Po protesto prieš rasizmą pradėti devyni tyrimai: atsakyti teks ir už plakatą „velniop policiją“ | Kas vyksta Kaune

Po protesto prieš rasizmą pradėti devyni tyrimai: atsakyti teks ir už plakatą „velniop policiją“

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/06/10 14:49
"Facebook" nuotr.

Po penktadienį Vilniuje įvykusios ir aršias diskusijas sukėlusios protesto akcijos prieš rasizmą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir aštuoni tyrimai dėl administracinės teisės pažeidimų.

„Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir, berods, aštuonios administracinių nusižengimų bylų teisenos“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Renatas Požėla.

„Mes už tai, kad žmonės taikiai, protingai reikštų savo įsitikinimus, bet jokiu būdu nevartodami tokių epitetų ir neįžeidinėdami institucijų ar konkrečių pareigūnų, ar dar blogiau – nenaudodami prievartos priemonių“, – tvirtino jis.

Policijos vadovo teigimu, administracinė atsakomybė bus pritaikyta kai kurių plakatų turėtojams, o baudžiamoji gresia susistumdyme dalyvavusiems asmenims.

Tai naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis. „Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo (susistumdymas prie JAV ambasados). Taip pat pradėtos 8 administracinių nusižengimų teisenos pagal LR ANK 494 str. 1 d. „Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo pažeidimas“ ir LR ANK 508 str. „Statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno garbės ir orumo pažeminimas“, – komentavo R. Matonis.

Birželio 5 dieną apie tūkstantis jaunuolių Vilniuje dalyvavo demonstracijoje už juodaodžių teises, reikšdami solidarumą su protestais Jungtinėse Valstijose ir pasaulyje dėl afroamerikiečio George’o Floydo (Džordžo Floido) žūties po policijos pareigūno veiksmų.

Į akciją Vilniaus Katedros aikštėje rinkosi daugiausia studentai ir vyresniųjų klasių moksleiviai, tarp jų buvo ir keletas grupelių juodaodžių. Nuėję prie JAV ambasados jie tęsė akciją klūpėdami 8 minutes 46 sekundes – būtent tiek pareigūnas iš Minesotos laikė prispaudęs G. Floydą, kuris nuo šių veiksmų mirė. Protestuotojus prie ambasados pasitiko grupelė vilniečių su šūkiais „Laisvę Lietuvai“, taip pat su liaudies dainomis.

Protestuotojai laikė plakatus ir skandavo „Black lives matter“ (angl. „Juodųjų gyvybės svarbios“), „Aš negaliu kvėpuoti“. Protesto metu tarp įvairių transparantų galima buvo pamatyti ir plakatą su užrašu „Fuck the police“ (velniop policiją). Šis veiksmas sukėlė aršią diskusiją viešojoje erdvėje, kadangi beveik prieš dvi savaites Mažeikių rajone tarnybos metu buvo nušautas policijos tyrėjas Saulius Žymantas.

Eisenos prieš rasizmą metu įvyko ir nedidelis susistumdymas – vienas iš minios už juodaodžių teises protestuotojų nuplėšė jų laukusios oponavusios grupės atstovo plakatą, jį pargriovė ant žemės. Po kelių sekundžių įsikišo policija, užkirsdama kelią tolesniam konfliktui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA