parama

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius prof. Remigijus Žaliūnas pasirašė bendradarbiavimo sutartį Laukinių gyvūnų globos centrui įkurti. Šiam tikslui skirta 3,8 mln. eurų Europos Sąjungos paramos lėšų.

„Laukinių gyvūnų globos centras – itin reikalingas ir laukiamas. Jis padės spręsti opias laukinių gyvūnų apsaugos problemas“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Centras visoje šalies teritorijoje ir visą parą užtikrins pagalbą sužeistiems, konfiskuotiems, globos reikalingiems gyvūnams. Jį kuriame bendradarbiaudami su LSMU, nes šio universiteto Veterinarijos akademija labai glaudžiai susijusi su gyvūnų globos ir reabilitacijos paslaugų teikimu“, – teigė jis.

Gyvūnų gerovė ir sveikata, kaip pabrėžė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas, yra integrali universiteto misijos dalis, rašoma aplinkos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Dr. L. Kriaučeliūno Smulkiųjų gyvūnų klinika, Stambiųjų gyvūnų klinika, Beglobių gyvūnų augintinių centras ir galiausiai Laukinių gyvūnų globos centras padės užtikrinti, kad visi gyvūnai bus tinkamai prižiūrimi, globojami ir gydomi.

Mūsų universitetas vienintelis Lietuvoje rengia aukščiausios kvalifikacijos veterinarijos gydytojus, maisto saugos ir gyvūnų mokslų specialistus, kurie rūpinsis gyvūnų gerove ir sveikata“, – sako prof. Remigijus Žaliūnas.

Dabar Lietuvoje yra 58 gyvūnų globos veiklą vykdančios organizacijos, bet tik trys iš jų užsiima laukinių gyvūnų globa. Šalyje nėra tinkamų sąlygų laukiniams gyvūnams gydyti ir globoti.

Prognozuojama, kad Laukinių gyvūnų globos centras per metus pasirūpins apie 1,2 tūkst. laukinių gyvūnų. Čia jiems bus suteikiama pagalba, jie bus globojami, gydomi, reabilituojami, adaptuojami gyventi gamtoje. Išgydyti gyvūnai bus paleidžiami į natūralias buveines arba perduodami laikyti tiems, kurie tam turi tinkamas sąlygas.

„Bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija LSMU atsiveria puiki galimybė prisidėti sprendžiant laukinių gyvūnų globos klausimus. Mūsų veterinarijos gydytojai, gyvūnų specialistai ir mokslininkai savo žiniomis padės ne tik gyvūnams suteikti reikiamą pagalbą, bet ir kelti kitų veterinarijos gydytojų ir su gyvūnais dirbančių specialistų kvalifikaciją.

Įtraukiant moksleivius, studentus ir visus besidominčius taip pat bus šviečiama visuomenė. Tikimės, kad ateityje šis centras taps regioniniu lyderiu ir atvers tarptautinio bendradarbiavimo galimybes su panašiomis institucijomis“, – sako LSMU Veterinarijos akademijos kancleris prof. Mindaugas Malakauskas.

Laukinių gyvūnų globos centre bus laukinių gyvūnų priėmimo ir apžiūros, reabilitacijos patalpos, operacinės, laboratorijos, terariumas, karantinui skirtas pastatas, voljerai nuolatiniam laikymui, adaptacijai ir žiemojimui, ūkinis pastatas ir kt. Iki 2022 metų pabaigos centrą numatoma įkurti Kauno rajono Naujųjų Muniškių kaime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA