Užvirė karštos diskusijos: svarstoma drausti palmių aliejų degaluose | Kas vyksta Kaune

Užvirė karštos diskusijos: svarstoma drausti palmių aliejų degaluose

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2020/05/19 21:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas spręs, ar Lietuvoje atsisakyti palmių aliejaus naudojamo biodegalams. Kai kurie parlamentarai sako, kad draudimas palmių aliejų Lietuvoje naudoti degalams perskirstys prekybos biokuro rinką.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas, kuriomis ketinama apriboti palmių aliejaus naudojimą biokuro gamyboje, keičiant jį rapsų ar saulėgrąžų aliejumi. Už balsavo 57 Seimo nariai, prieš vienas, o susilaikė 28. Toliau pataisas Seimas svarstys birželio 23 dieną.

Idėjos iniciatorė „valstietė“ Virginija Vingrienė sako, kad taip siekiama mažinti atogrąžų miškų kirtimus, stabdyti klimato kaitos procesus, tuo metu kritikai teigia, kad šioje srityje kertasi vietinių biokuro žaliavos gamintojų ir ją importuojančių verslininkų interesai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalas Simonas Gentvilas prognozavo, kad tokia pataisa Seimas perskirstys prekybos biodegalais rinką.

Pasak jo, draudimą palmių aliejų naudoti degaluose remia tik du – „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ – degalinių tinklai.

Tuo tarpu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys pareiškė, kad pataisos teikiamos ne siekiant sumažinti atogrąžų miškų kirtimus, o todėl, kad jų siekia dalis verslo.

P. Urbšio teigimu, pagrindinis vietinio biokuro gamintojas yra buvęs „Lukoil Baltijos“ vadovas Ivanas Paleičikas, kurios šeima dabar kontroliuoja bendrovę „Viada LT“, perėmusią Rusijos „Lukoil“ degalinių valdymą Lietuvoje ir Latvijoje.

„Būtent jis yra suinteresuotas pašalinti konkurentus iš biokuro rinkos Lietuvoje. Būtent nuo jo priklausantys ūkininkai, kurie pelnosi iš parduodamų rapsų jam, daro dabar spaudimą Seimo nariams, kad pataisos būtų priimtos kuo greičiau“, – Seime kalbėjo P. Urbšys.

Pasak P. Urbšio, rapsų auginimas kaip tik prisideda prie aplinkos teršimo.

„Ne man žaliesiems aiškinti, kiek rapsų grūdinių kultūrų paplitimas padidina gamtą teršiančių trąšų naudojimą Lietuvoje“, – teigė parlamentaras.

Jis taip pat pabrėžė, kad palmių aliejus daugiausia naudojamas ne kuro gamyboje, o maisto pramonėje.

Didžiausią – septynias dešimtis automatinių degalinių tinklą Lietuvoje turinti „Neste Lietuva“ sako, kad siūlomas draudimas apribos pažangiųjų biodegalų pasiūlą bei suvartojimą Lietuvoje, prieštarauja sąžiningai konkurencijai, pabrangins transporto paslaugas bei prekes, ypač maisto produktus.

Įmonė taip pat įspėjo, kad siūlomas pakeitimas prieštarauja Europos Sąjungos įtvirtintam laisvo prekių judėjimo principui.

„Neste Lietuva“ taip pat priekaištauja, kad atogrąžų augalinių aliejų panaudojimą siekiama apriboti tik biodegalų gamyboje, nors pagrindinė šių žaliavų panaudojimo sritis yra maisto pramonė bei kosmetika, higienos prekės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA