Lenkija tikisi atšaukti draudimą atvykti kitų šalių keliautojams | Kas vyksta Kaune

Lenkija tikisi atšaukti draudimą atvykti kitų šalių keliautojams

BNS / Ignas Jačauskas 2020/06/02 20:56
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Gerėjant koronaviruso pandemijos situacijai, Lenkija tikisi „artimiausiomis savaitėmis“ atšaukti draudimą atvykti kaimynams ir kitiems užsieniečiams, teigia šalies užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius (Jacekas Čaputovičius).

Antradienį bendroje spaudos konferencijoje su Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais J. Czaputowiczius tvirtino, kad vadinamasis „Baltijos burbulas“, kai šalys jau anksčiau nusprendė netaikyti kelionių ribojimų viena kitos piliečiams, yra „įkvėpimas Lenkijai“, bet kartu vis dar kyla ir daug problemų dėl su migracija susijusių koronaviruso židinių, pavyzdžiui, anglies kasyklose.

„Tai yra susitarimas tarp grėsmės sveikatai ir poreikio vystyti ekonomiką ir turizmą. Taigi mes turime tai tinkamai įvertinti. Sprendimus dėl ribojimų panaikinimo fazės, susijusios su kelionėmis, priimti turi sveikatos ministras“, – sakė J. Czaputovičius.

Jis pabrėžė, kad nors šalys „yra gerame kelyje“ valdant koronavirusą, konkretūs sprendimai priklausys nuo šalies ekspertų rekomendacijų.

„Kadangi esame gerame kelyje, aš tikiuosi, kad per artimiausias kelias savaites ribojimai bus atšaukti ir kelionės atostogoms bus įmanomos“, – pridūrė ministras.

Jis pabrėžė, kad Europos Sąjungos (ES) lygiu vyksta ir diskusijos dėl bendros politikos kelionėms visoje Bendrijoje.

„Galbūt šis burbulas bus Europos Sąjungos burbulas, tikiuosi“, – tvirtino jis.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sakė, kad Baltijos valstybėms švelninant ribojimus vis daugiau valstybių, būtina rasti teisingą balansą tarp koronaviruso suvaldymo ir leidimo ekonomikoms veikti.

„Latvijos Vyriausybė maždaug už valandos priims panašų sprendimą, kaip Estijos ir Lietuvos vyriausybės, nereikalauti 14 dienų saviizoliacijos iš tų Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės Bendrijos piliečių, kur atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų nesiekia 15. Mes šią politiką koordinavome ir visiškai įgyvendinome visose trijose valstybėse“, – konferencijoje prieš vidurdienį sakė jis.

Baltijos šalys yra sutarusios dėl 27 valstybių sąrašo, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams, atvykus dar iš 24, nėra būtina dviejų savaičių saviizoliacija.

L. Linkevičius tikisi veiksmų koordinavimo visoje ES

L. Linkevčius BNS sakė, kad konkrečios datos iš Lenkijos ministro dėl sienų atvėrimo Baltijos valstybėms neišgirdo, tačiau sulaukta susidomėjimo šalių patirtimi koordinuojant bendrus veiksmus. Jis sako, kad palaipsniui turėtų būti pereinama prie bendro veiksmų koordinavimo visoje ES.

„Tas procesas šiek tiek ilgiau trunka, bet prognozuočiau, kad Lenkija irgi atsiveria ir tai būtų dar vienas logiškas dalyvis mūsų to „Baltijos burbulo“. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie Suomiją. Mėginame išplėsti šitą patirtį, įsivaizduotumėme, kad visa Europos Sąjunga, Šengeno zona turėtų būti tokia, tuomet koordinuotumėme sienų atvėrimą su trečiosiomis šalimis“, – sakė L. Linkevičius.

Anot jo, susitikime detaliai aptarti saugumo reikalai, susiję su bendromis karinėmis pratybomis, gynybos planų vystymu, JAV įsitraukimo į saugumo situaciją Lenkijoje, veiksmų koordinavimą 5G kontekste. L. Linkevičius tvirtina, kad šalys „turi labai panašias nuomones“ vertinant ES biudžeto projektą.

Lenkija iki birželio 12 dienos yra pratęsusi Europos Sąjungos vidaus sienų kontrolę su Lietuva, Vokietija, Čekija ir Slovakija. Šiuo metu Lietuvos piliečiai gali vykti į Lenkiją darbo, verslo ar mokslo reikalais, taip pat gali tranzitu vykti per šią šalį. Lietuva ir kitos Baltijos valstybės netaiko saviizoliacijos atvykstantiems iš Lenkijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA