Lietuviai jau gali grįžti namo per Lenkiją, bet yra viena sąlyga | Kas vyksta Kaune

Lietuviai jau gali grįžti namo per Lenkiją, bet yra viena sąlyga

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos piliečiai, o taip pat jų sutuoktiniai ir vaikai, gali vykti tranzitu per Lenkiją grįždami į gyvenamąją arba buvimo vietą. Tiesa, Užsienio reikalų ministerija (URM) primena, kad tranzitas per Lenkijos Respublikos teritoriją negali trukti ilgiau nei 12 valandų.

Kaip skelbiama URM pranešime, 2020 m. gegužės 21 d. įsigaliojo Lenkijos Respublikos Vidaus reikalų ir administracijos ministro reglamento dėl laikino sienos kirtimo sustabdymo arba apribojimo tam tikruose sienos perėjimo punktuose, pataisa.

Pagal ją ES valstybių narių, Europos ekonominės erdvės (EEE) ar Šveicarijos Konfederacijos piliečiai ir jų sutuoktiniai bei vaikai, norėdami kirsti Lenkijos teritoriją, vykstant į gyvenamąją ar rezidavimo vietą, gali tai padaryti tranzitu, trunkančiu ne ilgiau kaip 12 valandų nuo įvažiavimo į Lenkiją momento.

„Kitais atvejais sienos apsaugos posto viršininkas, gavęs sienos apsaugos vyriausiojo vado sutikimą, gali leisti užsieniečiui įvažiuoti į Lenkijos Respublikos teritoriją. Sprendimas priimamas tiesiogiai sienos kirtimo punkte“, – nurodo ministerija, pridedanti, kad tarptautinių skrydžių draudimas Lenkijoje pratęstas iki birželio 6 d.

„Mes tą informaciją oficialiai gavome iš Lenkijos ir tai iš tikrųjų yra gera žinia. Tikimės, kad dar bus detalių. Jeigu bus, mes nedelsiant informuosime, – naujienų agentūrai BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. – Žmonėms bus geriau, paprasčiau.“

L. Linkevičiaus teigimu, vykti namo bus galima ir lengvaisiais automobiliais, tačiau kol kas neaišku, per kuriuos tiksliai punktus bus galima įvažiuoti į Lenkiją ir pasiekti Lietuvą.

„Mes turime dar gauti detalesnius paaiškinimus (…) Kol kas negaliu pasakyti, per kuriuos tiksliai pasienio punktus“, – teigė šalies diplomatijos vadovas.

Daugiau informacijos apie pasienio kontrolę ir kelionių rekomendacijas galima rasti URM portale.

Kovo viduryje dėl koronaviruso plitimo grėsmės Lenkija uždarė savo sienas užsieniečiams, tuo metu Vokietijos ir Lenkijos pasienyje buvo įstrigę ir namo į Lietuvą grįžtančių lietuvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA