Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė | Kas vyksta Kaune

Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė

BNS 2020/05/22 14:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė, tai nuspręsta penktadienį vykusioje Medžioklės tvarkymo konsultacinėje taryboje.

„Prieštaraujančių nėra, todėl užprotokoluosim, kad bus tokia darbo grupė ir įtrauksim visus norinčius būtent iš Medžioklės tarybos, gal išplėstinę darbo grupę bus galima padaryti, kad išsklaidytume abejones ir priimtume pačius optimaliausius sprendimus“, – nuotoliniame tarybos posėdyje, kurį stebėjo BNS, sakė ministras Kęstutis Mažeika.

„Manau, kad tie dveji metai yra laikas, kada galima išsidiskutuoti, padaryti tarpines ataskaitas, pristatyti ir Seimo nariams, kad žmonės galėtų ir susipažinti, ir išsklaidyti visas abejones. Tada priimti sprendimą, kai turėsime tiek tvarką, tiek kitų šalių praktiką įvertinę, tiek reikalavimus, kurie yra reikalingi“, – teigė jis.

Baltijos aplinkos forumo vadovas Žymantas Morkvėnas teigė, kad tai – teisingas sprendimas.

„Aš manau, kad gerai – teisingai. Sukurti darbo grupę ir toliau diskutuoti yra logiškas ir konstruktyvus sprendimas, bet visuomenė po šitų demaršų, kai buvo bandyta prakišti tą lankų naudojimą, manau, kad yra visiškai nepasiruošusi lankams“, – BNS penktadienį sakė Ž. Morkvėnas.

Didesnių prieštaravimų dėl medžioklės lankais taryboje penktadienį nebūta.

Europos medžiotojų lankininkų federacijos viceprezidentas Karolis Girulis tarybos posėdyje teigė, kad nė vienas Europos Sąjungos teisės aktas nedraudžia medžioklės su lankais.

Jis taip pat posėdyje pasakojo, kaip turėtų būti reglamentuojama medžioklė su lankais, kokių priemonių imtis, kad tokiu būdu būtų galima medžioti.

„Norėčiau pasakyti, kad mūsų siūlomas modelis turėtų būti toks: pirmiausia, medžiotojas turi įgyti papildomą kvalifikaciją – išlaikyti papildomus kursus, kurie apima ir teorines, ir praktines žinias, taip pat ir testavimą“, – sakė K. Girulis.

Jo teigimu, šie kursai naudojami plačiai ir kitose pasaulio šalyse, o jų baigimo pažymėjimas pripažįstamas visame pasaulyje.

K. Girulis taip pat teigė, kad reikalinga reglamentuoti, kas yra medžioklinis lankas, aprašyti aiškiai strėlės, jos antgalio matmenis.

„Turime numatyti minimalius reikalavimus pačio lanko kaip įrankio“, – teigė Europos medžiotojų lankininkų federacijos viceprezidentas.

Be kita ko, jis teigė, kad pasiruošti lankų reglamentavimui būtų galima iki kitų metų gegužės.

K. Girulis taip pat teigė, kad 70 tūkst. medžiotojų su lankais bendruomenė Europoje prisidėtų ir prie turizmo skatinimo Lietuvoje, atvykdami medžioti į šalį. Jis taip pat teigė, kad medžioklė lankais nėra brakonieriavimas.

Medžioklę su lankais nuo 2022 metų ministras buvo įtraukęs į gegužės 8 dieną savo pasirašytą įsakymą dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo, tačiau sulaukus kritikos tiek iš visuomenės, politikų bei gamtosaugininkų, atskiru įsakymu punktas iš dokumento buvo išbrauktas.

Medžioklės taryba penktadienį svarsto ir kitus gegužės pradžioje ministro patvirtintus Medžioklės taisyklių pakeitimus. Ministro teigimu, pagal rekomendacinius tarybos sprendimus, bus keičiamas ir pats dokumentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA