Dėl karantino metu įvykusio Kauno gimtadienio užvirė diskusijos: ar miestas nepersistengė? | Kas vyksta Kaune

Dėl karantino metu įvykusio Kauno gimtadienio užvirė diskusijos: ar miestas nepersistengė?

delfi.lt / Jogintė Užusienytė 2020/05/26 20:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauną praėjusį šeštadienį užliejo šventinė nuotaika, kadangi miestas šventė savo 612-ąjį gimtadienį. Miestiečiai ir miesto svečiai užplūdo Laisvės alėją ir kitas centrines gatves, taip pat šventinė nuotaika kurta ir Kauno daugiabučių kiemuose. Nors ir karantinas dar nesibaigė, tačiau tądien atrodė, kad jis ir nebegalioja. Ar iš tikrųjų buvo tinkamai pasiruošta, kad tokia šventė neprisidėtų prie viruso plitimo?

Laikinosios sostinės gimtadienio renginio aprašyme buvo pabrėžta, kad „karantinas – ne kliūtis švęsti!“, tačiau pridurta, kad „šiemet nebus įprasto šurmulio miesto aikštėse. Nesusitiksime prie pagrindinės scenos klausytis ryškiausiai spindinčių žvaigždžių. Nebus centrinėse gatvėse puotos garsų bei pramogauti nusiteikusios minios“.

Vis dėlto žiniasklaidoje pasirodžiusiose nuotraukose – geru oru ir švente besimėgaujančių žmonių minios, per visą Laisvės alėją ir senamiestį išstatyti staliukai, prie kurių šventinės vakarienės kvietė įvairios kavinės ir restoranai. Ne vienam galėjo susidaryti įspūdis, kad karantino šiame mieste nebūta nė kvapo.

„Saulėtą šeštadienį teko lankytis Kaune ir buvo tikrai graži diena. Laisvės alėja labai išgražėjusi ir atsigavusi, labai daug žmonių – kas kavą, kas kokį kitokį gėrimą gurkšnojo kavinėse, kad karantinas galėjai prisiminti nebent tada, kai norėdamas užeiti į kavinės arba parduotuvės vidų, turėjai užsidėti kaukę“, – „Delfi“ sakė skaitytoja Rima.

Vilniaus savivaldybė taip pat pasveikino Kauną – padovanojo gimtadienio proga 612 bijūnų ir „Delfi“ teigė, kad džiugu matyti tokio formato šventes miestuose.

„Lauko kavinės geru oru pilnos ir Vilniuje, ir Kaune, ir tik džiugu, kad miestiečiai turi galimybę leisti laisvalaikį tokia forma po dviejų mėnesių užsidarymo. O Vilniaus dovanotos gėlės būriavimosi neskatino – jos buvo dalinamos einant per staliukus Laisvės alėjoje.

Dėl renginių Vilniuje šią vasarą – galime patikinti, kad visi iki vieno renginiai, kurie vyks, bus organizuojami tik laikantis karantino taisyklių“, – „Delfi“ teigė Vilniaus savivaldybės mero patarėjas Karolis Žukauskas.

Kaunas didžiuojasi įvykusia švente

Kauno savivaldybės mero patarėjas Simonas Kairys naujienų portalui komentavo, kad nemano, jog šeštadienį buvo pažeistas karantino, nors ir sušvelninto, režimas. Pasak jo, Kaunas džiaugiasi ir didžiuojasi įvykusia gimtadienio švente, prie kurios prisidėjo dešimtys miesto kultūros organizacijų, o nekasdieniškai pakilią nuotaiką kūrė ir patys kauniečiai.

„Viso karantino laikotarpiu Kauno miesto gyventojai įrodė, kad viruso grėsmės akivaizdoje gali išlikti susitelkę ir sąmoningi, saugant save bei aplinkinius. Apie tai liudija ir statistiniai sergamumo rodikliai mūsų šalies miestuose. Visas dvi savaites iki gimtadieniško šeštadienio Kauno miesto savivaldybė šventės komunikacijoje pabrėždavo karantino svarbą. Šie ribojimai tapo vienu kertinių akcentų kuriant kitokią, netradicinę šiųmečio renginio koncepciją“, – tikino jis.

Pasak atstovo, visi renginiai bei kultūrinės veiklos vyko ne atvirose erdvėse, bet kiemuose, gatvelėse, iš anksto neskelbiant jų tikslaus laiko ir vietos. Šventinės vakarienės staleliai Laisvės alėjoje ir Vilniaus gatvėje nusidriekė laikantis visų reikiamų atstumų.

„Laisvės alėja ir senamiestis visiškai natūraliai sutraukė nemenką žmonių minią ir veikiausiai ne vien iš Kauno, nes šiemet ilgiausia pėsčiųjų gatvė Rytų Europoje žmones pasitiko iš pagrindų atsinaujinusi.

Be to, neseniai atgijo ir legendinis fontanas, susigrąžinęs savo šlovingą statusą, kaip vienas pagrindinių traukos objektų. Taip pat negalima nepaminėti Vienybės aikštės, kuri taip pat vilioja savo neatpažįstamai pasikeitusia išvaizda. Ji tapo savotišku augančio Kauno simboliu“, – sakė S. Kairys.

S. Kairio teigimu, esant tokioms aplinkybėms, būtų nesuvokiama, jei miestas imtųsi fizinių priemonių ribojant patekimą į naujai atgimstančias miesto erdves.

„Apibendrindami galime užtikrinti, kad Kaunas uoliai paisė SAM rekomendacijų bei reikalavimų ir yra pasirengęs tai daryti toliau, laikantis švelnėjančių karantino sąlygų.

Tačiau negalėjome leisti, kad miestas liktų be savo šventės, kuri kauniečiams yra viena svarbiausių metuose. Pasistengėme apjungti žmonių saugumą ir gerus įspūdžius bei emocijas į vieną. Iš reakcijų ir vyraujančių atsiliepimų matome, kad rezultatas pranoko lūkesčius“, – sakė jis.

Mero patarėjas džiaugėsi, kad iš tiesų pavykusia švente ir mano, kad toks formatas ar tam tikri jo elementai galėtų atsikartoti ir kitų metų renginyje.

Reikalavimai renginiams nuolat tikslinami

Pasiteiravus Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), ar tokio dydžio renginiai net ir atviroje erdvėje nekelia grėsmės visuomenės sveikatai, ministerijos spaudos tarnybos vyriausioji specialistė Jolita Macelytė komentavo, kad sprendimai švelninti karantino sąlygas, atlaisvinant tam tikras sritis, priimami įsiklausant į medikų ir mokslininkų rekomendacijas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją šalyje, įvertinant visas galimas grėsmes bei rizikas.

„Epidemiologinė situacija šiuo metu vertinama kaip gera, tačiau, siekiant ir toliau sėkmingai valdyti viruso plitimą, būtina laikytis nustatytų apribojimų ir rekomendacijų.

Šiuo metu Lietuvoje galima organizuoti renginius atvirose erdvėse, juose dalyvaujant iki 30 dalyvių. Organizatoriai turi užtikrinti saugų atstumą tarp dalyvių – 10 kvadratinių metrų plotą, tenkantį vienam žmogui, ir ne mažesnį nei 2 metrų atstumą tarp žmonių.

Nuo gegužės 30 d. įsigalioja nauja nuostata: atvirose ir uždarose erdvėse renginiai galės vykti, dalyvaujant iki 30 dalyvių ir užtikrinant ne mažesnį nei 5 kvadratinių metrų plotą, tenkantį vienam žmogui. Turės būti išlaikomas ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių“, – sakė ji.

Atstovės teigimu, taip pat nuo gegužės 30 d. leista organizuoti aukšto meistriškumo sporto varžybas atvirose ir uždarose erdvėse, nedalyvaujant žiūrovams. Be to, tikino J. Macelytė, viešose erdvėse, tiek atvirose, tiek ir uždarose, galės būti organizuojamos asmeninės šventės kaip, pavyzdžiui, vestuvės, gimtadieniai ir kita, jei jose dalyvaus ne daugiau nei 30 žmonių.

„Šiuo metu kavinėms, restoranams, barams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, esančioms uždarose patalpose, siekiant užtikrinti ir lankytojų, ir darbuotojų saugumą, privalu išlaikyti tinkamą atstumą tarp prie stalų sėdinčių žmonių. Numatyta, jog atstumas tarp atskirų staliukų turi būti toks, kad prie skirtingų staliukų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.

Tuo atveju, jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 centimetrų pločio ir 140 centimetrų aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad tarp lankytojų, sėdinčių prie atskirų stalų, būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas“.

Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė pabrėžė, kad siekiant valdyti rizikas, apibrėžta, kad prie vieno stalo galima sėdėti ne didesnėmis nei 5 žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius.

„Tebegalioja reikalavimas į patalpas įleisti tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvinčius lankytojus. Valgant ir geriant kaukės nedėvimos. Švelninant karantino režimo sąlygas šalyje, reikalavimai renginiams ir kt. sritims nuolat tikslinami“, – teigė J. Macelytė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA