Anapilin iškeliavusio aktoriaus G. Girdvainio kolegos: Lietuva neteko labai didelio artisto | Kas vyksta Kaune

Anapilin iškeliavusio aktoriaus G. Girdvainio kolegos: Lietuva neteko labai didelio artisto

BNS 2020/06/04 08:17
Vilniaus mažojo teatro nuotr.

Anapilin trečiadienį išėjusio garsaus šalies teatro ir kino aktoriaus Gedimino Girdvainio kolegos sako, kad Lietuva neteko labai didelio artisto bei puikaus ir eilę įsimintinų vaidmenų sukūrusio menininko.

„Negaliu patikėti. Niekaip negaliu suvokti, kad taip staiga viskas greitai baigėsi (…) Lietuvos žiūrovas neteko labai didelio artisto“, – BNS trečiadienio vakarą sakė aktorė Vaiva Mainelytė.

Ji pasakojo, kad su G. Girdvainiu esanti pažįstama jau kelias dešimtis metų.

Per šį laiką, pasak vienos garsiausių Lietuvos aktorių, kartu su G. Girdvainiu sukurta aibė ryškių vaidmenų, o per tuos metus bičiulystė tapo ypač artima.

„Ir „Giminėse“ šitiek metų filmavomės drauge, jau nekalbant apie „Velnio nuotaką“, kur jo vaidmuo buvo kaip vizitinė kortelė. Tos jo akys – tokios degančios. Šiaip, jis visada vaidmenis kurdavo negailėdamas savęs“, – kalbėjo aktorė.

„Visi gimtadieniai, visos šventės būdavo kartu. Kaip sakome, ir džiaugsme, ir liūdesy. Mūsų draugystė buvo daugiau nei kolegiška, tai labiau giminystės ryšys“, – teigė ji.

„Užsispyręs kaip žemaitis“

Vilniaus mažojo teatro meno vadovas, teatro režisierius Rimas Tuminas žinią apie kolegos mirtį pasitiko gulėdamas klinikose Pietų Vokietijoje.

Jis apgailestavo, kad dėl to negalės dalyvauti laidotuvėse.

Pasak R. Tumino, kolega ir bičiulis G. Girdvainis buvo ypatingas aktorius, taip pat – ypatingas žmogus.

„Tikiu, kad jam nusišypsos Viešpats. Tai buvo žmogus – užsispyręs kaip žemaitis, tylus, paslaptingas, nekalbus, mažai kalbus (…) Jis nenorėjo būti amžinu Pinčiuku arba komišku aktoriumi“, – BNS pasakojo režisierius.

„Man buvo pasididžiavimas, kad G. Girdvainis su mumis yra šalia“, – teigė jis.

R. Tuminas taip pat prisimena ir darbą su aktoriumi, jis sako, kad dirbant su G. Girdvainio, reikėjo šiek tiek kantrybės.

„Reikėjo kantrybės laukti, kol baigsis jo parakas, kol jis neišvaidins, kol nepasiūlys tokio ar kitokio varianto, reikėjo kantrybės, reikėjo įžvelgti kartais, ko jis nori, ko jis siekia“, – kalbėjo R. Tuminas.

Pasak jo, G. Girdvainis buvo ypač individualus, universalus, talentingas ir ypač daug teatro gyvenime palikęs aktorius.

„Universalumas jo tame, kad viename vaidmenyje jį galėjai įžvelgti kaip komedijos meistrą, paskui – kaip dramos meistrą, tragedijos užuomazgas“, – pasakojo teatro režisierius.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Šalies vadovai trečiadienio vakarą reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems ir visai Lietuvos teatro bendruomenei dėl aktoriaus Gedimino Girdvainio mirties.

„Netekome ypač talentingo aktoriaus, nuoširdaus, atviro ir drąsaus žmogaus. Gedimino Girdvainio sukurti vaidmenys visada išliks reikšminga Lietuvos teatro ir kino istorijos dalimi“, – pranešime teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, Lietuvos kultūra neteko išskirtinio aktoriaus.

„Lietuvos kultūra neteko išskirtinio talento aktoriaus, kuris sukūrė įsimintinų vaidmenų teatro scenose, kino filmuose. Jo darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, už didelius nuopelnus skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija“, – rašoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.

„Dėl Gedimino Girdvainio mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visai šalies kultūros bendruomenei“, – teigiama joje.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad G. Girdvainio vardas nuo Lietuvos teatro ir kino istorijos liks neatsiejamas visiems laikams.

„Jo neužmirštami vaidmenys garsiausiuose lietuvių kino juostose prisidėjo prie lietuviškos kultūros ir kalbos stiprinimo priespaudos ir ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu. Šis palikimas ilgai puoš Lietuvos meno pasaulį. Nuoširdi užuojauta menininko artimiesiems ir jos talento gerbėjams“, – teigė parlamento vadovas.

Eidamas 77-uosius metus, Gediminas Girdvainis mirė trečiadienį.

G. Girdvainis gimė 1944 metais Kretingoje, baigė Lietuvos konservatoriją, nuo 1994 metų jis Vilniaus mažajame teatre, anksčiau yra dirbęs Šiaulių bei Jaunimo teatruose.

Aktorius teatro spektakliuose yra atlikęs eilę žinomų vaidmenų, taip pat nuo 1968 metų vaidina kine, o vienas žymiausių jo vaidmenų – televizijos seriale „Giminės“ atliktas geležinkeliečio Jogailos vaidmuo.

G. Girdvainio vaidyba – temperamentinga, improvizacinė, ypač raiškūs komiški, tragikomiški vaidmenys.

Aktorius 2004 metais apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007 metais – Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA