Saviizoliacijos reikalavimą įmanoma apeiti, bet už tai gresia baudžiamoji atsakomybė | Kas vyksta Kaune

Saviizoliacijos reikalavimą įmanoma apeiti, bet už tai gresia baudžiamoji atsakomybė

BNS 2020/05/30 16:43
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo birželio iš mažo sergamumo šalių grįžtantiems tautiečiams dviejų savaičių saviizoliacija nebus būtina, tačiau šios prievolės galės išvengti ir grįžtantieji iš didesnio sergamumo šalių. Vis dėlto Vidaus reikalų ministerija atkreipia dėmesį, kad grįžusiajam susirgus koronavirusu toks taisyklių apėjimas gali užtraukti administracinę ar net baudžiamąją atsakomybę.

„Taip, teoriškai apeiti numatytą tvarką yra galimybių, bet mes tikime, jog Lietuvos piliečiai supranta situacijos rimtumą bei galimas saviizoliacijos vengimo pasekmes visuomenei“, – BNS sakė vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

Išvengti būtinos dviejų savaičių saviizoliacijos iš užsienio grįžtantys tautiečiai gali tuo atveju, jei prieš atvydami į Lietuvą iš didelio sergamumo šalies užsuks į mažo sergamumo šalį, o apie apsilankymą pirmojoje patikrinimo metu institucijų neinformuos. Valstybės sienos apsaugos tarnyba tvirtina, kad tokio asmenų judėjimo sukontroliuoti galimybės beveik nėra.

„Patikrinimo metu pasienyje mes, ko gero, neturėsim galimybių to patikrinti, ypač jei keliaujama Europos Sąjungos viduje. (…) Net jei žmogus vyktų iš ne ES valstybės, tai būtų pakankamai sudėtinga nustatyti, nes atvykdamas į ES šalį galėtų naudoti pasą, o keliaudamas Europoje – asmens tapatybės kortelę“, – BNS sakė VSAT vadovas Rustamas Liubajevas.

Anot B. Zaborovskos-Zdanovič, dviejų savaičių saviizoliacijos ir reguliarių patikrinimų išvengęs tautietis teisines pasekmes pajustų susirgęs koronavirusu.

„Jei grįžęs žmogus susirgs, bus pradėtas epidemiologinis tyrimas ir paaiškės visos aplinkybės, susijusios su jo kelionėmis, o tuomet gali grėsti ir administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė“, – kalbėjo ji.

Vis dėlto, užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad tokia keliavimo galimybė yra labiau teorinė nei reali, nes dauguma ES šalių dar neįsileidžia užsieniečių, leidžia tik tranzitu kirsti šalį be sustojimų arba skiria jiems tam tikrą saviizoliacijos periodą.

„Žinoma, yra išimčių, pavyzdžiui, Kroatija, kuri pranešė, kad įsileis turistus iš tam tikrų šalių, tačiau bendra tendencija Europos Sąjungoje yra tokia, jog dabartinėmis sąlygomis keliauti beveik neįmanoma – sienų kirtimas vis dar yra apribotas. Pervažiuoti į šalį, kur yra mažesnis sergamumas, o tada važiuoti į Lietuvą, yra labai ribotos galimybės, nes valstybės riboja galimybes atvykus likti šalyje“, – teigė ji.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį sušvelnino karantino sąlygas šalyje ir nuo birželio leido atvykti užsieniečiams iš tų šalių, kur sergamumas koronavirusu per pastarąsias dvi savaites neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Į šį sąrašą šiuo metu galėtų pretenduoti Islandija, Slovėnija, Graikija, Kroatija, Kipras, Norvegija, Vengrija, Šveicarija, Čekija ir Austrija.

Ketvirtadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pranešė, kad iš tokių šalių atvykusiems užsieniečiams ar į Lietuvą grįžtantiems tautiečiams nebus privaloma izoliuotis dvi savaites, jei jose sergamumas nebus didesnis nei 15 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

„Kai sergamumas bus nuo 15 atvejų 100 tūkstančių gyventojų iki 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, tokiu atveju bus reikalinga asmenų izoliacijai keturiolikai dienų“, – teigė ji.

Saviizoliacija būtina ir tiems tautiečiams, kurie į Lietuvą grįžta iš šalių, kur sergamumas didesnis nei 25 atvejai 100 tūkstančių gyventojų.

Sąrašą šalių, iš kurių užsieniečiams galima atvykti į Lietuvą bei iš kurių atvykus nereikia saviizoliuotis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga planuoja skelbti kiekvieną pirmadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA