IX forto monumentą iš tamsos išplėšė apšvietimas autoriui atminti | Kas vyksta Kaune

IX forto monumentą iš tamsos išplėšė apšvietimas autoriui atminti

R. Tenio nuotr.

Įprastai tamsoje grėsmingai skendintis Kauno IX forto monumentas jo autoriaus Alfonso Vincento Ambraziūno laidotuvių dieną buvo gerai matomas net iš toli. Vienam vakarui specialiai apšviesti masyvų paminklą pasirūpino IX forto muziejus – neįprastas reginys skirtas praėjusią savaitę mirusiam garsiam skulptoriui pagerbti.

1984 m. iškilęs monumentas nacizmo aukoms atminti Kauno IX forto memorialiniame komplekse – didinga konstrukcija ir simbolika alsuojantis meno kūrinys – vaizduoja skausmą, viltį ir išsilaisvinimą.

Kaip praneša IX forto muziejus, monumento autorius, vienas geriausių Lietuvos skulptorių, šviesaus atminimo A. V. Ambraziūnas (1933.05.12 – 2020.05.07) paliko ryškų pėdsaką ne tik skulptūros meno istorijoje, tačiau reikšmingai prisidėjo ir prie istorinės atminties išsaugojimo. Šviesūs prisiminimai apie A. V. Ambraziūną, jo darbai bei kūrybinė galia išliks ilgam, net ir po mirties.

Kauno IX forto muziejaus iniciatyva čia stūksantis reikšmingiausias menininko kūrinys buvo apšviestas visą naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Muziejus taip pat paviešino vaizdo įrašą, skirtą skulptoriui atminti.

Apie monumento architektūrinį stilių bei simbolinę reikšmę plačiau pristatoma virtualioje fotografijų parodoje „Betonu alsuojantis brutalizmas ir istorinė atmintis, liudijanti brutalumą“.

Joje pateikiami vaizdai iš Kauno IX forto memorialinio komplekso statybų proceso, kuris truko net trylika metų. Daugumą fotografijų Kauno IX forto muziejui padovanojo pats A. V. Ambraziūnas.

A. V. Ambraziūnas gimė 1933 metais Valmantiškiuose, Kauno apskrityje. Lietuvos dailės institute mokėsi skulptūros, 1962–1997 metais dėstė M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje.

Jo ankstyvosioms medinėms skulptūroms būdinga ekspresyvi, gruboka forma, lakoniška ir tiksli personažų charakteristika, juntama liaudies drožybos įtaka. Vėlesnieji kūriniai, ypač memorialiniai, apibendrintų formų, pasižymi monumentalumu, emocionalumu.

Kūrėjas dirbo monumentaliosios, dekoratyvinės, memorialinės bei mažosios skulptūrinės plastikos srityse, kūrė portretines kompozicijas, moliotipijas. Anot Dailininkų sąjungos, reikšmingiausias A. V. Ambraziūno kūrinys yra kaip tik Kauno IX forto skulptūrinis monumentas, kūrėjo vadintas epochos paminklu. Memorialas įtrauktas į Trisdešimties geriausių Europos paminklų sąrašą.

A. V. Ambraziūnas taip pat yra sukūręs antkapinį paminklą Peliksui Bugailiškiui, paminklą Vincui Krėvei Druskininkuose, Jonui Basanavičiui Mažeikiuose, Antanui Maceinai Prienuose ir daugelį kitų skulptūrinių kompozicijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA