Policija skambina pavojaus varpais: kai kurie žmonės yra ant ribos | Kas vyksta Kaune

Policija skambina pavojaus varpais: kai kurie žmonės yra ant ribos

delfi.lt / Dalia Plikūnė 2020/06/10 17:29
DELFI nuotr.

Policijai kelia nerimą prastėjanti visuomenės psichologinė sveikata. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia, kad pareigūnai jaučia, jog dalies žmonių būsena yra ant ribos.

„Neramina visuomenės sveikata. Tikrai stebime ir elektroninę erdvę, matome pasisakymus, komentarus, tam tikras iniciatyvas, tą prognozavome, tą matėme ir 2008 m. krizės metu, kai kai kurie žmonės prarado darbus, atsirado didesnė nežinomybė dėl rytdienos, ir ne visi susitvarkė su savo psichologiniais dalykais.

Šiai dienai irgi tokius dalykus matome. Tai yra ne vien tiek Lietuvos fenomenas, mes prisimename Estijos atvejį, kai nei iš šio nei iš to buvo atidengta, ugnis ir kitose šalyse panašūs procesai vyksta“, – trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto sakė R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras sakė turįs mintyje pasipylusius įžeidimus, kaltinimus. „Jaučiame, kad žmonių sveikata yra ant tam tikrų ribų“, – sakė R. Požėla.

Neramina išaugęs nužudymų skaičius

Pasak Policijos vadovo, lyginant su praėjusiais metais bendra nusikalstamumo situacija yra nelabai pakitusi.

„Be galo neramina tai, kad yra daugiau nužudymo atvejų per penkių mėnesių laikotarpį. Tai yra dešimt nužudymų daugiau. Tai yra karantininiai reiškiniai, būtent karantino laikotarpis padidino šitą nužudymų skaičių.

Mes padarėme tam tikrus pjūvius, ir liūto dalis nužudymų yra konfliktų artimoje aplinkoje išdava – net nekonfliktuojant artimos aplinkos nariams. Draugai, bičiuliai, sugėrovai, kurie nesaikingai vartoja alkoholį, kažko nepasidalina ir griebiasi peilių. Mes niūriai pajuokavome, kokia galima prevencija – tai uždrausti alkoholį tuose namuose ir surankioti peilius, kad nebūtų su kuo įvykdyti nusikaltimų“, – sakė R. Požėla.

Vagysčių sumažėjo

Pasak Policijos generalinio komisaro, vagystės pagal skaičių išlieka dominuojanti nusikaltimų rūšis, tačiau registruotų vagysčių sumažėjo 13-15 procentų.

„Tos vagystės, kurios yra nuskambėjusios garsiai, jos turi rezonancinį pobūdį, kadangi ęęęir žalos padarytos, ir pats jų pobūdis yra toks, kai nukenčia žmonės, kurie dirba žemę. Reikia pasidžiaugti, kad turime keletą realizacijų, sulaikytų asmenų, grupuočių, ir toliau dirbama ta kryptimi“, – sakė R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras nebuvo linkęs nusikalstumo tendencijų sieti su grįžusiais emigrantais.

„Dalis šitų asmenų yra policijai žinomi, ir stebimi tiek Lietuvos policijos, tiek kitų atitinkamų šalių teisėsaugos įstaigų. Kai kurie atvykę asmenys linkę į nusikaltimų darymą, tačiau tai nėra vienintelė priežastis, kodėl yra daugiau nužudymų, ir kodėl bendrai vykdomi nusikaltimai“, – pabrėžė R. Požėla.

Pertvarkomos policijos įstaigos

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete Seime taip pat kalbėta apie pertvarkas, kurios vykdomos arba svarstomos policijoje.

„Šiuo metu vyksta intensyvios diskusijos dėl Policijos departamento pertvarkymo, dėl specializuotų policijos įstaigų, ir dėl darbo organizavimo ne iš dešimties apskrities policijos komisariatų, kaip dabar yra, bet perėjimo prie penkių apygardų. Tai yra taip, kaip dabar dirba teismai, prokuratūra. Čia yra tokie esminiai strateginiai dalykai, o daugiau – tai kalbėjome apie būtinybę dar labiau priartinti policijos pareigūną prie žmogaus, kaip padidinti kaimo žmonių saugumo jausmą“, – sakė R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras pasisako ir už tai, kad būtų stambinami padaliniai ir mažėtų vadovaujančių asmenų skaičius Policijos departamente.

„Tokiu būdu efektyvinsime įstaigos veiklą, ir sutaupytas lėšas įliesime į darbuotojų motyvacijos didinimą“, – sakė R. Požėla.

Keturios Lietuvos policijos komisariatuose (Klaipėdos miesto, Plungės rajono, Šiaulių ir Šakių rajono policijos komisariate) vyksta bandymai kitaip organizuoti darbą – kad atsirastų specializacijos.

„Tai yra, kad žmonės galėtų daugiau laiko atlikti konkrečius tyrimus, ir tam tikri pareigūnai galėtų efektyviau veikti proaktyviai, tai yra prevenciškai dirbti su apylinkių žmonėmis, bandyti užkirsti kelią nusikalstamoms veikloms“, – sakė R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras tikisi, kad rudeniop eksperimentai bus jau baigti, ir bus galima apibendrinti rezultatus.

Sugriežtinimai – dėl liemenių dėvėjimo

Po tragiško įvykio Mažeikių rajone, kai žuvo policijos pareigūnas, dar griežčiau bus kontroliuojama, ar pareigūnai dėvi neperšaunamas liemenes.

„Griežtas imperatyvas, kad visi reaguojantys pareigūnai, vykdami į įvykius turi būti su liemenėmis, jau veikė. Dabar yra sugriežtinimas – dėl kontroliuojančių asmenų, kad jie privalo ne tik paklausti arba priminti, kad „turite dėvėti liemenę“, bet ir patys vizualiai įsitikinti, kad pareigūnas ją dėvi.

Lygiai taip pat važiuojant generaliniam komisarui gatve, pamačius policijos patrulio ekipažą, suteikta teisė ir pareiga patikrinti vizualiai, ar asmenys tą liemenę dėvi. (Jeigu ji nedėvima), tai bus tarnybinės drausmės pažeidimas su visomis iš to išplaukiančiomis aplinkybėmis“, – sakė R. Požėla.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA