Lėktuvai netrukus vėl leisis ir Kaune – informuoja, kaip išvengti nesklandumų | Kas vyksta Kaune

Lėktuvai netrukus vėl leisis ir Kaune – informuoja, kaip išvengti nesklandumų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad palaipsniui atnaujinami keleivinių lėktuvų skrydžiai Lietuvos oro uostuose, nuo 2020 m. birželio mėn. 1 d. atvykstančiųjų jau laukiama ir Kauno oro uoste. Visiems grįžtantiesiems iš užsienio rekomenduojama iš anksto pasidomėti procedūromis, kurios vyksta patekimo į šalį punktuose, kad viskas vyktų sklandžiau ir greičiau, bei nereikėtų be reikalo nervintis ir sugaišti daug brangaus laiko.

Kaip nurodoma NVSC pranešime, asmenims, grįžusiems iš užsienio valstybių, išskyrus Estijos Respublikos, Latvijos Respublikos, Lenkijos Respublikos ir mūsų šalies piliečiams, atvykusiems darbo, verslo ar studijų reikalais bei tam tikrų profesijų atstovams (sveikatos priežiūros specialistams, grįžusiems iš tarnybinių komandiruočių užsienyje, žurnalistams, diplomatinės tarnybos institucijų personalui, aukšto meistriškumo sportininkams, menininkams bei vykstantiems tranzitu per Lietuvos Respublikos teritoriją), privaloma 14 dienų izoliacija nuo grįžimo į Lietuvą dienos.

Nesilaikant Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo reikalavimų dėl izoliavimo, asmeniui yra taikoma: administracinė atsakomybė – pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnį; baudžiamoji atsakomybė – pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 277 straipsnį, priklausomai nuo padarinių.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė primena, kad visi, atvykstantieji lėktuvu į Lietuvą, turi galimybę iš anksto:

– Užsiregistruoti, užpildant elektroninę keleivio formą;
– Pasirūpinti tinkama kvėpavimo takų apsauga, nes į oro uosto patalpas bus įleidžiami tik keleiviai, dėvintys medicinines kaukes;
– Įsivertinti ir pasirūpinti tinkama izoliavimosi vieta: grįžęs iš užsienio asmuo turi būti izoliuotas atskirame bute / name ar gerai izoliuotame kitame individualaus buto / namo aukšte su atskiru sanitariniu mazgu. Kartu su grįžusiais iš užsienio valstybės asmenimis izoliavimo metu negali gyventi šeimos nariai ar kiti asmenys;
– Pasirūpinti transportu nuvykimui į izoliacijos vietą. Jei planuojate pasinaudoti kitų asmenų pagalba, važiuodami kartu su kitais naudokite medicininę kaukę.

Atkreipiamas dėmesys, kad jei asmuo neturi tinkamos izoliavimosi vietos rekomenduojama dar prieš kelionę kreiptis į savivaldybę, kurioje asmuo yra registruotas. Savivaldybių kontaktus galima rasti čia.

Visai atvejais kilus klausimų dėl grįžimo į Lietuvą procedūrų ir izoliacijos galima kreiptis NVSC darbo laiku bendruoju konsultacijų telefonu 8 5 264 9676 arba ieškoti reikalingos informacijos NVSC tinklalapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA