Kroatija gelbėja skęstantį turizmą – lietuviai galės keliauti be apribojimų | Kas vyksta Kaune

Kroatija gelbėja skęstantį turizmą – lietuviai galės keliauti be apribojimų

BNS / Raimondas Čiuplys 2020/05/28 19:06
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kroatija ketvirtadienį paskelbė, kad atveria savo sienas Lietuvos ir dar devynių Europos Sąjungos valstybių piliečiams be jokių papildomų apribojimų, siekdama išgelbėti jos ekonomikai itin svarbų turizmo sektorių, nukentėjusį dėl koronaviruso pandemijos padarinių.

„Laikinas draudimas kirsti sieną turizmo“ tikslais buvo panaikintas, per ministrų kabineto posėdį paskelbė ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius.

Sienos atveriamos dešimčiai valstybių, kurios panašiai sėkmingai suvaldė koronaviruso plitimą, pareiškė jis. Tarp tokių šalių yra Austrija, Čekija, Estija, Vokietija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija.

4,2 mln. gyventojų turinčiai Kroatija gana neblogai pavyko suvaldyti koronaviruso protrūkį. Šalyje registruota maždaug 100 su COVID-19 susijusių mirčių ir kiek daugiau nei 2 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Kroatija pradėjo švelninti dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus anksčiau šį mėnesį. Ji atvėrė savo sienas ES piliečiams, keliaujantiems darbo tikslais, taip pat asmenims, kurie turi šalyje nekilnojamojo turto, laivą arba gali patvirtinti rezervavę sau gyvenamąją vietą.

Nuo šiol 10 ES valstybių piliečiams nereikės deklaruoti savo atvykimo į šalį priežasties. Prieš kelionę jie galės pateikti savo asmens duomenis specialiai sukurtoje interneto svetainėje, kad sutrumpintų laukimo pasienyje laiką.

Gerėjant epidemiologinei padėčiai kitose šalyse, valstybių sąrašas bus papildytas, pridūrė A. Plenkovičius.

Prognozuojama, kad šiemet maždaug penktadalį įplaukų į Kroatijos biudžetą atnešantis šalies turizmo sektorius dėl pandemijos susitrauks net 70 procentų.

Pernai Kroatijoje šalyje apsilankė maždaug 20 mln. poilsiautojų iš užsienio. Daugiausia juos viliojo Kroatijos Adrijos jūros pakrantė ir palei ją išsibarsčiusios daugiau nei 1000 salų.

Pasiekti Kroatiją lėktuvu iki šiol yra sudėtinga, tikimasi, kad nemažai turistų atvyks sausumos keliais iš Austrijos, Vokietijos ir Slovėnijos.

Taip pat tikimasi sulaukti kempingus ir vandens keliones mėgstančių poilsiautojų, atsižvelgiant į dabartinius reikalavimus laikytis socialinio atstumo.

Šią savaitę elektroninis žurnalas „Croatija Week“ pranešė, kad Kroatijoje jau atsidarė 133 viešbučiai ir 65 kempingai.

Lietuvos turizmo įmonės turi pastebėjimų URM

Lietuvos turizmo įmonės džiaugiasi Kroatijos sprendimu be jokių papildomų apribojimų į šalį įsileisti lietuvius, tačiau tam, kad turistai norėtų vykti į šią šalį, atitinkamus sprendimus turi priimti ir Lietuva, BNS sakė kalbintų turizmo asociacijų vadovės.

„Turizmui labai aktualus tas saviizoliacijos netaikymas. Nes jei lietuviai turės galimybę vykti į Kroatiją ir ilsėtis, tačiau grįžę privalės saviizoliuotis, tai daug naudos turizmo verslui tai nesuteiks“, – kalbėjo Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė.

„Bet kiek supratau iš premjero Sauliaus Skvernelio, tai nuo pirmadienio Kroatija turėtų atsidurti Lietuvos rengiamame šalių sąraše, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams ir nėra taikomi saviizoliacijos reikalavimai“, – pridūrė ji.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė Žydrė Gavelienė BNS taip pat akcentavo saviizoliacijos nebuvimo grįžusiesiems svarbą.

„Iš tikrųjų, labai gerai, kad Kroatija atidaro sienas, tai yra pirmas geras postūmis, tai yra sveikintinas dalykas. (…) Dabar labai svarbu, kad Vyriausybė užtikrintų, jog iš tos šalies grįžtant į Lietuvą nebūtų jokių saviizoliacijų, o tiems, kurie nori, būtų prieinama galimybė pasitikrinti nuo koronaviruso“, – teigė asociacijos vadovė.

Jos teigimu, svarbu, kad Užsienio reikalų ministerija suskubtų paskelbti naują rekomendaciją vykti į Kroatiją, nes tai padėtų atsigauti ir kelionių agentūroms.

„Iš industrinės pusės svarbu laiku gauti informaciją iš Užsienio reikalų ministerijos, nes mes šiandien nežinome, ką galvoja ministerija, kuri duoda rekomendacijas keliauti ar nekeliauti į vieną ar kitą šalį“, – kalbėjo Ž. Gavelienė.

Užsienio reikalų ministerija šiuo metu nerekomenduoja vykti į visas užsienio valstybes, išskyrus Latviją ir Estiją, kur galima nuvažiuoti ir grįžus negalioja 14 dienos saviizoliacija.

Ž. Gavelienė taip pat pridūrė, kad Kroatija nebuvo populiariausių lietuvių lankomų šalių sąrašo viršuje, tačiau tautiečiai šią šalį pasirinkdavo dažnai.

„Kroatija nuostabi šalis, ji mėgiama lietuvių – į ją skrendama tiek užsakomaisiais reisais, tiek važiuojama automobiliu, tiek skrendama, o paskui nuomojamas automobilis, kad būtų galima pažinti šalį“, – sakė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė.

M. Plepytė teigė, kad Kroatija „patektų į kokį septintuką, šešetuką populiariausių šalių“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA