Perspėja gyventojus: padaugėjo akivaizdžiai padirbtų eurų banknotų | Kas vyksta Kaune

Perspėja gyventojus: padaugėjo akivaizdžiai padirbtų eurų banknotų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos bankas atkreipia gyventojų dėmesį: pastarąjį pusmetį padaugėjo akivaizdžiai padirbtų eurų banknotų, vadinamųjų „filmų pinigų“ (angl. Movie money). Gyventojai perspėjami neapsigauti ir tokių pinigų neimti. Šiuos padirbinius, atrodančius kaip prastos kokybės eurų banknotai, itin lengva atpažinti, atkreipiant dėmesį į dar keletą aspektų.

„Akivaizdžiausias dalykas – ant pačių banknotų yra užrašai „copy“, „movie money“ ar „prop copy“. Vis dėlto ne tiek svarbu ieškoti tokių užrašų, nes jie gali ir keistis, o atkreipti dėmesį į tikrų pinigų apsaugos požymius, pavyzdžiui, popieriaus kokybę. Nors šiuo metu gyventojai stengiasi pinigus (kaip ir bet kokius kitus paviršius) liesti kuo mažiau, tačiau net ir trumpo kontakto metu galima pajusti, kad tai ne standus ir šiugždantis tikrų banknotų popierius, o paprastas kanceliarinis popierius“, – sako Ramunė Juzėnienė, Lietuvos banko grynųjų pinigų ekspertė.

Padirbto banknoto aversas / Lietuvos banko nuotr

Kaip rašoma Lietuvos banko pranešime žiniasklaidai, šie netikri eurų banknotai neturi vandens ženklų, apsauginių siūlelių, hologramos ar kitų apsaugos priemonių. Dažniausi tokių padirbtų banknotų nominalai – 10 ir 20 eurų, tačiau pasitaiko ir kitų.

Padirbto banknoto aversas / Lietuvos banko nuotr

Padirbti banknotai atspausdinti taip, tarsi tai būtų filmams, reklamoms, žaidimams ar kitoms reikmėms naudojami pinigų atvaizdai, tačiau jie neatitinka eurų banknotų atvaizdų naudojimo reikalavimų, juos galima supainioti su tikrais eurų banknotais, todėl tokios kopijos laikomos neteisėtomis.

„Šias kopijas atskirti nėra sunku, bet, deja, kartais žmonės apsigauna ir patiria nuostolių. Tad būkite atidūs patys ir perspėkite savo vyresnius ar silpnesnio regėjimo artimuosius, ypač atsiskaitančius turguose ar kitose vietose, kuriose dažniausiai atsiskaitoma tik grynaisiais“, – teigia R. Juzėnienė.

Padirbto banknoto aversas / Lietuvos banko nuotr

Anot jos, nors šiuo metu netikrų pinigų skaičius nedidelis, tačiau ekonominės krizės metu bandymų sukčiauti gali pagausėti. 2019 m. paskutinį ketvirtį „filmų pinigai“ sudarė apie 88 proc. visų ištyrimui gautų padirbtų eurų, o pirmąjį šių metų ketvirtį – apie 37 proc. visų padirbinių.

Lietuvos bankas primena, kad tikrus eurų banknotus nuo padirbtų lengva atskirti pagal „apčiuopkite – pažvelkite – pakreipkite“ metodą:

1. Apčiuopkite. Banknoto popieriaus pajutimas – banknotas šiugžda ir yra standus. Spausdinto paviršiaus nelygumai – palei banknoto kairįjį ir dešinįjį kraštus apčiuopkite iškilius brūkšnelius. Pagrindinis atvaizdas, raidės ir didysis nominalo skaičius taip pat yra storesni.

2. Pažvelkite. Vandens ženklas su portretu – pažvelkite į banknotą prieš šviesą. Išryškėja Europos portretas, nominalo skaičius ir langas. Banknotą padėjus ant tamsaus paviršiaus, šviesiosios jo dalys patamsėja. Apsauginis siūlelis – pažvelkite į banknotą prieš šviesą. Apsauginis siūlelis atrodo kaip tamsi linija.

3. Pakreipkite. Holograma su portretu – pakreipkite banknotą. Ant sidabro spalvos juostelės matyti Europos portretas, langas ir nominalo skaičius. Smaragdo spalvos skaičius – pakreipkite banknotą. Smaragdo spalvos skaičius atspindi šviesą – blizga apatinė arba viršutinė jo dalis. Skaičiaus spalva keičiasi iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

Daugiau informacijos apie kiekvieno nominalo banknotą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA