100-ųjų Šv. Jono Pauliaus II gimimo metinių proga – istorinio pamokslo skambesys Kaune | Kas vyksta Kaune

100-ųjų Šv. Jono Pauliaus II gimimo metinių proga – istorinio pamokslo skambesys Kaune

R. Tenio nuotr.

Pasaulis šiandien mini vieno didžiausių pasaulio istorijoje autoritetų – Popiežiaus Šventojo Jono Pauliaus II, atvedusio Bažnyčią į trečiąjį krikščionybės tūkstantmetį ir prisidėjusio prie Lietuvos ir kitų Europos valstybių vertybinio atsivėrimo, totalitarinių sistemų griūties ir laisvės visame Europos žemyne įsigalėjimo, 100-ąsias gimimo metines.

Istorija tapęs popiežiaus vizitas Kaune

Minint 100-ąsias Jono Pauliaus II gimimo metines prisiminkime, kaip atrodė popiežiaus vizitas Kaune. 1993 m. rugsėjo 4-8 d. popiežius lankėsi keliuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Raseiniuose (Šiluvoje). Apie popiežiaus Jono Pauliaus II (1920-2005 m.) vizitą Kaune portalui „Kas vyksta Kaune“ jau seniau yra pasakojęs pasiruošimą koordinavęs tuometis Kauno miesto tarybos deputatas, o dabar ceremonmeisteris, Kęstutis Ignatavičius.

Rugsėjo 6 d. atskridęs iš Vilniaus į Kauno oro uostą, popiežius Jonas Paulius II, vyko į Kauno Santaką, kurioje įsėdo į papamobilį ir keliavo į parką pas susirinkusiuosius. Jį apvažiavęs, palaiminęs maldininkus, laikė Šv. Mišias. Vėliau keliavo į Kauno arkivyskupijos kuriją susitikti su Lietuvos vyskupų konferencija, papietauti ir pailsėti.

Popiežius Jonas Paulius II Kauno santakoje 1993 m. / Kauno arkivyskupijos kurijos archyvo nuotr.

Toliau Šventasis Tėvas pėsčiomis žygiavo per Rotušės aikštę į Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką, privačiai pasimelsti tuščiuose maldos namuose. Vėliau Jonas Paulius II papamobiliu išvažiavo į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną susitikti su jaunimu.

Kaip mena K. Ignatavičius, susitikimo pabaigoje popiežius pajuokavo: „Jūs suplanavote nuostabų susitikimą, bet nežinau ar buvote numatę lietų?“ – Visas stadionas atsakė: „Ne!“ Tuomet popiežius atkirto: „Tai kodėl skėčius atsinešėte?“. Per minią nuvilnijo šypsenų banga. K. Ignatavičius pažymėjo, kad visi jautė popiežiaus nuoširdumą, pagarbą šaliai, kartu ir paprastumą, tad, kur besilankytų, visur jį pasitikdavo atviromis širdimis.

Daugiau informacijos apie popiežiaus apslankymą Kaune skaitykite čia. O popiežiaus Jono Pauliaus II S. Dariaus ir S. Girėno stadione pasakytą kalbą jaunimui rasite čia.

100-osios gimimo metinės

Popiežiaus Jono Pauliaus II 100-ųjų gimimo metinių proga Kauno arkivyskupijos Kurijos kolektyvas kartu su Kardinolu Sigitu Tamkevičium ir vyskupu Algirdu Jurevičium, iš Lietuvos ir Vatikano vėliavų, papuošė Popiežiui skirtą paminklą Kaune.

Popiežiaus Jono Pauliaus II paminklas Kaune / Skaitytojų nuotr.

Nuo gegužės 15 dienos Kauno arkivyskupijos kieme taip pat skamba Jono Pauliaus II pamokslas, sakytas 1993 m. rugsėjo 6 d. Santakos parke.

Iš Popiežiaus lūpų skambėjęs pamokslas Kauno arkivyskupijos kieme aidės iki rytojaus, gegužės 19 dienos. Norintys išgirsti pamokslą kviečiami atvykti į Kauno arkivyskupijos kiemą, adresu Rotušės a. 14.

Šios sukakties proga Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pažymi, kad Lietuvos žmonėms šv. Jonas Paulius II – pirmasis Popiežius, aplankęs Lietuvą ir visam pasauliui parodęs pripažįstantis neseniai nepriklausomybę atkūrusią valstybę, yra ypač brangus, o Šventojo Tėvo nuosekliai gvildentos ir puoselėtos vertybės aktualios ir šiandien.

„Šventojo Jono Pauliaus II dvasinis ryšys su Vilniumi, kvietimas dvasiškai ir išoriškai atkurti savo Tėvynę, savo gyvenimą, savo lietuviškąjį ir krikščioniškąjį identitetą, siekti teisingumo ir prisiminti, kad laisvė neatskiriama nuo atsakomybės, pastangos plėtoti įvairių kultūrų ir religijų atstovų dialogą visuomet stiprins mus kaip vilčiai įkvepiantis pavyzdys. Pasaulio istorijoje Šventasis Jonas Paulius II išliks kaip esmingai prisidėjęs prie totalitarinių režimų žlugimo. Popiežius labai suartino Lietuvą su kaimynine Lenkija“, – sako premjeras S. Skvernelis.

Popiežius – istorijos liudytojas

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Prezidentas Andrzejus Duda taip pat paskelbė laiškus šventojo Jono Pauliaus II 100-ųjų gimimo metinių proga.

„Mes, lietuviai ir lenkai, skiriame šventojo Jono Pauliaus II asmenybei didžiulę reikšmę. Jis mums yra simbolis, istorijos liudytojas, tačiau jame pažįstame ir mūsų regiono laisvės bendrakūrėją. Jo pirmoji apaštališkoji kelionė į Lenkiją ir jos metu ištarti skambūs žodžiai „Tenusileidžia Tavo dvasia ir atnaujina šios žemės veidą“ turėjo įtakos ne tik Lenkijai, bet ir Lietuvos laisvės siekiams. Ši kelionė pradėjo procesą, pasibaigusį komunizmo žlugimu ir nepriklausomybės atgavimu“, – skelbiama šalies vadovo pasirašytame laiške.

Popiežius Jonas Paulius II buvo viena svarbiausių XX amžiaus asmenybių: filosofas, poetas, jaudinantis kalbėtojas, fundamentalių moralinių vertybių ir krikščioniškosios Europos tapatybės gynėjas.

Būdamas Katalikų Bažnyčios vadovu, drąsiai ir kūrybingai siekė įgyvendinti II Vatikano susirinkimo reformas. Jono Pauliaus II mokymas ir asmeninis gyvenimo liudijimas vis dar jaudina milijonų žmonių visame pasaulyje širdis bei protus.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2020 metus paskelbė Šventojo Jono Pauliaus II metais. Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutarimu patvirtino Šventojo Jono Pauliaus II metų minėjimo planą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA