Baigiamas ligos išmokų mokėjimas už karantino metu namuose prižiūrėtus vaikus | Kas vyksta Kaune

Baigiamas ligos išmokų mokėjimas už karantino metu namuose prižiūrėtus vaikus

BNS 2020/06/04 14:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė pataisas, kuriomis baigiamas ligos išmokų mokėjimas už nesergančius vaikus, kuriuos per karantiną tėvai prižiūrėjo namie.

Už pradinių klasių mokinius išmokos nebebus mokamos nuo birželio 8 dienos, nes baigiasi jų mokslo metai, o už darželinukus, priešmokyklinukus ir specialiąsias mokyklas lankančius mokinius su negalia – nuo pataisos įsigaliojimo. Įstatymo pataisa įsigalios kitą dieną po prezidento pasirašymo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešime pažymi, kad šiuo metu ekstremali situacija ir karantinas dar tęsiasi, bet apribojimų veikti darželiams ar mokykloms nebėra, todėl ligos išmokų mokėjimas už nesergančius vaikus nebebus tęsiamas.

Vaikui susirgus galioja įprastos įstatymo nuostatos, pagal kurias tėvai, globėjai ar dirbantys seneliai gali slaugyti vaiką iki 14 kalendorinių dienų ir gauti ligos išmoką, kuris siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Kartu nustatyti ir palengvinimai tėvams ar globėjams, kurie per karantiną negavo ligos išmokos nedarbingumo metu, nes iki karantino pradžios vaiką vedė į vadinamuosius „neregistruotus darželius“.

Tokie darželiai nėra registruoti kaip švietimo teikėjai Švietimo ir mokslo institucijų registre, paslaugos juose teikiamos dirbant pagal individualią veiklą.

Seimas pritarė, kad nedarbingumas ir ligos išmoka per karantiną turi priklausyti ir „neregistruotus darželius“ lankiusių ar su auklėmis laiką leidusių vaikų tėvams ar globėjams. Nuspręsta, kad ligos išmokos turi būti mokamos už visus vaikus iki pirmos klasės, nepriklausomai nuo to, kas ir kur prižiūrėjo vaiką iki karantino.

Tėvams ar globėjams, kurių vaikai lankė panašaus tipo darželius ir kurie turėjo neapmokėtą nedarbingumą vaiko priežiūrai, ligos išmokas „Sodra“ paskirs atgaline tvarka nuo karantino pradžios už visą nedarbingumo laikotarpį.

Seime taip pat sutarta naikinti apribojimus darželinuko, priešmokyklinuko, pradinuko ar vaiko su negalia iki 21 metų seneliams, kai jie pageidauja prižiūrėti vaikaičius per karantiną.

Šiuo metu jie tai daryti gali tik tuomet, jeigu tėvai negali dirbti nuotoliniu būdu ir jiems darbe nėra paskelbta prastova. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu vaiko tėvai išsiskyrę, bet tėtis nenori prižiūrėti vaiko, nors dirba nuotoliniu būdu, močiutė vis tiek negali gauti nedarbingumo ir ligos išmokos, kadangi teoriškai vaiką turėtų prižiūrėti tėtis.

Jei kai kurių senelių nedarbingumas vaiko priežiūrai per karantiną dėl galiojusių apribojimų buvo neapmokėtas, ligos išmokos bus paskirtos atgaline tvarka nuo karantino pradžios už visą nedarbingumo laikotarpį.

Ligos išmoka už nesergančio vaiko priežiūrą karantino metu siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ją gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai, seneliai.

Parlamente buvo pritarta ir dar vienai pataisai, pagal kurią ir pasibaigus karantinui, bet tęsiantis ekstremaliai situacijai koronavirusu užsikrėtę medikai, pareigūnai, socialiniai darbuotojai ar kitų profesijų atstovai, jeigu jų darbe neišvengiamas konktaktas su šia pavojinga liga, gaus didesnes ligos išmokas.

Ligos išmokos tokių profesijų atstovams apsikrėtus ar susirgus siekia 100 proc. nuo atlyginimo „į rankas“.

Dėl epideminės situacijos „Sodra“ iš viso išmokėjo jau 88 mln. eurų ligos išmokų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA