Kartą Kaune gyveno… Modestas Patašius: pasivaikščiojimas po Kauno senamiestį | Kas vyksta Kaune

Kartą Kaune gyveno… Modestas Patašius: pasivaikščiojimas po Kauno senamiestį

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia pokalbius su kauniečiais apie jų vaikystės ir jaunystės Kauną. Šios dienos pašnekovas, žinomas fotomenininkas Modestas Patašius tiesioginio interviu metu pasakoja apie Kauno senamiestį, koks jis buvo beveik prieš daugiau kaip 50 metų ir dalinasi koronaviruso karantino metu kilusiomis mintimis.

Kauno fotožurnalistui Modestui Patašiui šiemet buvo įteiktas medalis „Už nuopelnus žurnalistikai“ – už svarų indėlį ginant, plėtojant spaudos ir žodžio laisvę, indėlį į Lietuvos žurnalistikos istoriją ir už žurnalisto profesinio vardo stiprinimą bei garsinimą asmeniniu pavyzdžiu.

1991 m. sausio 13-osios naktį, sovietų kariams užėmus Lietuvos radijo ir televizijos pastatus Vilniuje, transliaciją perėmė Kauno redakcija. Modestas pirmasis 1991-ųjų sausio 13-osios naktį prabilo Kauno TV eteryje. Tuo metu jis dirbo radijo žurnalistu, tačiau tą naktį budėjus redakcijoje akimirksniu teko priimti sprendimą tapti televizijos vedėju karo sąlygomis.

M. Patašius tiesioginio interviu metu pasakoja apie savo vaikystės namus, kurių vietoje šiandien stovi „IKI“ parduotuvė, apie prie Neries veikusį paplūdimį, kuriame degindavosi to meto kauniečiai, apie senąją miesto autobusų stotį, turgaus aikštę, vaikystės žaidimus ir pirmas sudėtingas patirtis Kauno pilies griuvėsiuose.

Modestas gražiausias šio meto Kauno senamiesčio vietas vadina savo vaikystės džiunglėmis ir sako čia patyręs vienus stipriausių savo išgyvenimų – susidūrimą su mirtimi. Jo vaikystės prisiminimuose Kauno senamiestis išlieka zona, kurioje gyveno daug asocialių žmonių, vyko viešos orgijos, o kartais – net egzekucijos. „Nebūdavo vasaros be lavonų“, – liūdnai sako M. Patašius. Pasak jo, sovietinė milicija į šią zoną beveik neužsukdavo.

M. Patašius pasakoja apie Kauno senamiestį, kokio jau nebeliko, nes jo vaikystės namai – nugriauti. Senamiestyje nebeliko ir daugybės kitų namų, kurių vietoje dabar darniai juda transportas. O Medesto vaikystėje čia žydėjo sodai ir driekėsi daržai, jis ir pats namų kieme augino triušius.

Drauge pasivaikščiokime po Kauną M. Patašiaus siūlomu maršrutu Jonavos g. „IKI“ – „Žemyn upe“ – Žydų ligoninė – Kauno pilis – Maronio gimnazija – Šv. Sakramento bažnyčia – tiesiogiai portale „Kas vyksta Kaune“ (KVK).

KVK transliacijos pokalbio su M. Patašiumi vedėja – kaunietė žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė. Video turinį transliacijai parengė žurnalistas Dominykas Biržietis. Transliacijos vadovas – Vaidas Pilkauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA