Praneša, kaip vyks pamokos nusprendus grįžti į mokyklas | Kas vyksta Kaune

Praneša, kaip vyks pamokos nusprendus grįžti į mokyklas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo kitos savaitės į mokyklas galės grįžti pradinių klasių moksleiviai, tačiau ugdymo įstaigose tarp mokinių reikės išlaikyti bent vieno metro atstumą, vengti skirtingų klasių kontakto, prioritetą teikti grupinių veiklų organizavimui lauke, ketvirtadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Švelnėjant karantino sąlygoms ir po truputį įprastam gyvenimui grįžtant į savo vėžes, atsiveria ir mokyklos. Privalome rūpintis ir užtikrinti sveikatai saugią aplinką mokiniams, mokytojams, kitiems mokyklos darbuotojams.

Kartu su Sveikatos apsaugos ministerija parengėme rekomendacijas dėl saugaus ugdymo proceso organizavimo. Pažymime, kad grįžti į mokyklas nėra privaloma, bet leidžiama, jeigu to pageidauja mokyklos bendruomenė“, – pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Anot ministerijos, mokyklos galės ir toliau dirbti nuotoliniu būdu: vesti pamokas, teiki švietimo pagalbą, konsultacijas, arba galės pradėti dirbti įprastu bei mišriu būdu, užtikrinant kuo mažesnį mokinių kontaktą su kitais ugdymo proceso dalyviais.

Sprendimą dėl ugdymo formos – nuotolinės ar kontaktinės – priima pati mokykla ar jos steigėjas.

Vengti skirtingų klasių kontaktų

Kaip teigia ministerija, ugdant vaikus mokyklose, svarbu užtikrinti, kad mokiniai tiek per pamokas, tiek po pamokų mažiau kontaktuotų.

„Esant galimybei, vienos klasės mokiniams ugdymo veiklos turėtų būti organizuojamos toje pačioje mokymo patalpoje: jei yra poreikis, skirtingi mokytojai turėtų atvykti į klasei priskirtą patalpą, o ne mokiniai vykti pas mokytoją. Mokiniai neturėtų turėti tiesioginio kontakto su darbuotojais, į kurių pareigas neįeina tiesioginis darbas su mokiniais“, – rašoma pranešime.

ŠMSM teigimu, pagal galimybes turėtų būti koreguojamas švietimo įstaigos darbo laikas, skirtingų klasių pamokų pradžia ir pabaiga, pertraukų laikas, kad būtų atskiriami skirtingose klasėse ugdomi mokiniai, kai jie atvyksta į ar išvyksta iš švietimo įstaigos, naudojasi bendromis švietimo įstaigos patalpomis, ilsisi pertraukų metu, valgo.

Negali būti organizuojamas maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys mokiniai. Mokyklų vadovams siūloma svarstyti galimybę mokinių maitinimą organizuoti mokymosi klasėse ar kitose ugdymo patalpose.

Rekomenduojama, jei yra galimybė, priskirti skirtingoms klasėms skirtingus įėjimus ir išėjimus.

Būtina išlaikyti vieno metro atstumą

Pasak ministerijos, jei ugdymo veiklos ar mokinių konsultacijos organizuojamos klasėse ar kitose patalpose, jos turi būti įrengtos taip, kad tarp sėdinčių mokinių būtų išlaikomas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas. Skatinama šį atstumą išlaikyti nuolatos tarp visų švietimo įstaigoje esančių asmenų.

„Rekomenduojama švietimo pagalbos specialistams dirbti su mokiniais nuotoliniu būdu. Jei organizuojamos kontaktinės švietimo pagalbos specialistų konsultacijos, jos turi būti teikiamos individualiai ar vienu metu dirbama tik su tos pačios klasės mokiniais. Konsultacijų metu turi būti išlaikomas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas. Jei išlaikyti saugaus atstumo neįmanoma, pagal galimybes trumpinti kontakto laiką iki 15 minučių“, – rašoma pranešime.

Dažnai vėdinti patalpas, dezinfekuoti paviršius

Kaip teigia ŠMSM, patalpos, kuriose vyksta pamokos, konsultacijos ar kitos ugdymo veiklos, turi būti išvėdinamos prieš atvykstant mokiniams ir kiekvienos pertraukos metu.

Jei ugdymo priemone, inventoriumi naudojasi daugiau kaip vienas mokinys, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos po kiekvieno panaudojimo.

Dažnai liečiami paviršiai – ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai – valomi paviršiams valyti skirtu valikliu ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Be to, jei organizuojamas mokinių pavėžėjimas, tarp transporto priemonėje sėdinčių mokinių turi būti išlaikomas vieno metro atstumas.

Galios bendri higienos reikalavimai

Pasak ministerijos, prie įėjimo į švietimo įstaigą turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą – apie prievolę dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Įstaigos viduje privalu užtikrinti tinkamas sąlygas rankų higienai ir dezinfekcijai.

„Kaip ir kitas švietimo – darželius, neformaliojo švietimo įstaigas – mokyklą galės lankyti tik mokiniai, kurie nekarščiuoja, neturi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių. Tokie patys reikalavimai taikomi ir darbuotojams“, – rašoma pranešime.

Rekomenduojama prie įėjimo į mokyklą matuoti visų atvykstančių į švietimo įstaigą asmenų kūno temperatūrą ir neleisti karščiuojančių.

Nustačius, kad mokiniui ar mokyklos darbuotojui ugdymo proceso metu pasireiškė karščiavimas, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ar kitų užkrečiamųjų ligų požymiai, pavyzdžiui, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, jie nedelsiant turi būti izoliuojami, konsultuojamasi Karštąja koronaviruso linija 1808 dėl tolimesnių veiksmų.

„Jei ligos požymiai pasireiškė mokiniui, nedelsiant pranešama jo tėvams“, – informuoja ministerija.

Kaip teigiama pranešime, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija taip pat yra rekomendavusi mokykloms ruošiantis perėjimui iš ugdymo organizavimo nuotoliniu būdu į ugdymo organizavimą mokykloje įvertinti švietimo įstaigos darbuotojų galimas darbo apimtis – kiek darbuotojų nėra rizikos grupėje ir savo noru gali dirbti kontaktinį darbą švietimo įstaigoje, įvertinti, kiek yra mokinių, kurių tėvai nori, kad jų vaikai ir toliau būtų ugdomi nuotoliniu būdu, kiek mokytis švietimo įstaigoje.

„Organizuojant ugdymą mokykloje, rekomenduojama skirti daugiau dėmesio mokinių sveikatos gebėjimų ugdymui, mokinių fiziniam aktyvumui. Pagal galimybes ugdymo proceso didžiąją dalį rekomenduojama organizuoti lauke įstaigos teritorijoje, išlaikant atstumą tarp mokinių klasių“, – teigia ŠMSM.

Anot ministerijos, teikiant švietimo, mokymosi pagalbą rekomenduojama teikti prioritetą vaikams, kurie karantino metu patyrė mokymosi sunkumų, taip pat pasiūlyti psichologinę pagalbą mokiniams, kurie išgyvena psichologinę krizę, kurių šeimos nariai serga ar sirgo koronaviruso infekcija ar kurių tėvai karantino metu dirba kontaktinį darbą vykdant su viruso plitimo prevencija susijusias priemones.

Švelninant karantino sąlygas, Vyriausybė leido nuo gegužės 25 dienos į mokyklas grįžti pradinio ugdymo mokiniams.

Pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas besimokantiems mokiniams į ugdymo įstaigas leista grįžti nuo birželio 1 dienos.

Be kita ko, nuo gegužės 25-osios leidžiama ugdytis ir specialiųjų mokyklų mokiniams, bendrojo ugdymo mokyklų specialiųjų (lavinamųjų) klasių mokiniams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA