Iš kalinimo įstaigos trumpam išleistas vyras nepasimokė: vėl papuolė į pareigūnų rankas | Kas vyksta Kaune

Iš kalinimo įstaigos trumpam išleistas vyras nepasimokė: vėl papuolė į pareigūnų rankas

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/06/10 20:01
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prienų rajono gyventojas Algis Lititanskas kaip reikiant prisidirbo: Kauno apygardos teismo sprendimu už tai, kad neblaivus vairavo automobilį, jam palikta galioti 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Įdomiausia tai, kad ne kartą už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus baustas bei teistas jaunas vyras policijos pareigūnams įkliuvo, kai dviem paroms buvo išleistas iš įkalinimo įstaigos. Grįžęs namo jis su kaimynu skerdė kiaulę, paskui prisigėrė ir, nors neturėjo teisės vairuoti, vis vien sėdo prie vairo.

Pamatęs policijos automobilį stabdė ir apsivertė

Prienų rajone, kelyje Šventininkai – Kalviai – Stakliškės, girtas Algis Lititanskas tragikomiškomis aplinkybėmis policijos pareigūnams įkliuvo vėlų praėjusių metų spalio 30-osios vakarą. Jam buvo nustatytas didesnis, nei 1,51 promilės girtumas, tad už šį poelgį iškelta baudžiamoji byla.

Įdomiausia tai, jog šis vairuotojas prisigėrė ir prie vairo sėdo atlikdamas laisvės atėmimo bausmę už smurtinius nusikaltimus. Iš Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos jis buvo savaitgaliui, dviem paroms į namus. Be to, jis vairavo ne tik būdamas girtas, bet ir neturėdamas teisės to daryti.

„Kaltinamasis kaltu prisipažino pilnai ir parodė, kad šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo bausmę, įsidarbino, turi galimybę savaitgaliais grįžti į namus.

Savaitgalį jis grįžo į namus, o kitą dieną, lapkričio 30-ąją, jis su automobiliu nuvyko pas kaimyną padėti paskersti kiaulę. Po kiaulės skerdimo išgėrė alkoholio ir važiavo link namų. Važiuodamas pastebėjo policijos automobilį, todėl savo vairuojamą automobilį jis stabdė, kadangi buvo slidi kelio danga, automobilio nesuvaldė, nuvažiavo nuo kelio ir apvirto.

Jis niekada nebuvo įgijęs teisės vairuoti automobilio. Vairavo jam priklausantį automobilį „Ford Focus“, kurį buvo nusipirkęs, tačiau nebuvo jo įregistravęs savo vardu. Gailisi padaręs šią nusikalstamą veiką“, – rašoma bylos medžiagoje.

Vairuotojas – be teisių, automobilis nedraustas

Policijos patruliai savo tarnybiniuose pranešimuose minėjo gavę pranešimą apie kelyje Šventininkai – Kalviai – Stakliškės važinėjantį automobilį, kurio vairuotojas gali būti girtas. Važiuodami tikrinti šios informacijos jie aptiko nuo kelio nuriedėjusį automobilį „Mitsubishi Pajero“, tačiau žmonių prie jo nebuvo.

Tada pareigūnai pamatė link jų atvažiuojantį „Ford Focus“, kurio vairuotojas staigiai stabdė, nuo to jį sumėtė, automobilis nuskriejo nuo kelio į griovį ir apsivertė.

„Automobilyje buvo du vyriškiai. Vienas vyriškis išlipęs iš automobilio vairuotojo pusės prisistatė A. Lititansku, nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas. Pirmu pūtimu įpūtė 2,03 promilės ir antru pūtimu 1,75 promilės, todėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – nurodė policijos pareigūnai.

Policininkai taip pat patikslino, jog girtas vairuotojas neslėpė niekada neįgijęs teisės vairuoti automobilį. Be to ir griovyje apvirtęs jo „Ford Focus“ nedraustas nustatyta tvarka, kaip vėliau paaiškėjo, pirktas iš nepažįstamo žmogaus, neturintis techninės apžiūros talono.

Pelnė recidyvisto reputaciją

Nagrinėjant bylą Prienų teisme, įvertintas ne tik šio jauno vyro poelgis, bet ir praeityje „užsitarnauti“ teistumai.

O jų būta iš tiesų daug. Bylos duomenimis, jis prieš tai jau spėjo prieš teismą stoti 4 kartus: už nusikaltimą žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, du kartus už fizinio skausmo sukėlimą ir nežymų sveikatos sutrikdymą, taip pat motinai priklausančio traktoriaus vairavimą stipriai apgirtus. Už tai jam 2018 metais skirta 30 parų arešto, 3 metams atimta teisė vairuoti, paskirtas traktoriaus vertę atitinkančios pinigų sumos konfiskavimas.

Taip pat jis tris kartus baustas administracinėmis baudomis, o policijai įkliuvo turėdamas neišnykusį teistumą, neatlikęs bausmės. Pagal Baudžiamojo kodekso nuostatas, tokį „bagažą“ sukaupęs vyras pripažintas recidyvistu, o ši aplinkybė – sunkinančia jo atsakomybę.

Bylą nagrinėjant Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmuose konstatuota, jog vienintelė teisiamojo padėtį lengvinanti aplinkybė, kad jis padarė nesunkų nusikaltimą, kaltę visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailisi.

„Tai nėra piktybinis nusikaltėlis, bet alkoholį mėgstantis, dėl jo nuolatos į visokias istorijas patekti sugebantis, vėliau savo kaltės neneigiantis jaunas vyras“, – portalui „Delfi“ sakė A. Lititansko klystkelius gerai žinantys vietos teisėsaugininkai.

Teisiamajam neneigiant kaltės, byla buvo nagrinėjama atliekant sutrumpintą įrodymų tyrimą, tačiau tai nepadėjo išvengti griežtos bausmės. Teismas atėmė teisę vairuoti 4 metams bei skyrė 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Taip pat nuteistasis įpareigotas sumokėti konfiskuotino automobilio vertę atitinkančią sumą – 768 eurus.

Įstatymai numato, jog kaltininkui prisipažįstant, byloje atliekant sutrumpintą įrodymų tyrimą, bausmė automatiškai mažinama trečdaliu. Tad galutinė bausmė – laisvės atėmimas 6 mėnesiams.

Pasijuto per griežtai nubaustas

Šį Prienų teismo nuosprendį A. Lititanskas su gynėju suskubo apskųsti apeliacine tvarka Kauno apygardos teismui. Per atostogas girtas prie vairo įkliuvęs kalinys kaltės neneigė, tačiau tikino, jog buvo nubaustas per griežtai.

Jis Kauno apygardos teismo prašė atidėti jam skirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą pusantrų metų laikotarpiui, taip pat panaikinti prievolę sumokėti automobilio vertę atitinkančią sumą – 768 eurus.

Vyras tikino, jog yra nubaustas per griežtai, esą dabar turės kentėti ne tik jis pats, bet ir visa jo šeima. Nors jis nėra susituokęs, tačiau kartu su sugyventine augina du mažamečius vaikus.

„Šiuo metu šeimoje dirba tik jis vienas, ir tai yra jų šeimos pragyvenimo šaltinis. Todėl tokia baudžiamojo poveikio priemonė yra per griežta, dėl jos taikymo jis ir jo artimieji patirs didelių finansinių nepatogumų, nes jis vienas išlaiko šeimą“, – rašoma Kauno apygardos teismui adresuotame skunde.

Apeliaciniame skunde taip pat nurodoma, jog atsakomybę lengvina tai, kad nuteistasis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Todėl prašoma atleisti nuo skirtos prievolės sumokėti automobilio vertę atitinkančią sumą – 768 eurus.

Ši suma buvo priteista, nes konfiskuotinas automobilis – į griovį įskriejęs bei apsivertęs „Ford Focus“ beveik nieko vertas. Tokiais atvejais teismai vadovaujasi praktika konfiskuoti tą pinigų sumą, kurios automobilis buvo vertas prieš eismo įvykį.

Vienintelė poveikio priemonė – įkalinimas

Nors gerti svaigiuosius gėrimus ir vairuoti mėgstantis, antrą kartą už tai nuteistas A. Lititanskas tikino, kad jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas buvo priešingos nuomonės.

„Teismas atsižvelgė ir tinkamai įvertino visas bausmės skyrimui reikšmingas aplinkybes, apibūdinančias tiek nuteistojo asmenybę, tiek padaryto nusikaltimo pavojingumą ir skirdamas bausmę išsamiai motyvavo. Teisėjų kolegijos nuomone, nuteistajam A. Lititanskui paskirta bausmė yra adekvati jo padarytam nusikaltimui ir atitinka bausmės paskirtį“, – konstatavo nuteistojo skundą nagrinėjusi trijų Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija.

Teismas įvertino ir tai, kad neblaivus prie vairo jis sėdo ir buvo sulaikytas, kai iš pataisos namų dviem paroms buvo išleistas atostogų, be to jam teisė vairuoti buvo atimta už tą patį nusikaltimą, kai buvo sučiuptas girtas prie priklausančio traktoriaus vairo.

„Taigi, būdamas teistas, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę ir puikiai suvokdamas nusikalstamų veikų darymo pasekmes, A. Lititanskas pasirinko ir toliau nusikalstamai veikti“, – 2020 metų birželio 5 dieną įsiteisėjusioje nutartyje konstatavo skundą atmetęs Kauno apygardos teismas.

Administracinių nusižengimų registro duomenimis A. Lititanskas per pastaruosius 5 metus ne tik teistas, tačiau ne kartą baustas už transporto priemonių vairavimą neblaiviam. Tačiau duomenų, kad vyras būtų sumokėjęs jam skirtas baudas – nėra.

„Šios aplinkybės leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad A. Lititanskas yra linkęs pažeisti įstatymus, sistemingai daro teisės pažeidimus, o iki šiol skiriamos bausmės ar nuobaudos jokio teigiamo poveikio nuteistajam nedaro.

Teisėjų kolegija sprendžia, jog bausmės tikslai negali būti pasiekti be realaus laisvės atėmimo bausmės atlikimo“, – nusprendė nuteistojo skundą atmetusi Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų kolegija.

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA