Karantinas Lietuvoje gali baigtis tik liepą | Kas vyksta Kaune

Karantinas Lietuvoje gali baigtis tik liepą

„Kas vyksta Kaune“, BNS, DELFI inf. 2020/05/26 14:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė žada svarstyti siūlymus pratęsti karantiną iki birželio pabaigos. Tuo tarpu socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigia, kad visuotinį karantiną Lietuvoje laikas baigti. Vis dėlto, jei karantinas Lietuvoje bus pratęstas, įsigalios nauji karantino švelninimo etapai.

Pratęsti karantiną ketinama iki birželio pabaigos, teigia premjeras. „Siūlomas dabar iki birželio pabaigos, bet koks sprendimas bus Vyriausybėje, matysime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Saulius Skvernelis.

Karantino išlaikymą lemia dvi pagrindinės priežastys

„Pirmiausia, jis yra susijęs su ekonomine parama, nes daug priemonių yra taikomos karantino metu ir po karantino. Antras – teisinis rodiklis, tai yra ligos plitimo ir įvežimo galimybių suvaldymas. (…) Rytoj, priėmus nutarimą, pamatysime, kad praktiškai grįžtame į buvusį mums įprastą gyvenimą, išskyrus tuos ribojimus, kurie skirti tam, kad būtų užkirstas keliams atskiriems židiniams arba plitimui susidaryti.

Pirmiausia tai yra įvežtiniai atvejai. Neturint karantino, būtų neįmanoma atlikti reikalingos medicininės patikros prie mūsų sienos arba atvykstantiems į Lietuvą asmenims. Antras dalykas yra susijęs su tam tikrais ribojimais masiniams renginiams“, – sakė S. Skvernelis.

Karantinui pagrindo neliko

Tuo tarpu opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Gintautas Paluckas teigia, kad visuotinį karantiną Lietuvoje laikas baigti. Anot jo, nebėra reikalo jį tęsti, nes karantinui pagrindo neliko, o valdantieji jį jau naudoja kaip rinkimų priemonę.

„Laikas karantiną baigti. Visiems akivaizdu, kad valdantieji, tęsdami jo terminus, taip tikisi nujoti į rinkimus. Nebereikia imituoti dalykų, kurių nėra – karantino tęsimui nėra jokio racionalaus pagrindo. Kalbu ir apie susirgimų skaičių, ir kitus rodiklius“, – teigiama antradienį išplatintame G. Palucko pranešime.

„Juolab aplinkinės šalys karantinus atšaukinėja, taip pasielgė ir Estija. Žinoma, nustačiusi kriterijus, kokiais atvejais būtų imtasi sugriežtinimų“, – tvirtino jis.

LSDP pirmininko teigimu, taip galėtų elgtis ir Lietuva. „Ekstremalios situacijos gali būti skelbiamos lokaliai, taigi ten, kur yra atvejų protrūkis ir pan. Lietuvai pats metas pereiti nuo įsakymų iš viršaus prie visuomenės sąmoningumo skatinimo. Juk žmonės protingi – ir kaukes nešioja, ir saugosi. Galų gale, ne valdžia nuo viruso apgynė – pati visuomenė apsigynė laikydamasi rekomendacijų: žmonės nešiojo kaukes, sėdėjo namie“, – pridūrė G. Paluckas.

Situacija suvaldyta, bet karantiną reikia tęsti

Tuo metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai antradienį vykusioje Sveikatos apsaugos ministerijos konferencijoje teigia, kad situacija dėl koronaviruso šalyje yra suvaldyta, tačiau palaiko sprendimą toliau tęsti karantiną šalyje.

„Atvejų yra, yra ne tik protrūkiai, yra įvežtiniai atvejai, kurių daugėja, yra plitimas visuomenėje, jis nėra didelis. Šis virusas ir ši infekcija yra tokia nauja, kad nėra nustatytų tam tikrų rodiklių epidemiologinių, kuriais remiantis visiškai tiksliai žinotume, kad nebeverta taikyti karantino arba kitų priemonių“, – spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Pasak jos, epidemiologiškai situacija būtų laikoma visiškai išspręsta, jeigu naujų atvejų neatsirastų per dviejų viruso inkubacinių periodų trukmės laikotarpį. „Tokios prabangos mes tikrai neturime dar“, – pabrėžė R. Lingienė.

Esamą viruso plitimo situaciją šalyje R. Lingienė sako esant suvaldyta. „Situacija, galima teigti, kad dėl koronaviruso infekcijos yra suvaldyta. Tą galiu pagrįsti tuo, kad galime atsekti kiekvieno atvejo plitimo grandinę – tam esame pajėgūs dėl to, kad atvejų skaičius nėra iš tiesų didelis, jis yra mažėjantis, norėčiau priminti, kad tam mestos didžiulės pajėgos“, – sakė ji.

Pasak NVSC atstovės, šiuo metu per 14 dienų registruotų naujų koronaviruso atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje siekia 5,9 ir yra vienas mažiausių tarp Europos šalių.

„Mes esame toje šalių dalyje, pačioje geriausioje, esančių Europos ekonominės erdvės šalyse: Estija, Latvija ir Lenkija atitinkamai turi nuo 6 iki 13,5 naujų atvejų 14 dienų laikotarpyje 100 tūkst. gyventojų“, – sakė R. Lingienė.

Švedijoje šis rodiklis siekia 74,7 atvejus 100 tūkst. gyventojų. NVSC atstovės teigimu, viruso suvaldymą rodo ir tai, kad pasveikusiųjų daugėja ir jų skaičius jau kurį laiką viršija tebesergančiųjų skaičių.

Paskelbė apie naujus atlaisvinimus

Premjeras antradienio rytą socialiniame tinkle pranešė apie naujausius karantino sąlygų pokyčius ir atlaisvinimus. Pirmadienį vykusiame COVID–19 komiteto posėdyje buvo apsispręsta, kad bus atsisakoma ribojimų dėl būriavimosi, bus galima žaisti gatvės krepšinį, futbolą.

Be to žadama ilginti ir kavinių, barų ir restoranų darbo laiką. Tarp planuojamų pokyčių – ir pilnas sienos su Latvija atvėrimas.

S. Skvernelis priminė ir apie veidą dengiančių kaukių dėvėjimą. Kaukes vis dar reikia dėvėti ten, kur susirenka daug žmonių, kur jie užtrunka ilgesnį laiką ir nėra įmanoma užtikrinti saugių atstumų.

Galutinius sprendimus dėl karantino pratęsimo ir sąlygų švelninimo dar turės priimti Vyriausybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA